Η Βραζιλία εγκρίνει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου σιταριού

Η Βραζιλία εγκρίνει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου σιταριού

Η Βραζιλία έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά την Αργεντινή, που ενέκρινε την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου σιταριού, μετά από απόφαση του εθνικού οργανισμού βιοασφάλειας CTNbio.

Το αίτημα έγκρισης υποβλήθηκε από την εταιρεία φυτογενετικής Tropical Melhoramento e Genetica, εταίρο στη Βραζιλία της Αργεντινής Bioceres, η οποία έχει αναπτύξει μια ποικιλία από ανθεκτικό στο νερό γενετικά τροποποιημένο σίτο γνωστό ως HB4.

Σε μια δήλωση, η Bioceres επιβεβαίωσε ότι η Βραζιλία είχε ολοκληρώσει μια αξιολόγηση ασφάλειας του HB4, παρέχοντας πλήρη έγκριση για την εμπορευματοποίηση και την καλλιέργειά του στη χώρα.

Η Βραζιλία καλλιεργεί εγχώριο σιτάρι, χρησιμοποιώντας φυτά προσαρμοσμένα στις τοπικές κλιματικές συνθήκες, αλλά εξακολουθεί να βασίζεται στην Αργεντινή για σημαντικές εισαγωγές.

Η Βραζιλία φυτεύει περίπου 3 εκατομμύρια εκτάρια με σιτάρι, κυρίως σε νότιες πολιτείες όπως το Rio Grande do Sul και η Parana.

Η σπορά σίτου ανθεκτικού στην ξηρασία μπορεί να είναι ελκυστική για τους αγρότες αυτής της περιοχής, όπου καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και η σόγια έχουν αντιμετωπίσει πρόσφατα υδατική πίεση.

Υπό έντονες συνθήκες ξηρασίας, η Bioceres είπε ότι το γενετικά τροποποιημένο σιτάρι της "έδειξε υψηλότερες αποδόσεις από τις συμβατικές ποικιλίες σε όλα τα περιβάλλοντα, με μέση βελτίωση της απόδοσης κατά 43% σε στοχευμένα περιβάλλοντα".

Τον Νοέμβριο του 2021, η Βραζιλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέτρεψε τις εισαγωγές αλευριού που παρασκευάζεται με γενετικά τροποποιημένο σιτάρι.

Αυτή η απόφαση πυροδότησε μια παγκόσμια συζήτηση για το γενετικά τροποποιημένο σιτάρι, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν και οι ανησυχίες εντάθηκαν, ότι οι πιο έντονες καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να απειλήσουν την επισιτιστική ασφάλεια.

Η γενετικά τροποποιημένη σόγια και το καλαμπόκι είναι από καιρό αποδεκτά στις παγκόσμιες αγορές, αλλά κυρίως για τροφή στα ζώα και όχι για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τη Bioceres, το σιτάρι HB4 είναι επίσης εγκεκριμένο για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κολομβία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία, καθώς και για χρήση ζωοτροφών στην Ινδονησία.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

LIVE: Δακρύζει η Κύπρος για τα αδικοχαμένα παιδιά της - Συνεχίζονται οι έρευνες για την τραγωδία στα Τέμπη

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

«Θέλω να ταφώ στο χώμα, σε απλό τάφο» - Η διαθήκη του Πάπα Φραγκίσκου και οι τελευταίες επιθυμίες του για την κηδεία

«Θέλω να ταφώ στο χώμα, σε απλό τάφο» - Η διαθήκη του Πάπα Φραγκίσκου και οι τελευταίες επιθυμίες του για την κηδεία

Έτοιμος για την ημέρα που θα πέθαινε ήταν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το βαρύ αξίωμα ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος που είχε περιγράψει -και δημόσια- πού και πώς ήθελε να γίνει η κηδεία του, που θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο - από την Τετάρτη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

BEST OF TOTHEMAONLINE