Συνολικά 68 ομάδες, 59 από την Κύπρο και 9 από το εξωτερικό (Ιρλανδία, Ελλάδα, Αμερική, Εσθονία, Ινδία, Δανία και Σουηδία) οι οποίες απαρτίζονται από συνολικά 183 άτομα (78% άνδρες και 22% γυναίκες), συμμετείχαν στην πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων συμμετοχής στο IDEA (Innovate.Develop.Excel.Accomplish) που είναι μια πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Τράπεζας Κύπρου και του Cyprus International Institute of Management (CIIM).
Η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων συμμετοχής στο IDEA, το οποίο είναι το πρώτο στην Κύπρο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης (acceleration) και επιχειρηματικής επώασης (incubation), συνολικής διάρκειας μέχρι 12 μηνών, ολοκληρώθηκε στις 23 Ιουλίου. Η επόμενη προκήρυξη για συμμετοχή στο πρόγραμμα IDEA αναμένεται στο τέλος Νοεμβρίου του 2015.
Οι ομάδες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, δραστηριοποιούνται σε διαδικτυακές πύλες, εφαρμογές κινητών (mobile applications) και άλλες καινοτόμες εφαρμογές σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το περιβάλλον, η υγεία, οι μεταφορές, τα υλικά, η γεωργία και τα τρόφιμα, η μουσική, ο αθλητισμός, η μόδα, η εκπαίδευση, το ηλεκτρονικό εμπόριο, κτλ.
Όπως αναφέρεται, η διαδικασία αξιολόγησης θα διεξαχθεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, θα γίνει η αξιολόγηση των προτάσεων με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης του προγράμματος, που είναι ο βαθμός καινοτομίας και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του προϊόντος/υπηρεσίας, η εμπειρία και η γνώση του αντικειμένου και η ικανότητα υλοποίησης της ιδέας από την ομάδα.
Θα ληφθούν επίσης υπόψη άλλες σημαντικές πτυχές των επιχειρηματικών ιδεών όπως η δυνατότητα προώθησης των προϊόντων/υπηρεσιών στην αγορά, οι τρόποι αντιμετώπισης των πιθανών κινδύνων και η ρεαλιστικότητα των οικονομικών προβλέψεων.
Σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου, οι προτάσεις που θα περάσουν το όριο αξιολόγησης (75/100) θα κληθούν να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα μπροστά στην επιτροπή αξιολόγησης και να απαντήσουν σε ερωτήσεις.
Αναφέρεται ότι από τη διαδικασία αυτή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα επιλεγούν μέχρι και 10 ομάδες των 2-5 ατόμων οι οποίες θα συμμετάσχουν σε εντατική εκπαίδευση τριών μηνών (Στάδιο Α: Accelerator) το οποίο θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου.
Στην ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου αναφέρεται επίσης ότι οι ομάδες οι οποίες θα περάσουν επιτυχώς το στάδιο Α, θα προκριθούν στο Στάδιο Β (Incubator).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις