Τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας την πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Αντιθέτως, η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας για σύγκλιση Διαρκούς Συνεδρίου μειοψήφησε, ενώ δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία η πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυριακή.
Η απόφαση ελήφθη μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση και πλέον αναμένεται στο τέλος Αυγούστου να συγκληθεί εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή, όπου θα καθοριστούν τα θέματα του Συνεδρίου.
Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν το πρωί της Πέμπτης με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έθεσε τις προτάσεις περί εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο ή εσωκομματικού δημοψηφίσματος την Κυριακή. «Προτείνω όποια και να είναι η συλλογική απόφαση του κόμματός μας, να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Πρέπει να δεσμευτούμε ότι οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών, όποιες και αν είναι αυτές, θα γίνουν σεβαστές και θα σταματήσει ο παράλογος δυισμός. Στο κόμμα μας δεν υπάρχουν λιγότερο αριστεροί και περισσότερο αριστεροί, πολύ περισσότερο που το κόμμα μας κυβερνά».
Άμεση ήταν η απάντηση στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εσωκομματικό δημοψήφισμα από τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος σε σύντομη παρέμβασή του, σχολίασε: «Πόσα δημοψηφίσματα θα κάνουμε πια, κάναμε και πήραμε 62%».
Μαραθώνια συνεδρίαση σε φορτισμένο κλίμα και παραιτήσεις:
Σε υψηλούς τόνους έγιναν οι τοποθετήσεις των στελεχών του κόμματος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίοι έλαβαν το λόγο μετά τον πρωθυπουργό.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, για τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Στο ερώτημα αν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο αποτροπής της συμφωνίας, είπε ότι υπήρξε το σχέδιο Α', το οποίο έχει περιγράψει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σχέδιο το οποίο αναφερόταν σε μονομερείς ενέργειες και χρηματοδότησή τους με στάση πληρωμών, με φορολογία του συσσωρευμένου πλούτου.
Αυτά τα εξέφραζε το σύνθημα 'καμία θυσία για το ευρώ', που ήταν σχέδιο για την υπεράσπιση του λαού, υποστήριξε ο Αντώνης Νταβανέλος, ο οποίος έκανε λόγο για περίκλειστο κόμμα μέσα στο κόμμα, που πήρε τις αποφάσεις.
Σταθερός στις απόψεις του ο Αλέξης Μητρόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση πήγε απροετοίμαστη στη διαπραγμάτευση με ανοιχτά όλα τα ιδεολογικά ζητήματα.
Ηττηθήκαμε και υπάρχουν υπεύθυνοι γι' αυτό. Πήγαμε χωρίς σχέδιο επαρκείς διαπραγματευτές και με αντιφάσεις στη διαπραγματευτική μας τακτική. Αναλάβαμε σκληρό πακέτο μέτρων που καμιά κυβέρνηση της Αριστεράς στην ιστορία της δεν έχει αποδεχτεί να εφαρμόσει τέτοια νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική ατζέντα, επισήμανε.
Ο κ. Μητρόπουλος υπογράμμισε ότι για την κατάσταση που φτάσαμε φταίνε και τα δυο ρεύματα ιδιαίτερα γιατί ματαίωση του εγχειρήματος ανοίγματος των οργανώσεων, ωστόσο τόνισε ότι διαγραφές και παραδόσεις εδρών δε συνάδουν με την κουλτούρα και την ηθική της αριστεράς και αντανακλούν εκφυλιστικές πρακτικές σοσιαλδημοκρατίας και ευρωκομμουνισμού.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, εδώ που φτάσαμε η μεν πλειοψηφία πρέπει να παραδεχτεί ότι η Αριστερά δεν είναι πρόβατο που θα εφαρμόσει και η μειοψηφία να παραδεχτεί ότι αυτό που προτείνει ισοδυναμεί με εθνική τραγωδία και παραλογισμό.
Υποστήριξε ακόμη ότι η σημερινή οργανωτική δομή το ΣΥΡΙΖΑ δεν εγγυάται δημοκρατικές διαδικασίες και αποφάσεις και θα οδηγήσει σε νόθα νομιμοποίηση των οποίων αποφάσεων.
Στην ίδια γραμμή και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος, ο οποίος σημείωσε ότι το σχέδιο Α' απέτυχε και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εκείνοι που είχαν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Είπε πως πρέπει να δοθούν απαντήσεις και για τους συντρόφους που είχαν την ευθύνη του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Για τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο η Ελένη Πορτάλιου, η οποία μίλησε επίσης για οδυνηρή ήττα και είπε πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ούτε plan A σοβαρό.
Η στρατηγική των θεσμών είναι να μας εξοντώσουν και να μας οδηγήσουν σε Grexit. Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί, τόνισε η κ. Πορτάλιου επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ετοιμαστεί και για το Grexit και για την αδυναμία της να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία.
Την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή ανακοίνωσε ο Ρούντι Ρινάλντι, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα οδεύει σε εθνική και κοινωνική καταστροφή και γι' αυτή την εξέλιξη είναι τεράστιες οι ευθύνες του Μαξίμου, της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα και όσων ψήφισαν Ναι.
Την ανάγκη ενός έκτακτου συνεδρίου υπογράμμισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Είμαστε όλοι με την ενότητα και τη θέλουμε αλλά δεν μπορείς να την επιβάλεις, σημείωσε και ζήτησε να μπει ένα τέλος απέναντι στον κανιβαλισμό συντρόφων. Ο ίδιος διαφώνησε πλήρως με την επιστροφή στη δραχμή, ωστόσο επισήμανε ότι δεν δέχεται να μιλούν για συντρόφους ως τη συμμορία της δραχμής και να απειλούν τον Βαρουφάκη με ειδικά δικαστήρια. Σε περίπτωση, δε, διάσπασης είπε ότι παρά πολύς κόσμος που έχει πιστέψει σε εμάς θα πάει σπίτι του.
Σε ενωτικό τόνο και η Ράνια Σβίγγου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κοινό μας σπίτι, δεν υπάρχουν μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί και πρόσθεσε: Οι σύντροφοι μας δεν πρέπει να γίνονται βορά στα ΚΚΕ. Το πείραμα της κυβέρνησης της αριστεράς δεν έχει τελειώσει.
Ξεχώρισε επίσης η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά ότι θα μπορούσε έξω από τις τράπεζες που ήταν οι ουρές να υπήρχε ένα τραπεζάκι με δυο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα έδιναν ένα μπουκαλάκι νερό και θα τηρούσαν κάποια προτεραιότητα.
Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης συνιστά συντριπτική ήττα, δήλωσε ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Καραγιαννίδης. Ο κ. Καραγιαννίδης ζήτησε χαμηλούς τόνους και έκανε ειδική αναφορά στην εφημερίδα «Η Αυγή», λέγοντας ότι πρωτίστως εκείνη πρέπει να τηρήσει χαμηλά τους τόνους, διότι η ενότητα δεν είναι ευσεβής πόθος, αλλά πολιτική πρακτική.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή. «Δεν γίνεται να έχουμε επικεφαλής στην διαπραγματευτική ομάδα τον κ. Χουλιαράκη που είναι πιο τρόικα από την τρόικα», είπε και αναρωτήθηκε πόσο είναι καθαρό πολιτικά το γεγονός ότι την ίδια ώρα που στελέχη έδιναν τη μάχη υπέρ του «Όχι» στο δημοψήφισμα άλλα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαφανισμένα.
Είμαστε σε σημείο όχι απλά αδιεξόδου, αλλά σε σημείο πνιγμού, είπε και ζήτησε όλοι συλλογικά να σχεδιάσουν μέσα από ένα συνέδριο το «πώς θα απεγκλωβιστούμε».
Στην παρέμβασή της η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας,Νάντια Βαλαβάνη, εξέφρασε την πικρία της προς τους συντρόφους της για τους χειρισμούς τους στο θέμα που ανέκυψε με τη μητέρα της, τονίζοντας χαρακτηριστικά «με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου».
Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν ιδιαιτέρως σκληρή στην τοποθέτησή της εξαπολύοντας βολές κατά του πρωθυπουργού. «Όχι απλώς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι, αλλά δεν διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει μέσα σε 14 ημέρες, τρία απανωτά κατεπείγοντα για συζήτηση και ψήφιση σε λιγότερο από 24 ώρες, να προετοιμάζεται να φέρει το χειρότερο μνημόνιο στη μνημονιακή ιστορία, να αναγκάζεται να προσκαλεί την τρόικα ως νέα τετραμερή και να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία», υπογράμμισε.
«Η λιτότητα είναι δημιουργική καταστροφή, δεν είναι «λάθος», η λιτότητα αποτελεί ορθή πολιτική για το κεφάλαιο, σημείωσε ο από την πλευρά του ο Γιάννης Μηλιός.
Πραγματοποιώντας μια ιστορική και οικονομική ανάλυση του τρόπου αντιμετώπισης των καπιταλιστικών οικονομικών κρίσεων από τα καπιταλιστικά κράτη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το πρόγραμμα του Ρούσβελτ (σ.σ αναφερόμενος στο πρόγραμμα New Deal που εκπόνησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), δεν ήταν άλλη πολιτική, ήταν γραμμή αντιμετώπισης του επερχόμενου κινδύνου.
Λάθος χαρακτήρισε την απουσία εναλλακτικού σχεδίου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, κατά την τοποθέτησή του, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία του με την «απόδραση και αποστασιοποίηση» της Αριστεράς, από τη μάχη για την στήριξη των χιλιάδων του ελληνικού, που ζητάνε από την κυβέρνηση να τους στηρίξει για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που τους κληροδότησε η κρίση.
Για υποτίμηση των δυσκολιών και του συσχετισμού δυνάμεων καθώς και για κατάρρευση βεβαιοτήτων, όπως εκείνης ότι μια ελληνική στάση πληρωμών θα προκαλούσε οικονομικό ντόμινο, έκανε λόγο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης.
Τόνισε ότι αποδείχθηκε πως το σενάριο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα ήταν καταστροφικό και υπογράμμισε πως σκεφθήκαμε τον λαό και προχωρήσαμε στον επώδυνο συμβιβασμό, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτό το σχέδιο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι με αντιφάσεις θα προχωρήσουμε και για να γίνει οτιδήποτε θετικό, προϋπόθεση είναι το κόμμα να παίξει τον ρόλο του»
Παραιτήθηκαν 17 μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης:
Την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή υπέβαλαν 17 μέλη της, τα οποία σε επιστολή τους χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση «κατεπείγουσα διαδικασία» που στόχο είχε «να αποδεχτεί την επιλογή του Μαξίμου να κυβερνά εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε».
Οι υπογράφοντες χαρακτηρίζουν «παταγώδη αποτυχία» την διαπραγματευτική στρατηγική που ακολουθήθηκε με ευθύνη του ηγετικού επιτελείου.
Τα 17 παραιτηθέντα μέλη της Κ.Ε. θεωρούν ότι το συνέδριο που εξήγγειλε η ηγεσία του κόμματος μεθοδεύεται να έχει «βασικό πλαίσιο και στόχο την επικύρωση της μετάλλαξης σε μνημονιακό κόμμα» και επισημαίνουν «αυταπατώνται όσοι ευελπιστούν ότι θα στριμώξουν και θα καλουπώσουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νεομνημονιακό μόρφωμα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις