Τον διπλασιασμό των παράτυπων αφίξεων μεταναστών και αιτητών ασύλου στον μεταναστευτικό διάδρομο της Κεντρικής Μεσογείου (κυρίως Βόρεια Αφρική προς Ιταλία), με αύξηση 118% κατά το πρώτο δίμηνο του 2023 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι καταγράφουν επικαιροποιημένα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Frontex, ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μικρότερη αύξηση κατά την ίδια περίοδο καταγράφηκε στον μεταναστευτικό διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου (6%), στον οποίο περιλαμβάνεται και η Κύπρος, ενώ μείωση καταγράφηκε και στους μεταναστευτικούς διαδρόμους της Δυτικής Μεσογείου (-38%) και της Δυτικής Αφρικής (-68%).
Ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, καταγράφηκαν 3.981 παράτυπες διελεύσεις το πρώτο δίμηνο του 2023, εκ των οποίων 1.644 τον Φεβρουάριο. Οι διελεύσεις στην περιοχή μας αφορούσαν κυρίως πολίτες της Συρίας, του Αφγανιστάν και της Παλαιστίνης.
Σε απόλυτους αριθμούς, οι συνολικές παράτυπες διελεύσεις για τις οποίες ενημέρωσαν τον Frontex οι εθνικές αρχές τους πρώτους δύο μήνες του 2023 έφτασαν τις 28.130, περίπου στα ίδια επίπεδα με την ίδια περίοδο πέρσι.
Οι πιο ενεργοί μεταναστευτικοί διάδρομοι παραμένουν αυτοί της Κεντρικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο στον διάδρομο της Κεντρικής Μεσογείου καταγράφονται δύο στις πέντε παράτυπες διελεύσεις από όλη την ΕΕ.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες και αιτητές ασύλου που έχουν καταγραφεί το πρώτο δίμηνο του 2023 προέρχονταν από τη Συρία, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Τον Φεβρουάριο, καταγράφηκαν συνολικά σχεδόν 13.689 παράτυπες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, λίγο περισσότεροι από ότι πέρσι.
Ειδικότερα ανά μεταναστευτικό διάδρομο, στην Κεντρική Μεσόγειο καταγράφηκαν 11.951 διελεύσεις το πρώτο δίμηνο του έτους, οι περισσότερες από όλους τους διαδρόμους, και διπλάσιες σε σχέση με πέρσι. Τον Φεβρουάριο ειδικότερα οι διελεύσεις τριπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρσι φτάνοντας τις 6.988.
Οι διελεύσεις στην Κεντρική Μεσόγειο αφορούσαν κυρίως πολίτες της Ακτής Ελεφαντοστού, της Γουινέας και του Πακιστάν.
Στα Δυτικά Βαλκάνια καταγράφηκε σημαντική μείωση τον Φεβρουάριο, χάρη στην ευθυγράμμιση της πολιτικής θεωρήσεων της Σερβίας με τα πρότυπα της ΕΕ, όπως αναφέρεται. Παρέμεινε ο διάδρομος με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό διελεύσεων το πρώτο δίμηνο (8.394), εκ των οποίων 3.361 τον Φεβρουάριο.
Στο συγκεκριμένο διάδρομο, οι διελεύσεις αφορούσαν πολίτες της Συρίας, του Αφγανιστάν και της Τουρκίας.
Τέλος, ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων από την ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν το πρώτο δίμηνο του 2023 σε 5.622, αύξηση κατά 82% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Πρόκειται για πολίτες κυρίως του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Ερυθραίας.
Αυτή τη στιγμή, επί του εδάφους βρίσκονται 2.400 περίπου αξιωματικοί και προσωπικό του Frontex στο πλαίσιο της στήριξης των κρατών μελών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις