ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Σκατάθεση ψυχής: Όταν η χαρά για τον θάνατο και την καταστροφή βαφτίζεται πατριωτισμός

Σκατάθεση ψυχής: Όταν η χαρά για τον θάνατο και την καταστροφή βαφτίζεται πατριωτισμός

Σε Τουρκία και Συρία η κατάσταση είναι δραματική. Πάνω από 8.500 νεκροί, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και άστεγοι. Ανυπολόγιστες καταστροφές. Χάος. Θάνατος. Πόνος. Μια σειρά από καταστροφικούς σεισμούς σε ένα “τόξο” που δίνει συχνά και με ένταση. Θα μπορούσε να χτυπήσει οπουδήποτε σε μια τεράστια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Επέλεξε την Τουρκία, που έχει χτυπηθεί ανελέητα στο παρελθόν και την ήδη κατεστραμμένη από τον μακροχρόνιο εμφύλιο Συρία, που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της, ενώ ανοίγουν κι άλλες.

Θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση τους. Μιας τέτοιας κλίμακας δόνηση θα μας έσβηνε από τον χάρτη και θα κάναμε δεκαετίες να ορθοποδήσουμε.

Κι όμως, μπροστά στο δέος του τυχαίου, σκατόψυχοι μπετόβλακες σε Ελλάδα και Κύπρο προτάσσουν προφητείες του Παΐσιου, το “θέλημα” κάποιου εξίσου μνησίκακου και εκδικητικού σαν τα μούτρα τους Θεού και την ευχή ο Εγκέλαδος να γονατίσει την Τουρκία, ώστε οι Ελληνες να μπούμε κύριοι και να πάρουμε την Πόλη. Και θεωρούμαστε από τους εξυπνότερους λαούς. Βασικά μόνοι μας βγάζουμε αυτά τα στατιστικά, όπως επίσης ότι είμαστε πανύψηλοι και με μεγάλο πέος (συγγνώμη που χέζω στο πάρτι σας, αλλά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ισχύει). Επίσης πιστεύουμε πως η ελληνική γλώσσα έχασε για μία ψήφο (του γαμημένου Κονέκτικατ) απ’ το να γίνει επίσημη των ΗΠΑ, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Σημασία έχει πως, στον ελληνόφωνο κόσμο, κάθε φορά που κάποια τυχαία φυσικά καταστροφή χτυπάει την Τουρκία ή τα κατεχόμενα, βγαίνει στην επιφάνεια με συνέπεια κουράδας σε βουλωμένη λεκάνη η γνωστή λεγεώνα των ηλιθίων, που πιστεύει πως με τα “ψόφος”, “καλά να πάθουν”, “να μη μείνει ούτε ένας” και “είναι θέλημα Θεού” επιτελεί ύψιστο εθνικό και χριστιανικό καθήκον. Και το κάνουν δημόσια, ανερυθρίαστα και χωρίς να πεταρίσει βλέφαρο, με την άνεση κάποιου που πιστεύει πως έχει τον Θεό και το δίκιο με το μέρος του. Όπως οι Ναζί θεωρούσαν τους Εβραίους “ποντίκια”, οι Ιάπωνες τους Κινέζους και Κορεάτες “κούτσουρα” και οι Τούτσι τους Χούτου “κατσαρίδες”, έτσι κι αυτοί απογυμνώνουν τους Τούρκους από την ανθρώπινη υπόσταση, για να διευκολύνουν το μίσος και τον φανατισμό τους και να κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ, ότι δεν θα πέσει η οργή του Θεού πάνω τους. Γιατί, μην ξεχνάτε πως, όπως προφήτευσε και ο Παΐσιος, είναι ο καλός Θεούλης (που σημειωτέον είναι Έλληνας και Ορθόδοξος) που έστειλε τον Εγκέλαδο να τους καταπλακώσει, για όλα τα κακά που μας έκαναν.

Τους γνωρίζετε. Άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών κι απ’ όλα τα φάσματα της κοινωνίας. Είναι οι σύντροφοι, οι γονείς, τα παιδιά, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συνάδελφοι, οι γείτονές σας. Και πάντα το είχα απορία.

Είστε εντάξει μ’ αυτό;

Απευθύνομαι σε σένα προσωπικά, που έχεις μια στοιχειώδη ανθρωπιά, ενσυναίσθηση και νοημοσύνη να καταλάβεις ότι ο πόνος δεν γνωρίζει σύνορα, θρησκείες ή ιδεολογίες. Ότι κάτω από τα συντρίμμια δεν βρίσκεται ο Ερντογάν, αλλά απλοί άνθρωποι σαν κι εσένα. Βρέφη. Νήπια. Έφηβοι. Μεσήλικες. Γέροι. Που μπορείς να σταματήσεις ό,τι κάνεις, να δεις την οθόνη του κινητού σου και να ψελλίσεις ένα “Ω Θεέ μου” για τις ψυχές που χάθηκαν και τους επιζώντες, που θα πρέπει να ζήσουν έχοντας χάσει τα πάντα - έμψυχα και άψυχα. Κι όλα αυτά σε μια φλασιά του χρόνου. Με ένα κούνημα της γης. Που θα μπορούσε να ήταν αυτή που πατάς εσύ τώρα.

Εσύ λοιπόν, που δεν είσαι αυτής της πάστας, πώς ανέχεσαι τους σκατόψυχους;

Αν είναι ο/η σύντροφός σου, πώς δεν είδες τα σημάδια; Πώς κοιμάσαι δίπλα τους; Πώς τους αφήνεις να μεγαλώνουν τα παιδιά σου και με ορατό τον κίνδυνο να τα κάνουν σαν τα μούτρα τους;

Αν είναι τα παιδιά σου, δεν κάθεσαι για μια στιγμή ν’ αναλογιστείς ότι, μεγαλώνοντάς τα με συμβουλές από μαμαδογκρούπ, ίσως τελικά να ήταν μαλακία;

Αν είναι οι γονείς σου, δεν αναρωτιέσαι μήπως είσαι υιοθετημένο;

Αν είναι οι λοιποί συγγενείς/φίλοι/γείτονες/συνάδελφοι/απλοί γνωστοί, πώς μπορείς ακόμα και τους μιλάς, τους λες καλημέρα, τους φιλάς στις γιορτές ή έστω δέχεσαι να βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο μαζί τους. Δεν σε πνίγει η μπίχλα του μίσους τους; Δεν νιώθεις την τοξικότητά τους να ρουφάει όλον τον αέρα από το δωμάτιο; Δεν αηδιάζεις με τη βλέννα που αφήνουν στο πέρασμά τους;

Η απάθεια είναι ο σιωπηλός συνένοχος. Καταλαβαίνω ότι δεν έχει ο καθένας το σθένος, την υπομονή ή έστω τον χρόνο να έρθει σε αντιπαράθεση με τον κάθε μαλάκα. Αυτό είναι το οξυγόνο τους, άλλωστε. Ο μοναδικός λόγος της θλιβερής τους ύπαρξης. Κι αυτό που επίσης μπορείς να τους κόψεις.

Μπορεί να σου αρκεί το ότι είναι καλοί μαζί σου. Ή να πιστεύεις ότι, πέρα απ’ αυτές τις “απόψεις” (που ΔΕΝ είναι απόψεις, είναι ανόθευτο, άρρωστο μίσος), είναι καλοί φίλοι, στοργικοί γονείς, εξαιρετικοί επαγγελματίες, ταλαντούχοι καλλιτέχνες κλπ.

Ο Χίτλερ ζωγράφιζε. Ο Ted Bundy ήταν ευγενικός, γοητευτικός και χαρισματικός. Ο John Wayne Gacy ιδανικός σύζυγος, δραστήριος κομματάρχης και στοργικός πατέρας. Όλοι είχαν να λένε για το πόσο ευσυνείδητος, τυπικός και επιμελής δημόσιος υπάλληλος ήταν ο Dennis Nilsen. Αλλά ας μην πάμε και τόσο μακριά. Ο Κασιδιάρης ήταν το αγαπημένο cool bad boy των ελληνικών media. O Νίκος Μεταξάς ο ήσυχος, αόρατος οικογενειάρχης της διπλανής πόρτας. Κοινό όλων; Το μίσος. Για τους Εβραίους. Τους ομοφυλόφιλους. Τις γυναίκες. Τους μουσουλμάνους. Τους αριστερούς. Τους Τούρκους. Ο κατάλογος ανεξάντλητος και ανανεώνεται συνεχώς.

Ανθρωποι που βλέπουν τη φωτογραφία του Mesut Hancer, που κρατά το χέρι της 15χρονης κόρης του, Irmak, που άφησε την τελευταία της πνοή εγκλωβισμένη μετά τον σεισμό στην πόλη Καχραμανμαράς της Τουρκίας και γράφουν από κάτω “ψόφος” ή “μία λιγότερη”, δεν έχουν ψυχή και συναισθήματα. 

Ανήκουν μεν (κατ' ευφημισμόν) στο ανθρώπινο είδος, αλλά είναι άδεια κελύφη, ομοιώματα χωρίς ψυχή, σαν τους σπόρους στο Invasion of the Body Snatchers, που αξίζουν μόνο ο ένας τον άλλον, και ΚΑΝΕΝΑΝ από τους υπόλοιπους.

Όμως μη μισήσεις. Μη γίνεις σαν αυτούς. Διάγραψε. Μπλόκαρε. Διώξε. Χώρισε. Απομάκρυνε. Απομόνωσε. Ή συμβούλεψε, νουθέτησε, δίδαξε, πάλεψε, αν πρόκειται για πολύ δικό σου πρόσωπο. Δεν χρειάζεσαι κάποιον life coach να σου πει να βγάλεις τους σκατόψυχους απ’ τη ζωή σου, για να μην σε παρασύρουν στον βόθρο τους (και να σε χρεώσει €250 γι’ αυτό).

Σ’ το λέω εγώ δωρεάν και στείλε τα €250 σ’ εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο...

Υ.Γ. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πολλοί δημοσιογράφοι, podcasters, ιντερνετικές περσόνες αλλά και απλός κόσμος χαριεντίζονταν είτε στο όνομα της “πολυφωνίας” είτε απλά για πλάκα με αυτή την πρώην ΕΛΑΜίτισα, που κατέβηκε μάλιστα υποψήφια πρόεδρος, λες και χρειαζόμασταν κι άλλη απόδειξη ότι είμαστε χώρα-Πόκεμον. Της έδωσαν βήμα, την παρουσίασαν ως “αουτσάιντερ”, “ανώδυνα γραφική” και “αστεία”, μια “ευχάριστη νότα” εν μέσω μιας γκρίζας προεκλογικής περιόδου. Την κανονικοποίησαν. Μέχρι που πόσταρε αυτό:

Και τώρα όλοι τρέχουν να σβήσουν τα βίντεο και τις φωτογραφίες μαζί της, τις αναρτήσεις υποστήριξης τύπου “γιατί οι άλλοι οι απατεώνες καλύτεροι είναι;”, τα γελάκια, τις καρδούλες και τα φιλάκια με τη “Τσελεστίνα της καρδιάς μας”. Γιατί, σε αντίθεση με τις ταινίες, το τέρας στην πραγματική ζωή έρχεται πάντα όμορφο, χαμογελαστό, γλυκομίλητο και με τις καλύτερες προθέσεις. Μετά δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο (αν και, για τη συγκεκριμένη, τα σημάδια ήταν πάντα εκεί).

Λουστείτε την τώρα...

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Γάζα: Όλες οι πλευρές, και το Ισραήλ, συμφωνούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Έτσι έκανε Πάσχα ο κόσμος: 7,5% πιο ακριβό το φετινό τραπέζι - «Χάθηκε από τα πρόσωπα του κόσμου η χαρά των ημερών»

«Ευτύχημα» η φετινή χρονιά - Χωρίς τραυματισμούς από κροτίδες το Πάσχα

Ουκρανία: «Πύραυλος, drone, πύραυλος» - Το σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι από τους Ουκρανούς αξιωματούχους

Ο Τζόνι Λόγκαν τραγούδησε στη Eurovision το «Euphoria» της Loreen - Ποιος ο λόγος - Δείτε βίντεο



Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Ξεκινά νέο γύρο επαφών η Ολγκίν: Βλέπει σήμερα Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Ευελπιστεί σε τριμερή η Λευκωσία

Σε αναμονή βρίσκεται η Λευκωσία για να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ τα αποτελέσματα των επαφών που είχε τις προηγούμενες μέρες σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top