ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σάβια Ορφανίδου στο ThemaOnline: Γυναίκες στην πολιτική και ισορροπία με μητρότητα - «Αν το λέει η ψυχή σου, όλα τα μπορείς»

Σάβια Ορφανίδου στο ThemaOnline: Γυναίκες στην πολιτική και ισορροπία με μητρότητα - «Αν το λέει η ψυχή σου, όλα τα μπορείς»

Για τον ρόλο της γυναίκας στην πολιτική και την ισορροπία μεταξύ εργασίας και μητρότητας μίλησε στο ThemaOnline η Βουλεύτρια του Δημοκρατικού Συναγερμού, Σάβια Ορφανίδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που εορτάζεται στις 8 Μαρτίου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα κοινωνικά στερεότυπα για τις ανύπαντρες μητέρες στην Κύπρο σημειώνοντας πως «είμαι σήμερα μία από αυτές τις ανύπαντρες μητέρες στη σύγχρονη Κύπρο, επειδή προχώρησα στην απόκτηση παιδιού με δότη σπέρματος. Θεωρώ ταπεινά ότι η δημοσιοποίηση της δικής μου ιστορίας, αλλά κυριότερα η μετατροπή της δικής μου προσωπικής εμπειρία σε πολιτικές που διευκολύνουν και ενισχύουν τις προσπάθειες της κάθε γυναίκας για να γίνει μητέρα, είτε είναι μέσα σε σχέση είτε όχι, έχει υποβοηθήσει στην προσπάθεια να σπάσουμε αυτά τα κοινωνικά στερεότυπα».

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με την πολιτική στην Κύπρο και αυτό φαίνεται έμπρακτα με την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου στο αξίωμα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι εύκολη υπόθεση για καμία γυναίκα και για κανένα άντρα. Θέλει υπομονή, επιμονή, αποφασιστικότητα και γερό στομάχι», υπέδειξε η Σάβια Ορφανίδου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Είναι απούσες οι γυναίκες από την πολιτική στην Κύπρο; Ακόμη και στη νέα Κυβέρνηση δεν είδαμε το 50% να είναι γυναίκες παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Πώς σχολιάζετε;

Ως θέμα αρχής είμαι πάντοτε της θέσης ότι δεν πρέπει να ανεβάζουμε τον πήχη και τις προσδοκίες ψηλά, εάν δεν είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε πλήρως σε αυτές τις δεσμεύσεις. Εν πάση περίπτωση, η ισότητα στην εκπροσώπηση των δύο φύλων στην Κυβέρνηση αφορά την πολιτική βούληση που πρέπει να υπάρχει για το διορισμό περισσότερων γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε θέσεις Επιτρόπων ή άλλων πολιτειακών αξιωματούχων και αυτό είχε μερικώς προωθηθεί κατά τις θητείες του Νίκου Αναστασιάδη και έχει περαιτέρω ενισχυθεί κατά τη σύνθεση της νέας Κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Για να ενισχύσουμε περαιτέρω το ρόλο της γυναίκας στην πολιτική, χρειαζόμαστε κίνητρα και θετικές δράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή της ποσόστωσης για τις γυναίκες είναι αναγκαία, δεδομένων των υπαρκτών δυσκολιών και εμποδίων που συναντούν ακόμη και σήμερα οι σύγχρονες γυναίκες. Αποδεδειγμένα, σε παγκόσμια κλίμακα, αυτή η πρακτική ήδη καταγράφει αισθητή αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Επιπρόσθετα, οφείλω να τονίσω ότι περισσότερες γυναίκες ασχολούνται πλέον με την πολιτική. Περισσότερες γυναίκες διεκδικούν τη ψήφο των πολιτών με αξιώσεις, με το έργο και τις γνώσεις τους και κερδίζουν τα εύσημα σε όλους τους χώρους. Αυτό αποδείχθηκε ξεκάθαρα στην πράξη με την εκλογή μιας ικανότατης γυναίκας, της Αννίτας Δημητρίου στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Δημοκρατίας. Και αυτό σίγουρα θα ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό με την ενδεχόμενη δημιουργία ενός Υφυπουργείου για την Ισότητα των Δύο Φύλων.

Πόσο εύκολο είναι για μία γυναίκα να ασχοληθεί με την πολιτική; Υπάρχει σεβασμός από τους άνδρες πολιτικούς;

Γενικά θεωρώ ότι είναι δύσκολο για το κάθε άτομο, ανεξαρτήτως φύλου, να ασχοληθεί με την πολιτική, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε με τη μεγάλη, πολλές φορές δικαιολογημένη, απαξίωση των πολιτών προς τους πολιτικούς και την πολιτική. Η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι εύκολη υπόθεση για καμία γυναίκα και για κανένα άντρα. Θέλει υπομονή, επιμονή, αποφασιστικότητα και γερό στομάχι για να μπορεί κάποιος να αγωνίζεται καθημερινά για να αλλάξει πράγματα και νοοτροπίες για το καλό του τόπου και των πολιτών.

Για τις γυναίκες υπάρχει σαφώς ένας αυξημένος βαθμός δυσκολίας. Από την μια θα πρέπει να πείσουν το κοινό, και πολλές φορές τις ίδιες τις γυναίκες, ότι αξίζουν τη ψήφο και τη στήριξη τους. Έχω την αίσθηση ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι πολίτες εμπιστεύονται γυναίκες πολιτικούς, αλλά σίγουρα έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών Από την άλλη, για μια γυναίκα στην πολιτική, μια επιπρόσθετη δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι θα πρέπει να βρει τον τρόπο να συνδυάσει, με αποτελεσματικό τρόπο, την οικογενειακή, πολιτική και κοινωνική της ζωή, κάτι που δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό για ένα άντρα.

Θεωρώ ότι υπάρχει σεβασμός από τους άνδρες συναδέλφους μας, με εξαίρεση βεβαίως πολύ λίγες δυσάρεστες περιπτώσεις. Και είμαι απολύτως βέβαιη ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ισότητα, χωρίς τη συνεισφορά και στήριξη του ανδρικού φύλου, οι οποίοι οφείλουν να είναι συνοδοιπόροι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια εξάλειψης του χάσματος ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Υπάρχουν ακόμη κοινωνικά στερεότυπα για ανύπαντρες μητέρες στη σύγχρονη Κύπρο; Πώς τα καταπολεμούμε;

Είμαι σήμερα μία από αυτές τις ανύπαντρες μητέρες στη σύγχρονη Κύπρο, επειδή προχώρησα στην απόκτηση παιδιού με δότη σπέρματος. Θεωρώ ταπεινά ότι η δημοσιοποίηση της δικής μου ιστορίας, αλλά κυριότερα η μετατροπή της δικής μου προσωπικής εμπειρία σε πολιτικές που διευκολύνουν και ενισχύουν τις προσπάθειες της κάθε γυναίκας για να γίνει μητέρα, είτε είναι μέσα σε σχέση είτε όχι, έχει υποβοηθήσει στην προσπάθεια να σπάσουμε αυτά τα κοινωνικά στερεότυπα, να σπάσουμε ταμπού δεκαετιών. Θεωρώ ότι πετύχαμε σημαντικά βήματα μπροστά με τις δύο αναθεωρήσεις του κρατικού Σχεδίου επιδότησης για τις εξωσωματικές και θα πετύχουμε πολύ περισσότερα σύντομα με την έγκριση του τροποποιητικού νομοσχεδίου για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που εκκρεμεί στη Βουλή. Κυριότερα, θεωρώ ότι έχουμε διανύσει μεγάλο δρόμο σε θέματα αλλαγής κουλτούρας και νοοτροπίας και για το πως η κοινωνία ως σύνολο αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα.

Συνεπώς, πιστεύω ακράδαντα πως όσες και όσοι από εμάς κατέχουμε πολιτειακά αξιώματα και θέσεις ευθύνης, έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε, μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις ή άλλες πρωτοβουλίες, ότι καμία ανύπαντρη μητέρα δεν θα αντιμετωπίσει ξανά διακρίσεις λόγω πατριαρχικών και απαρχαιωμένων προκαταλήψεων.

Work-life balance: πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα, πόσο μάλλον single μητέρα, σήμερα να το πετύχει; Ποιο είναι το δικό σας μυστικό;

Καθημερινά πολλές εργαζόμενες γυναίκες παλεύουν να βρούνε αυτή τη χρυσή τομή της ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, καθότι ο συνδυασμός αυτός είναι πάντα πιο δύσκολος για μια γυναίκα. Βιώνω πλέον και εγώ από πρώτο χέρι αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να ισορροπήσω μεταξύ του να είμαι μονογονέας και να αναθρέφω το παιδί μου σωστά, με τα καθήκοντα μου στη Βουλή και την καθημερινή μου επαφή με τους πολίτες. Δεν υπάρχει καμία μυστική συνταγή για την επίτευξη αυτού του στόχου. Γνωρίζω από την εμπειρία μου ότι, με σωστή οργάνωση, με στήριξη από το οικογενειακό περίγυρο, και ιδιαίτερα από τους γονείς μου, αλλά και με πολλή υπομονή και επιμονή όλα μπορούν να γίνουν, έστω και με δυσκολία, έστω και με αυτό το αίσθημα ενοχής που κάθε εργαζόμενη μάνα έχει στα εσώψυχα της.

Κυριότερα ως Πολιτεία έχουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε και να ενισχύσουμε τις υποδομές που θα διευκολύνουν τις εργαζόμενες μητέρες, στη βάση βέλτιστων πρακτικών που προωθούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως, η δημιουργία χώρων θηλασμού σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας, η δημιουργία βρεφοκομικών σταθμών και νηπιαγωγείων σε χώρους εργασίας και η εφαρμογή του υποχρεωτικού ολοήμερου σχολείου.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τις νεαρές γυναίκες και μητέρες που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική;

Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να καταφέρει μια αποφασισμένη και δυναμική γυναίκα που ξέρει τι θέλει. Φτάνει να έχει σωστό προγραμματισμό, μεθοδικότητα, πείσμα και μεγάλο πάθος για αυτό που κάνει. Αν το λέει η ψυχή σου, όλα τα μπορείς!

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

• Φόνο εκ προ μελέτης διερευνούν οι Αρχές για την υπόθεση του 62χρονου που βρέθηκε μαχαιρωμένος στη Λεμεσό - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

• Πολιτικός Αναλυτής στο «Τ»: Οι διεθνείς προκλήσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις το 2025

• Ρεβεγιόν στα κέντρα αναψυχής: Κρατήσεις αλλά και… ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής - Το ωράριο και οι τιμές

• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου

• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»



Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

Νεκρός άνδρας στη Λεμεσό: Αρνείται ότι σκότωσε τον σύζυγο της η 62χρονη - Η μαρτυρία που την «καίει»

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε το πρωί η γυναίκα η οποία θεωρείται ύποπτη για το φόνο του συζύγου της, Vitaly Shostak 62 ετών, που διαπράχθηκε χθες βράδυ.  Στο δικαστήριο αναφέρθηκε ότι είχε προηγηθεί καυγάς μεταξύ του ζεύγους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top