Η 21χρονη, Tanvi Khandelwal ξαφνιάστηκε πρόσφατα όταν μια πολύχρωμη προειδοποίηση άστραψε στην οθόνη του υπολογιστή στο γραφείο της, σε μία εταιρεία της Ινδίας.
«Η ώρα της βάρδιας σας τελείωσε. Το σύστημα του γραφείου θα κλείσει σε 10 λεπτά. ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ!», διάβασε.
Η νέα υπάλληλος ανακάλυψε πως πρόκειται για ένα μήνυμα το οποίο έχει εγκατασταθεί από τους εργοδότες της προκειμένου να την προτρέψουν να αποχωρήσει από το γραφείο στην ώρα της.
Η Khandelwal είναι μεταξύ 40 εργαζομένων της SoftGrid Computers, μιας ινδικής νεοσύστατης εταιρείας τεχνολογίας που εδρεύει στην πόλη Indore στην πολιτεία Madhya Pradesh, που λαμβάνουν καθημερινή ειδοποίηση για αποσύνδεση, 10 λεπτά πριν τελειώσει η βάρδια τους. Στις 7 μ.μ., οι υπολογιστές τους κλείνουν αυτόματα.
Σύμφωνα με το BBC News, η Shweta Shukla, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της SoftGrid, λέει ότι η ειδοποίηση ήταν μέρος των προσπαθειών της εταιρείας να βοηθήσει τους εργαζόμενους να απολαμβάνουν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
«Η πανδημία του Covid-19 έθεσε τις εργάσιμες μέρες μας εκτός ισορροπίας και αρχίσαμε όλοι να δουλεύουμε πολλές ώρες. Αγωνιζόμουν να βρω χρόνο για το παιδί μου», αναφέρει.
Οι συνεργάτες της στην εταιρεία αντιμετώπιζαν παρόμοιες προκλήσεις.
Ζήτησαν λοιπόν από έναν συνάδελφο να δημιουργήσει κατάλληλο λογισμικό, που θα αναβοσβήνει πρώτα μια προειδοποίηση στην οθόνη και μετά θα κλείνει τον υπολογιστή 10 λεπτά αργότερα.
Το λογισμικό εγκαταστάθηκε σε όλα τα συστήματα των εργαζομένων πριν από περίπου έξι μήνες.
«Το κάναμε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο καθώς θέλαμε να είναι έκπληξη. Όταν το αναδυόμενο παράθυρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις οθόνες, πολλοί υπάλληλοι θεώρησαν ότι ήταν φάρσα ή ότι κάποιος είχε εισβάλει στον υπολογιστή τους», λέει η κα Shukla.
Λέει ότι επέλεξε τη μέθοδο του αναδυόμενου παράθυρου επειδή ήταν πιο διασκεδαστική από ένα «βαρετό σημείωμα ή email».
Οι εργαζόμενοι λένε ότι το μήνυμα είναι μια εύχρηστη υπενθύμιση για να φύγουν από το γραφείο.
Η Khandelwal λέει ότι αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την εμπειρία της σε πρώην εργασιακούς χώρους, όπου η πρόωρη αποχώρησή της αντιμετωπιζόταν αρνητικά και οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονταν να δουλεύουν επιπλέον ώρες.
Δημοσιοποίησε την εμπειρία της με τη μέθοδο του pop-up παραθύρου στο LinkedIn πριν από περίπου μια εβδομάδα, λέγοντας ότι αν κάποιος «εργάζεται σε αυτόν τον τύπο κουλτούρας, δεν χρειάζεται κανένα επιπλέον κίνητρο για να βελτιώσει τη διάθεσή του».
Η ανάρτηση έγινε σύντομα viral, με περισσότερα από 400.000 likes και 7.000 σχόλια.
Πολλοί χρήστες επαίνεσαν την πρωτοβουλία, αλλά κάποιοι αμφισβήτησαν επίσης την πρακτικότητά της.
«Αυτό θα δημιουργήσει πίεση για την έγκαιρη τήρηση των προθεσμιών», έγραψε ένας χρήστης. Ένας άλλος είπε ότι το «άκαμπτο εργασιακό ήθος» μπορεί να αναγκάσει τους ανθρώπους να εργάζονται τα Σαββατοκύριακα. Άλλοι ρώτησαν τι θα γινόταν αν υπήρχε δουλειά σε εκκρεμότητα και ένας υπάλληλος δεν μπορούσε απλώς να αποσυνδεθεί.
«Μπορούν απλώς να επανεκκινήσουν το σύστημα και να συνδεθούν», λέει η κ. Shukla.
Λέει ότι το μήνυμα δεν είναι δεσμευτικό και έχει σκοπό απλώς να υπενθυμίσει στους συναδέλφους της ότι η εργάσιμη ημέρα τελείωσε και ότι είναι ελεύθεροι να φύγουν.
ΠΗΓΗ: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Η συμβολή της 4ήμερης εργασίας στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην καλή ψυχική υγεία των εργαζομένων – Τι έδειξε πείραμα
- Χριστοδουλίδης: «Ένας ισχυρός ΔΗΣΥ είναι ένα αναγκαίο συστατικό και για την δική μας διακυβέρνηση»
- Ετοιμάστε και πάλι ομπρέλες – Πότε αναμένονται μεμονωμένες βροχές
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις