Στη μεγάλη δεξαμενή των περίπου 150 χιλιάδων ψηφοφόρων, οι οποίοι κατά κύριο λόγο κινούνται στο χώρο της δεξιάς, ρίχνουν δίκτυα οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, στην τελική κούρσα που οδηγεί στο Προεδρικό. Η στρατηγική προσέλκυσης ψήφων από αυτό τον πολιτικό χώρο αποτυπώθηκε και στο τελευταίο διακαναλικό debate που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής, μερικές ώρες πριν το άνοιγμα των καλπών. Και οι δύο μονομάχοι προσπάθησαν να αξιοποιήσουν την τελευταία εμφάνισή τους ενώπιον των πολιτών ώστε να κάνουν τα αναγκαία ανοίγματα.
Θεωρητικά οι δύο μονομάχοι ξεκινούν έχοντας στο χέρι από περίπου 30% των έγκυρων ψήφων που εξασφάλισαν ο καθένας τον πρώτο γύρο. Ωστόσο, το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την περασμένη Κυριακή μέχρι την αυριανή επαναληπτική εκλογή είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και σίγουρα όλα θα εξαρτηθούν από τις δυναμικές που αναπτύχθηκαν μέσα στην κοινωνία τις τελευταίες μέρες.
Ο εμφύλιος που ξέσπασε στον Δημοκρατικό Συναγερμό μετά τον αποκλεισμό του Αβέρωφ Νεοφύτου διαφοροποιεί το σκηνικό και δημιουργεί πολλές παραμέτρους τις οποίες κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια πώς προς τα που θα κινηθούν τα πράγματα. Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για ψήφο κατά βούληση ενεργοποιεί φυγόκεντρες τάσεις και το εκλογικό σώμα του ΔΗΣΥ δεν κινείται κατά τρόπο συμπαγές. Η εκλογική συμπεριφορά των 100 χιλιάδων πολιτών που ψήφισαν Αβέρωφ Νεοφύτου την περασμένη Κυριακή θα κρίνει πολλά στην κάλπη και όλα θα εξαρτηθούν από την αναλογία με την οποία θα κινηθούν προς Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη. Εκτιμάται ότι μια μερίδα από αυτούς, η οποία δεν μπορεί να υπολογιστεί, προφανώς θα επιλέξει την αποχή. Κρίσιμη θα είναι και η απόφαση που θα πάρουν οι πολίτες οι οποίοι την προηγούμενη Κυριακή είτε απείχαν, είτε έκαναν άλλες επιλογές.
Αλλαγή σκηνικού
Όποιον αναδείξει η κάλπη ως νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το βέβαιο είναι ότι από τη Δευτέρα ξημερώνει μια νέα πολιτική περίοδος αφού ο νέος ένοικος του προεδρικού δεν θα είναι αρχηγός κόμματος, όπως συνέβη με τους τελευταίους πέντε προέδρους: Νίκος Αναστασιάδης (2013-2023), Δημήτρης Χριστόφιας (2008-2013), Τάσσος Παπαδόπουλος (2003-2008) και Γλαύκος Κληρίδης (1993-2003), οι οποίοι βρίσκονταν στο πηδάλιο του κράτους τα τελευταία 30 χρόνια ήταν αρχηγοί κόμματος. Ο τελευταίος Πρόεδρος που δεν ήταν επικεφαλής κόμματος, ήταν ο οικονομολόγος Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος εξελέγη το 1988 με τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου της περασμένης ξεπέρασε τις προσδοκίες της Εζεκία Παπαϊωάννου και η ηγεσία του ΑΚΕΛ αλλά και το επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη ελπίζουν ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για εκλογική επιτυχία. Στο επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη εκτιμούν ότι εκκινούν από καλύτερη αφετηρία γιατί βρίσκονται εγγύτερα στη δεξαμενή της δεξιάς από όπου υπάρχουν αποθέματα, και ελπίζουν ότι με αποτελεσματική διείσδυση σε αυτό το χώρο η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ του τέως ΥΠΕΞ. Η πρωτιά του πρώτου γύρου αύξησε την αυτοπεποίθηση στο επιτελείο Χριστοδουλίδη για τις αντοχές που επέδειξε η υποψηφιότητα παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε τους τελευταίους μήνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις