Σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας καλούνται να λειτουργήσουν από το καλοκαίρι όλα τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα, όταν θα τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act) αφορά, μεταξύ άλλων, το Facebook, το Instagram, το Twitter και το TikTok, αλλά και τις μηχανές αναζήτησης. Καλύπτονται, γενικά, όλες οι πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ, που θα χαρακτηρίζονται «πολύ μεγάλες πλατφόρμες στο Ίντερνετ» (very large online platforms VLOPs).
Οι πλατφόρμες αυτές έχουν μάλιστα προθεσμία ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής να αποκαλύψουν πόσοι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους κάθε μήνα.
Ο νόμος υποχρεώνει τις εταιρείες να καταργούν άμεσα κάθε παράνομο περιεχόμενο, να περιορίζουν την παραπληροφόρηση και να προστατεύουν παιδιά και εφήβους.
Πρέπει ακόμη να μοιράζονται δεδομένα με τις αρχές, αλλά και ερευνητές, και να τηρούν κώδικα συμπεριφοράς.
Τα πρόστιμα θα φτάνουν ως και το 6% των ετήσιων εσόδων σε όλο τον κόσμο για τις εταιρείες που δεν θα συμμορφωθούν, ένα ποσό που μπορεί δυνητικά να φτάσει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Πέραν αυτού, οι VLOPς μπορεί να πληρώνουν το 0,05% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών τους για να χρηματοδοτήσουν την επιβολή του Νόμου.
Ήδη, το Twitter καταμετρά 100,9 εκατ. ενεργούς χρήστες στην ΕΕ, το Google 75-400 εκατ, ανάλογα με την υπηρεσία, ενώ και η Apple είναι πάνω από το όριο. Η Meta κατέγραψε κατά μέσο όρο στο β’ εξάμηνο του 2022, περίπου 250 εκατ. χρήστες σε Facebook και Instagram.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις