Έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι μπορούμε να θωρακίσουμε τη μνήμη μας μέσα από τις διατροφικές μας επιλογές. Νεότερη μελέτη αποκαλύπτει ακόμα ένα «έξυπνο» τρόφιμο που μας φέρνει ένα βήμα πιο μακριά από την εκδήλωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών
Μακρά είναι η λίστα των τροφίμων που σύμφωνα με μελέτες που μπορούν να λειτουργήσουν ως ενισχυτικά της μνήμης, ανάμεσα τους και η κανέλα, οι φράουλες και τα βατόμουρα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ ανακάλυψαν ακόμα ένα τέτοιο τρόφιμο – μάλλον αμφιλεγόμενο-, που ενισχύει την ανάπτυξη των νεύρων και βελτιώνει τη μνήμη. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurochemistry.
Ο λόγος για το μανιτάρι ερίκιο το αγκαθωτό (Hericium erinaceus) ή αλλιώς το Ερίκιο το Αγκαθωτό Αρνάκι, το οποίο διατηρεί μια μακρά ιστορία χρήσης στην κινέζικη ιατρική ως τονωτικό για διαταραχές του στομάχου, έλκη και για την ίαση των γαστρεντερικών παθήσεων. Πρόκειται για ένα μανιτάρι που θεωρείται γαστρονομική λιχουδιά στην Κίνα και την Ιαπωνία, ενώ χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό τρόφιμο στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική – είναι δε γνωστό και ως «έξυπνο φάρμακο».
«Τα εκχυλίσματα από αυτά τα λεγόμενα μανιτάρια “χαίτη του λιονταριού” χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική στις ασιατικές χώρες εδώ και αιώνες, αλλά θέλαμε να προσδιορίσουμε επιστημονικά την πιθανή επίδρασή τους στα εγκεφαλικά κύτταρα», δήλωσε ο καθηγητής δρ. Frederic Meunier από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου του Queensland.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής σχετικά με τα πειράματά τους, «οι εργαστηριακές δοκιμές μέτρησαν τις νευροτροφικές επιδράσεις των ενώσεων που απομονώθηκαν από το συγκεκριμένο είδος μανιταριού σε καλλιεργημένα εγκεφαλικά κύτταρα, και παραδόξως διαπιστώσαμε ότι οι δραστικές ενώσεις προάγουν τις προεκτάσεις των νευρώνων, επεκτείνοντας και συνδέοντας άλλους νευρώνες».
Χρησιμοποιώντας μικροσκόπια υπερ-ανάλυσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα μανιταριού και τα ενεργά συστατικά του αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος των κυψελών ανάπτυξης, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα εγκεφαλικά κύτταρα ώστε να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους και να δημιουργούν νέες συνδέσεις με άλλους νευρώνες στον εγκέφαλο.
Όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή αυτών των ευρημάτων, ο συν-συγγραφέας δρ. Ramon Martinez-Marmol από το ίδιο πανεπιστήμιο, προσθέτει ότι η ανακάλυψη έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης θεραπειών από νευροεκφυλιστικές γνωστικές διαταραχές όπως η νόσος Αλτσχάιμερ: «Η ιδέα μας ήταν να εντοπίσουμε βιοδραστικές ενώσεις από φυσικές πηγές, που θα μπορούσαν να φτάσουν στον εγκέφαλο και να ρυθμίσουν την ανάπτυξη των νευρώνων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του σχηματισμού της μνήμης» συμπληρώνει.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις