Μία εβδομάδα μετά την επίσημη ανακοίνωση της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου της πρώτης Κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, οι έντονες κι εν πολλοίς δικαιολογημένες αντιδράσεις, συνεχίζονται.
Την ίδια ώρα, κι ενώ η Κυβέρνηση ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά της την 1η Μαρτίου, εντούτοις, ακόμη, δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η σύνθεσή της, αφού δεν έχουν «κλειδώσει» όλοι οι διορισμοί.
Σε ό,τι αφορά την σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, την κορυφαία πολιτική πράξη για τον ίδιο, όπως άλλωστε τόνιζε με κάθε ευκαιρία, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν κατάφερε να τηρήσει τις προϋποθέσεις που ο ίδιος είχε θέσει.
Υπενθυμίζεται πως, προεκλογικά και μετεκλογικά, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε θέσει 4 βασικά κριτήρια για την επιλογή των συνεργατών του:
1/ ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών
2/ μη διορισμός προσώπων που υπηρέτησαν σε προηγούμενες Κυβερνήσεις
3/ μη διορισμός πρωτοκλασάτων στελεχών κομμάτων
4/ διορισμός νέων (ηλικιακά) προσώπων
Επιπρόσθετα, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε ξεκαθαρίσει ότι οι αποφάσεις θα είναι καθαρά δικές του, και ότι δεν θα ζητούσε λίστες από τα κόμματα που τον στηρίζουν.
Η άταχτη υποχώρηση στις απαιτήσεις των κομμάτων
Όλα τα πιο πάνω, όμως, διαψεύστηκαν την περασμένη Δευτέρα (27/2), καθώς και τις επόμενες ώρες μετά τις ανακοινώσεις, όταν και αποκαλύφθηκε το παρασκήνιο τόσο της κρίσιμης σύσκεψης που είχε με τους αρχηγούς του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, η οποία, μάλιστα, ήταν και πολύωρη, την Κυριακή (26/2), όσο και των διαβουλεύσεων που είχε με τα εν λόγω κόμματα από τη μέρα εκλογής του μέχρι και την μέρα ανακοίνωσης της σύνθεσης της Κυβέρνησής του.
Βάσει των πληροφοριών που διέρρευσαν, και παρότι μπορεί να διαψεύστηκαν εν μέρει από τους βασικούς πρωταγωνιστές, η αρχική σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου του Προέδρου Χριστοδουλίδη πριν από την κρίσιμη σύσκεψη της περασμένης Κυριακής, ήταν διαφορετική από αυτή που ανακοινώθηκε, αφού στους σχεδιασμούς και στον κατάλογο βρίσκονταν η Αναστασία Παπαδοπούλου, αδελφή του Προέδρου του ΔΗΚΟ (προοριζόταν για το Υπουργείο Δικαιοσύνης) και ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης (προοριζόταν για το Υπουργείο Οικονομικών).
Τελικά και μετά από πολλές πιέσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης φαίνεται ότι υποχώρησε και αφαίρεσε από τη λίστα των προσώπων που θα διόριζε τόσο την κ. Παπαδοπούλου όσο και τον κ. Γιασεμίδη και συμβιβάστηκε, όπως φαίνεται, με τον διορισμό, τουλάχιστον, του Μάκη Κεραυνού στο Υπουργείο Οικονομικών.
Μάλιστα, τα όσα διαδίδονται φαίνεται να έχουν ισχυρή βάση, αφού, όπως πληροφορείται και το ThemaOnline, κάποια πρόσωπα που διορίστηκαν ενημερώθηκαν ακόμη και το μεσημέρι της Δευτέρας, μόλις μερικές ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ένα Υπουργικό Συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου, σε μεγάλο βαθμό, δεν ανταποκρίνεται στα όσα είχε υποσχεθεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Κι αυτό, γιατί σε αυτό η ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών δεν έγινε πράξη, τα νέα (ηλιακά) πρόσωπα είναι σχεδόν μειοψηφία, ενώ έχουν διοριστεί και άτομα που υπηρέτησαν και προηγούμενες Κυβερνήσεις, ακόμη κι επί θητείας Νίκου Αναστασιάδη.
Επίσης, κάποια από τα πρόσωπα που έχουν διοριστεί δεν έχουν καμία τεχνογνωσία ή/και δεν έχουν γνώσεις για το αντικείμενο του διορισμού τους, που ήταν κι αυτό ένα από τα κριτήρια που είχε θέσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και τελικά δεν τήρησε.
Οι διορισμοί που εκκρεμούν
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, είναι, πιθανότατα, η πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν ανακοινώνονται όλοι οι διορισμοί από Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση δεν αναλαμβάνουν καθήκοντα όλα τα στελέχη της Κυβέρνησης την ίδια μέρα.
Σημειώνεται πως, ανάμεσα στους διορισμούς που εκκρεμούν είναι αυτοί του Επιτρόπου Προεδρίας, καθώς και του Διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Επίσης, παραμένει ανοιχτό το θέμα κατά πόσον θα διοριστούν Επίτροποι Πολίτη και Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, οι οποίοι αναμενόταν να γίνουν κατά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών της Κυβέρνησης, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό που είχε σταλεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Ένας άλλος διορισμός που φαίνεται να εκκρεμεί, είναι και αυτός του Επιτρόπου Ευημερίας των Ζώων, μία θέση για την οποία είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο κ. Χριστοδουλίδης και στη βάση της οποίας είχε λάβει την στήριξη τόσο του Κόμματος για τα Ζώα όσο και του Κινήματος Κυπρίων Ενωμένων Κυνηγών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Βίντεο κατέγραψε τη λανθασμένη πορεία της μοιραίας αμαξοστοιχίας
LIVE: Σήμερα το τελευταίο αντίο - Κηδεύονται η Αναστασία και ο Κυπριανός
Αγοράζει άλλες 35 λιμουζίνες και 32 ηλεκτρικά οχήματα το κράτος – Πόσα θα στοιχίσουν
Έκρηξη βόμβας σε οικία Αξιωματικού της ΕΦ - Εκτεταμένες οι ζημιές
Επεκτείνεται το σύστημα φωτοεπισήμανσης - Αυτές οι κάμερες τροχαίας τίθενται σε εφαρμογή σήμερα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις