ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθαρά Δευτέρα: Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο - Τσιαττιστά, παραδοσιακοί χοροί και πέταγμα χαρταετού

Καθαρά Δευτέρα: Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο - Τσιαττιστά, παραδοσιακοί χοροί και πέταγμα χαρταετού

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, όλοι οι Κύπριοι βγαίνουν στην ύπαιθρο για να γιορτάσουν το κόψιμο της «μούττης» της σαρακοστής.

Χωρίς περιορισμούς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, οι εκδηλώσεις φέτος θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Το ThemaOnline προτείνει διάφορες περιοχές σε όλη την Κύπρου όπου θα στηθεί πανηγύρι για την Καθαρά Δευτέρα.

Δήμος Γερμασόγειας

Ο Δήμος Γερμασόγειας ανακοινώνει ότι την Καθαρά Δευτέρα, θα διοργανώσει εκδήλωση για το κόψιμο της «μούττης» της Σαρακοστής, στο πάρκο των Κυνηγών, που βρίσκεται στην οδό Ποταμιάς (δίπλα από το γήπεδο με τον πλαστικό χλοοτάπητα), στη Γερμασόγεια.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μουσική από DJ και χορούς από τον Πολιτιστικό Όμιλο Γερμασόγειας.

Στους παρευρισκόμενους θα προσφερθεί δωρεάν φασολάδα, και θα διατεθούν για χρήση τραπέζια, καρέκλες και οι φουκούδες του Δήμου.

Δήμος Λάρνακας

  • Εκδρομικός χώρος Τεκκέ - 11:00 π.μ. – 4:00 μ.μ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική, τραγούδια, τσιαττιστά, χοροί, παιχνίδια & δραστηριότητες για παιδιά. Θα προσφέρονται παραδοσιακά εδέσματα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει για άλλη μια φορά, ότι το πέταγμα των χαρταετών στην περιοχή Αεροδρομίου Λάρνακας και συγκεκριμένα στην περιοχή προσέγγισης των αεροσκαφών όπως οι περιοχές Αλυκής – Τεκκέ, Ακτής Μακένζι, Κιτίου και Περιβολιών, πρέπει να αποφεύγεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, γιατί μπορεί να προκαλέσει κινδύνους στις πτήσεις.

Δήμος Δερύνειας

Στην Αγία Μαρίνα εντός της νεκρής ζώνης στη Δερύνεια θα εορταστεί και φέτος η Καθαρά Δευτέρα.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Δερύνειας αναφέρεται ότι και φέτος την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 16:30 το απόγευμα, το κοινό θα μπορεί να εξορμήσει στη φύση δίπλα στο ανακαινισμένο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων βυζαντινό ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας στη νεκρή ζώνη. Η επίσκεψη στη περιοχή θα πραγματοποιηθεί μετά από έγκριση του αιτήματός του Δήμου Δερύνειας προς τα Ηνωμένα Έθνη, προστίθεται.

Όλοι οι εκδρομείς «καλούνται όπως συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Ηνωμένων Εθνών και να περιοριστούν στον χώρο γύρω από το ξωκλήσι. Στον χώρο θα επιτρέπεται η μετάβαση με ιδιωτικά αυτοκίνητα μέχρι το σημείο που θα καθοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη».

Σημειώνεται ότι «το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας θα παραμείνει ανοικτό για προσκύνημα, ενώ οι εκδρομείς θα έχουν την ευκαιρία να χαρούν και να απολαύσουν τη μαγευτική φύση με φόντο την κατεχόμενη Αμμόχωστο».

Δήμος Λακατάμιας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου (στην οδό Αιγαίου, πάρα το Κέντρο Υγείας Λακατάμιας). Το καλλιτεχνικό μέρος θα περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, χορό από το Λαογραφικό Όμιλο του Δήμου Λακατάμιας, παραδοσιακά παιχνίδια, πέταγμα χαρταετού, και άλλα πολλά. Σε όλους τους παρευρισκόμενους θα προσφερθούν δωρεάν κρασί και φασολάδα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δήμος Λατσιών

Σε ένα νέο πράσινο εκδρομικό σημείο στον Δήμο θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την Καθαρά Δευτέρα με ζωντανή μουσική και ξενάγηση στον λόφο του Απαλού και το φαράγγι της Κακκαρίστρας.

Δήμος Πόλης Χρυσοχούς

Στη δημοτική πλαζ στο Λατσί θα γιορτάσει ο Δήμος την Καθαρά Δευτέρα. Θα υπάρχουν παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους από τις 11 το πρωί ενώ από τις 2 το μεσημέρι θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Κοινοτικό Συμβούλιο Κονιών

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Κονιών σας προσκαλούν στην εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας για να γιορτάσουμε όλοι μαζί στο πρώτο Κοινοτικό Πάρκο Κονιών (οδός Θησέως).

Θα προσφερθούν δωρεάν χαρταετοί στα παιδιά, ποτά και λαγάνες. Θα υπάρχει μουσική, χορός και Κυπριακοί Παραδοσιακοί Χοροί από το Πολιτισμικό Λαογραφικό Εργαστήρι Κονιών ΠΟ.ΛΑ.ΕΚ. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 11:00 π.μ.

Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς υπενθυμίζει το Τμήμα Δασών ενόψει της εξόρμησης για Καθαρά Δευτέρα

Το Τμήμα Δασών σημειώνει ότι κατά την έξοδο του κοινού στα δάση και την ύπαιθρο, με την ευκαιρία της αργίας της Καθαρά Δευτέρας, απαγορεύεται αυστηρά το άναμμα φωτιάς για την ετοιμασία φαγητού εκτός των ειδικά διαμορφωμένων ψησταριών που το Τμήμα Δασών έχει κατασκευάσει στους εκδρομικούς χώρους.

«Δείχνουμε τον απαραίτητο σεβασμό προς το περιβάλλον και διατηρούμε το χώρο καθαρό» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Προτρέπει, παράλληλα, το κοινό να μαζεύει όλα τα σκουπίδια που θα δημιουργεί και να τα τοποθετεί στα σκυβαλοδοχεία ή να τα πάρει μαζί του.

«Αν τα αφήσουμε ακόμη και σε πλαστικές σακούλες, θα διασκορπιστούν από αδέσποτα σκυλιά, γάτους και αλεπούδες», προσθέτει.

Προτρέπει, επίσης, το κοινό να αποφεύγει το κόψιμο ή την εκρίζωση αγριολούλουδων και θάμνων, αφού αρκετά από αυτά είναι αυστηρά προστατευόμενα, ενώ κάποια μπορεί να είναι ενδημικά και να κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Δασών, επειδή σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται φέτος έντονη προσβολή των πεύκων από το έντομο της πιτυοκάμπης, το κοινό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, να αποφεύγει να κάθεται κάτω ή κοντά σε προσβεβλημένα πεύκα και να αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με την κάμπια του εντόμου.

Σημειώνει, τέλος, πως οποιοσδήποτε έρθει σε επαφή με την κάμπια του εντόμου και παρουσιάσει δερματικά προβλήματα, θα πρέπει να αποταθεί για ιατρική συμβουλή και φροντίδα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top