ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DBRS Morningstar: Η χρεοκοπία της SVB πυροδοτεί εξελίξεις στον κλάδο

DBRS Morningstar: Η χρεοκοπία της SVB πυροδοτεί εξελίξεις στον κλάδο

Η χρεοκοπία της αμερικανικής Silicon Valley Bank πυροδοτεί εξελίξεις στον κλάδο, καθώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξημένους ελέγχους στους ισολογισμούς τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar.

Όπως σημειώνεται, η χρεοκοπία του ομίλου SVB την περασμένη Παρασκευή ήταν η πρώτη χρεοκοπία τράπεζας στις ΗΠΑ από το 2020 και η μεγαλύτερη χρεοκοπία από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09.

Προστίθεται πως προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά της ώστε να ανταποκριθεί στις αναλήψεις των πελατών της, η SVB είχε πρόσφατα πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων επενδυτικών τίτλων της με ζημία και προσπαθούσε να αντλήσει πρόσθετο μετοχικό κεφάλαιο ως αντιστάθμισμα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φυγή καταθέσεων, ενώ δημιουργήθηκαν φόβοι ότι άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενδέχεται να έχουν σημαντικές μη καταγραφείσες ζημίες στους ισολογισμούς τους λόγω των σημαντικά υψηλότερων επιτοκίων.

Παρά την ύπαρξη ορισμένων πολύ συγκεκριμένων συνθηκών που συνέβαλαν στην κατάρρευση της SVB, είναι σαφές ότι η ξαφνική αύξηση των επιτοκίων αποτέλεσε βασικό παράγοντα, συνεχίζει η ανακοίνωση του οίκου, προσθέτοντας πως στους παραπάνω παράγοντες περιλαμβάνονται η ταχεία ανάπτυξη και μια πολύ περιορισμένη εμπορική πελατειακή βάση που διατηρούσε καταθέσεις πολύ πάνω από το ασφαλισμένο όριο της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), καθιστώντας την ιδιαίτερα ευάλωτη σε οποιαδήποτε αντιληπτή αδυναμία και συμβάλλοντας στη φυγή των καταθέσεων, ενώ στο τέλος του 2022 πάνω από το 95% των καταθέσεων ήταν ανασφάλιστες.

Σύμφωνα με τον DBRS Morningstar, οι ισολογισμοί των αμερικανικών τραπεζών παραμένουν ισχυροί με υψηλά επίπεδα ρευστότητας, ενώ οι καταθέσεις παραμένουν υψηλότερες από τα προ της πανδημίας επίπεδα, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις του 69% το 2022 να εξακολουθεί να είναι ανώτερος από το προ της πανδημίας επίπεδο του 76% το 2019.

Προστίθεται πως δεδομένων των υψηλότερων επιτοκίων, οι συνολικές καταθέσεις μειώθηκαν το 4ο τρίμηνο του 2022 με μετατόπιση προς τοκοφόρες ή υψηλότερης απόδοσης εναλλακτικές λύσεις, με τον οίκο DBRS Morningstar να εκτιμά ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί το 2023.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, οι τράπεζες που αξιολογεί ο οίκος τείνουν να αντλούν καταθέσεις από μια ποικιλία πελατών, συμπεριλαμβανομένης της πιο σταθερής συνεισφοράς από τους πελάτες λιανικής που είναι ασφαλισμένοι μέσω της FDIC, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να μετακινήσουν κεφάλαια, καθώς και της εύκολης πρόσβασης σε άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Στεγαστικών Δανείων.

Προστίθεται πως την Κυριακή οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποζημιωθούν όλοι οι καταθέτες τόσο της SVB όσο και της Signature Bank και θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους τη Δευτέρα, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός προγράμματος τραπεζικής χρηματοδότησης (Bank Term Funding Program), στο πλαίσιο του οποίου τα επιλέξιμα ιδρύματα μπορούν να ενεχυριάζουν τίτλους υψηλής ποιότητας στην ονομαστική τους αξία για να λάβουν δάνεια διάρκειας έως και ενός έτους.

Σημειώνεται πως τα παραπάνω θα αποτρέψουν τα καταθετικά ιδρύματα από το να αναγκαστούν να πουλήσουν τους τίτλους αυτούς με ζημία για να καλύψουν πιθανές ανάγκες ρευστότητας, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα σημείωσε επίσης ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει περαιτέρω πιέσεις ρευστότητας που ενδέχεται να προκύψουν.

Κατά την άποψή του οίκου, οι ενέργειες αυτές θα ηρεμήσουν τις αγορές και θα παράσχουν πρόσθετη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση της πιθανότητας μετάδοσης.

Όπως αναφέρει καταληκτικά η DBRS Morningstar, οι τράπεζες που αξιολογεί διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και σταθερή χρηματοδότηση και κεφάλαια για να ανταπεξέλθουν σε αυτή την αναταραχή της αγοράς,

Προσθέτει πως αναμένει ωστόσο ότι μετά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων, ορισμένες τράπεζες θα επανατοποθετήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους πουλώντας τίτλους με χαμηλότερες αποδόσεις και επανεπενδύοντας τα έσοδα σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις, προκαλώντας ζημίες.

Εντούτοις, εκτιμά ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να απορροφήσουν αυτές τις πιθανές ζημίες μέσω των κερδών και των ισχυρών κεφαλαιακών αποθεμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top