Ο μεγάλος σεισμός στη γειτονική μας χώρα, την Τουρκία, έφερε προβληματισμούς και ανησυχίες στους πολίτες της Κύπρου όσο αφορά την ασφάλεια των κτιρίων στα οποία διαμένουν ή εργάζονται σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού στο νησί.
Μια άλλη εξίσου ανησυχία είναι εάν υπάρχει τρόπος να ενισχυθεί ένα ήδη υπάρχον κτίριο με επαρκή αντισεισμικό σχεδιασμό.
Το ThemaOnline επικοινώνησε με την κ. Ευαγγελία Τσουλόφτα, Πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, η οποία εξήγησε αρχικά τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε αντισεισμικά κτίρια.
Τι είναι τα αντισεισμικά κτίρια;
«Αντισεισμικό εννοούμε ένα κτίριο το οποίο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να έχει στατική επάρκεια έναντι ενός σεισμού , να αντέξει σε ένα σεισμό. Πλέον είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του ευρωκώδικα 8 για αντισεισμικό σχεδιασμό, που τέθηκε σε εφαρμογή το 2012. Το 1994 είχε εφαρμοστεί ο Κυπριακός αντισεισμικός κανονισμός , άρα τα κτίρια που σχεδιαστήκαν και κτιστήκαν μετά το 1994 υποχρεωτικά έπρεπε να σχεδιαστούν με βάση αυτόν τον κανονισμό. Από το 2012 εφαρμόζεται ο πιο αυστηρός κανονισμός που είναι ο Ευρωκωδικας 8»
Παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η ασφάλεια των κτιρίων
Όπως ανέφερε η κ.Τσουλόφτα η ασφάλεια των κτιρίων εξαρτάται από συγκεκριμένους παράγοντες. Τόνισε «Το ένα θέμα είναι ο σχεδιασμός του κτιρίου. Δηλαδή να σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει επαρκή αντοχή έναντι του σεισμού»
Σε ερώτηση πόσα ρίχτερ πρέπει να αντέχει ένα αντισεισμικό κτίριο η κυρία Τσουλόφτα απάντησε πως αυτό «Καθορίζεται μέσα στον κανονισμό. Πως σχεδιάζεται ένα κτίριο, βασισμένο αναλόγως στην ιστορία δεδομένων των σεισμών σε μια χώρα »
Υπογράμμισε ότι μετά το στάδιο του σχεδιασμού , σημαντικό είναι το στάδιο της κατασκευής, καθώς το κτίριο θα πρέπει να κατασκευαστεί σύμφωνα με το σχέδιο και τη μελέτη που έγινε . Η κατασκευή πρέπει να γίνεται με επίβλεψη. « Πρέπει κάποιος να επιβλέπει ότι κατασκευάστηκε σύμφωνα με την μελέτη. Το 1999 μπήκε σε εφαρμογή η υποχρεωτική επίβλεψη. Ο ιδιοκτήτης έχει υποχρέωση να διορίσει είτε τον μελετητή ή κάποιον άλλο αρμόδιο μηχανικό που θα επιβλέπει την κατασκευή του κτιρίου».
Τρίτος παράγοντας για την ασφάλεια ενός κτιρίου είναι η συντήρηση σύμφωνα με την κ.Τσουλόφτα. Δηλαδή, «Ένα κτίριο σχεδιάστηκε σωστά , κατασκευάστηκε σωστά , μετά όμως συντηρείται; Εάν προέκυψαν θέματα υγρασίας , το συντηρήσαμε ή αφήσαμε την υγρασία να οξειδώσει τον οπλισμό και να επηρεάσει την αντοχή του κτιρίου;».
Ανεξέλεγκτες επεμβάσεις που επηρεάζουν την επάρκεια του κτιρίου
Ένα εξίσου σημαντικό θέμα για την ασφάλεια των κτιρίων είναι οι ανεξέλεγκτες επεμβάσεις «Οι οποίες μπορεί να είναι μικρής ή μεγάλης έκτασης. Δηλαδή να κάνουμε αλλαγές , που θα επηρεάσουμε μέρη του κτιρίου ή θα αλλοιώσουμε το στατικό φορέα. Για παράδειγμα κάποιος να κόψει μια κολόνα για να κάνει μεγαλύτερο χώρο. Πολλές φορές οι επεμβάσεις αποδυναμώνουν τα μέρη του κτίριου μας ή αλλοιώνουν το στατικό φορέα και απομειώνουν την επάρκεια του. »
«Εάν θα γίνει συντήρηση ή επέμβαση πρέπει ο ιδιοκτήτης να συμβουλεύεται ένα αρμόδιο πολιτικό μηχανικό για να γίνει σωστά η οποία επέμβαση να μην επηρεαστεί η ασφάλεια του κτιρίου ή στατική του επάρκεια», συμπληρώνει η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου.
Αίτημα για υποχρεωτικό ΜΟΤ σε κτίρια
Ως ΣΠΟΛΜΗΚ «Ζητούμε να εφαρμοστεί από κράτος η τακτική επιθεώρηση κτιρίων με προτεραιότητα κτίρια δημόσιας χρήσης, και να γίνεται έκδοση Πιστοποιητικού επιθεώρησης ( ΜΟΤ) για τα κτίρια»
Πώς γίνεται ο έλεγχος;
Κάθε κτίριο θα πρέπει να ελέγχεται για την στατική επάρκεια του στα χρόνια. Η κ.Τσουλόφτα αναφέρει στο ThemaOnline ότι «Αρχικά γίνεται μια επιθεώρηση, ένας οπτικός έλεγχος από τον αδειούχο πολιτικό μηχανικό που θα κληθεί από τον ιδιοκτήτη. Μετά ανάλογα με τα ευρήματα πρέπει να γίνει και ένας υπολογιστικός έλεγχος , να ελεγχθεί αν η διαστασιολόγηση έγινε σωστά και σε τριτοβάθμιο έλεγχο να γίνουν εργαστηριακοί έλεγχοι ώστε να εντοπιστεί η ικανότητα του κτιρίου και κατά ποσό χρειάζεται ενίσχυση ή αν μπορεί να γίνει ενίσχυση ή πρέπει να αντικατασταθεί»
Τόνισε πως είναι απαραίτητο ειδικά τα κτίρια πριν το 1994 να προβούν σε ελέγχους για καταλληλότητα και ασφάλεια τους έναντι ενός σεισμού. Ενώ όλα τα υπόλοιπα κτίρια μετά το 1994 θα πρέπει να αξιολογούνται από πολιτικό μηχανικό κατά διαστήματα ειδικά όταν εντοπίζονται προβλήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις