ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Βάζει στον «πάγο» τη δημοσιονομική «χαλαρότητα» - Ο λόγος

ΕΕ: Βάζει στον «πάγο» τη δημοσιονομική «χαλαρότητα» - Ο λόγος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσουν τους δικούς τους στόχους για τη μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασαν σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι , το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ βάζει στον «πάγο» τη δημοσιονομική «χαλαρότητα» που επικράτησε κατά τα χρόνια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης και προωθεί την ιδέα της μείωσης χρεών και ελλειμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ικανότητες και ιδιαιτερότητες κάθε κράτους – μέλους.

Μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έπρεπε να ακολουθήσουν κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες, (Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης) που προέβλεπε ανώτατο όριο στο δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ και έλλειμμα μέχρι 3%.

Ωστόσο, οι κανόνες ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας (σ.σ. γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης) και στη συνέχεια ξανά το 2022 λόγω του οικονομικού σοκ που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι μεγάλες διαφορές στα επίπεδα χρέους μεταξύ των χωρών καθιστούν πλέον μη ρεαλιστική την ομοιόμορφη εφαρμογή των κοινών κανόνων σε ολόκληρη την ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ετοιμάστε τα κοντομάνικα – Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας – Πότε αναμένονται μεμονωμένες βροχές

Η «καυτή πατάτα» στα χέρια της νέας Υπ. Δικαιοσύνης – Το κενό στις Κεντρικές Φυλακές, η υπερπληρότητα & τα βραχιολάκια

«Καμπανάκι» Διευθυντή Τμήματος Δασών ενόψει καλοκαιριού – «Θα είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών» - Ο λόγος
Την «είδε»… Ρονάλντο ο Τατάρ - Λίγο έλειψε να «καρφώσει» πάνω στο δοκάρι - Δείτε βίντεο

Άδειες κυκλοφορίας: Λίγες μέρες μείνανε για την ανανέωση - Μετά έρχεται... επιβάρυνση

Αυτοί είναι οι νέοι διορισμοί του Νίκου Χριστοδουλίδη - Οι αποφάσεις του Υπουργικού

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top