Καταλαβαίνεις ότι έχεις πιάσει πάτο ως κοινωνία, όταν πανηγυρίζουμε, επειδή η Βουλή ενέκρινε πρόταση νόμου, που κατέθεσαν οι Σάβια Ορφανίδου και Χριστιανα Ερωτοκρίτου, για την προτεραιοποίηση των... αναπήρων και των ηλικιωμένων άνω των 75 ετών σε ουρές αναμονής όπου εξυπηρετείται το κοινό σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Για τα αυτονόητα δηλαδή, αυτά που μάς ξεχωρίζουν από τα ζώα ή τους μαντρότοιχους, που τελικά στη Νήσο των Αγίων δεν είναι και τόσο αυτονόητα, όπως και η κοινή λογική (αυτή που επιτάσσει να παραχωρείς τη θέση σου στο λεωφορείο ή στην ουρά σε αναπήρους, ηλικιωμένους, εγκύους, γονείς με μωρά στην αγκαλιά κτλ) δεν είναι και τόσο κοινή όσο πιστεύουμε. Ειδικά όταν χρειάζεται να ψηφίζεις γαμημένους νόμους για κάτι που δεν θα έπρεπε καν να το συζητάμε!
Γιατί εκεί καταντήσαμε πλέον. Νόμο για να παραχωρείς τη θέση σου στην ουρά σε ανάπηρο. Βαρύ πρόστιμο αν παρκάρεις σε θέση αναπήρων ή εμποδίζεις τη ράμπα διέλευσης (που και πάλι οι μπετόστοκοι δεν καταλαβαίνουν Χριστό, κανονικά πρέπει να σηκώνει γερανός το αυτοκίνητο, αφού πρώτα φωτογραφηθεί απ’ όλες τις μπάντες και σταλεί στον “Γάρο της Ημέρας”). Πρόστιμο αν εμποδίσεις μητέρα να θηλάσει σε δημόσιο μέρος, με πρόσφατο σχετικά νόμο κι αφού τόσες και τόσες θηλάζουσες ανέχτηκαν τον κάθε αγάμητο μαλάκα να τις διώχνει απ’ το μαγαζί του ή να τους κάνει παρατήρηση στο πάρκο. Νόμος που απαγορεύει τον ρατσιστικό λόγο, τη ρητορική μίσους και την υποκίνηση σε βία (άσχετα εάν είναι διακοσμητικός). Ξεχάστε τα αυτονόητα, ζούμε με τη λογική του κάθε ηλίθιου/πουριτανού/θρησκόληπτου/σκατόψυχου/ψέκα που νομίζει ότι μπορεί να επιβάλλει στους υπόλοιπους τις εμμονές και τα απωθημένα του. Και αναγκαστικά ψηφίζονται νόμοι για να τους υπενθυμίζουν ότι ΔΕΝ μπορούν να το κάνουν αυτό. Που, σημειώστε, μέχρι πρότινος, θεωρούνταν κανονικότητα.
Το έχουμε πει και γράψει πολλές φορές, οι ανάπηροι συμπατριώτες μας δεν θέλουν ελεημοσύνη. Απεχθάνονται τη λύπηση, τα τυπικά “μάνα μου ρε” και να τους συμπεριφέρονται πότε σαν εύθραυστα υλικά, πότε ως αξεσουάρ πολιτικών και άλλων φορέων και πότε ως έπαθλα woke αυτοϊκανοποίησης. Θέλουν να υπάρχουν υποδομές που, αν όχι να διευκολύνουν, τουλάχιστον να μη δυσκολεύουν κι άλλο τις ζωές τους, σεβασμό στο γεγονός ότι γι’ αυτούς μπορεί να φαντάζει βουνό αυτό που για τους υπόλοιπους είναι κυριολεκτικά περίπατος στο πάρκο και να τους δώσεις την ευκαιρία να δείξουν ότι είναι πολλά περισσότερα από κάποια “άτομα σε τροχοκάθισμα” και ΔΕΝ είναι η αναπηρία που τους ορίζει. Αναγκάστηκα να διορθώσω μια δημόσια υπάλληλο, που επαναλάμβανε παρουσία μου συνεχώς τη φράση “θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε” για την παραχώρηση διευκολύνσεων σε περίπτωση ατόμου που μού είναι οικείο. «Δεν χρειάζεται τη βοήθειά σας», της είπα, «αλλά απλά να κάνετε τη δουλειά σας και να φροντίσετε να λάβει ό,τι δικαιούται».
Η πρόσφατη περιπέτεια της Πρέσβειρας Οδικής Ασφάλειας, Ραφαέλας Μιλτιάδου με τη Cyprus Airways ενδεικτική της νοοτροπίας και της “κουλτούρας” μας. Η Ραφαέλα, που κινείται με τροχοκάθισμα μετά από τροχαίο το 2019, έμαθε μια ώρα πριν την προγραμματισμένη πτήση της με την εν λόγω εταιρεία για Αθήνα, ότι χρειάζεται συνοδό(!) για να της επιτραπεί η επιβίβαση, συνοδός που εννοείται πως χρεώνεται έξτρα με το δικό του εισιτήριο. Παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε στους υπεύθυνους ότι είναι ένα πλήρως λειτουργικό άτομο, που ταξιδεύει συχνά μόνη της, η εταιρεία ήταν ανένδοτη, ότι για τα λίγα βήματα που πρέπει να κάνει στο αεροσκάφος μέχρι να καθίσει στη θέση της χρειάζεται οπωσδήποτε συνοδό με επιπρόσθετο κόστος. Ήταν χάρη στην προθυμία συνεπιβατών της, που προσφέρθηκαν να είναι συνοδοί της, που κατάφερε να ταξιδέψει, όχι όμως πριν της βγάλουν την ψυχή και την κάνουν να νιώσει παράταιρη, αποκλεισμένη και ότι ζητάει ελεημοσύνη - ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις σε έναν άνθρωπο που παλεύει καθημερινά για τα ακριβώς αντίθετα!
Η Cyprus Airways παρέπεμψε στους κανονισμούς της ΙΑΤΑ, που όμως ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΡΗΤΑ τον οποιοδήποτε αποκλεισμό αναπήρων ατόμων από πτήσεις, εκτός κι αν απειλείται με κάποιον τρόπο η ασφάλεια των υπολοίπων επιβατών (που δεν ήταν τέτοια περίπτωση) και οι οποίοι κανονισμοί ήταν θαμμένοι κάπου στην ιστοσελίδα της εταιρείας, όπου η Ραφαέλα και οποιοδήποτε ανάπηρο άτομο ΔΕΝ είναι υποχρεωμένοι να εντοπίσουν, αν δεν είναι σε εμφανές μέρος ή δεν έχουν τη δυνατότητα να το δηλώσουν από πριν κάπου. Η Ραφαέλα στη δημόσια καταγγελία της δηλώνει πως δεν ενημερώθηκε ότι χρειάζεται συνοδό (με έξτρα χρέωση) ούτε κατά το κλείσιμο του εισιτηρίου ούτε στο check in, με συνέπεια να υποστεί τη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία που προαναφέραμε.
Η πρώτη αντίδραση της Cyprus Airways ήταν με σχόλιο κάτω από την αρχική ανάρτηση της Ραφαέλας και ήταν καραμπινάτο PR disaster:
Πάρτε για παράδειγμα την αρχική φράση: "Καταρχάς απολογούμαστε για το πώς ΕΧΕΙΣ ΝΙΩΣΕΙ στο πρόσφατο περιστατικό". Βασικά 1/3 απολογία, 1/3 χέσιμο και 1/3 gaslighting. Και μετά "έλα να τα πούμε απ' το γραφείο μόνοι μας για τα προβλήματα που ΜΠΟΡΕΙ να αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες στις πτήσεις" (που αυτοί προκάλεσαν). Η απάντηση εξόργισε ακόμα περισσότερο τον κόσμο, που έκανε ήδη viral την αρχική ανάρτηση της Ραφαέλας και μετά το εκτεταμένο κράξιμο (που πλέον στην Κύπρο αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο για να διορθωθεί κάποια αδικία) έβγαλε νέα ανακοίνωση, όπου δηλώνει “τις ειλικρινείς απολογίες της για αυτό το τόσο ατυχές περιστατικό, που αφορά επιβάτη με μειωμένη κινητικότητα” και ότι η “Cyprus Airways, ως ο Σημαιοφόρος Αερομεταφορέας του νησιού μας, δεσμεύεται να μεταφέρει όλους τους επιβάτες στον προορισμό τους, ωστόσο, ως αεροπορική εταιρεία, πρέπει να τηρούμε τους τοπικούς, ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους κανονισμούς (IATA) και να τους ενισχύουμε”.
Βέβαια δεν απέφυγε πάλι να αφήσει υπονοούμενα για τη Ραφαέλα, λέγοντας ότι “είναι απογοητευτικό όταν ορισμένοι από αυτούς τους κανονισμούς δεν γίνονται δεκτοί από τους επιβάτες μας, ενώ πάντα καταβάλλουμε επιπλέον προσπάθεια για να βρούμε λύσεις”. Ναι, η Ραφαέλα πέταξε τελικά, αλλά αυτές οι λύσεις για τις οποίες καυχιέται η εταιρεία θα έπρεπε να βρίσκονται ΧΩΡΙΣ να ταλαιπωρείται, περιθωριοποιείται και διασύρεται το άτομο για το οποίο υποτίθεται πως καταβάλλεις, όπως λες, προσπάθειες να εξυπηρετήσεις.
Κι αυτό ισχύει πάνω-κάτω για όλες τις συμπεριφορές που θέλουν να ονομάζονται ανθρώπινες...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις