ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις επαφές στην Αθήνα - Δεν αποκλείεται η σύσταση μηχανισμών συνεργασίας και με άλλα κράτη

Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις επαφές στην Αθήνα - Δεν αποκλείεται η σύσταση μηχανισμών συνεργασίας και με άλλα κράτη

Ως μια επίσκεψη πολύ ουσιαστικής σημασίας με συγκεκριμένα αποτελέσματα, χαρακτηρίζει την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο εξωτερικό και δη στην Ελλάδα, η Λευκωσία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η ανταπόκριση από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και κοινοβουλευτικών κομμάτων κρίνεται πολύ θετική ως προς την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα με ορίζοντα τις επικείμενες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, είναι να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος εξασφαλίζοντας στήριξη από Κράτη Μέλη ΕΕ και τους Θεσμούς.

Έμφαση θα δοθεί στις χώρες με ιδιαίτερη βαρύτητα και συναφώς δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετη η συνάντηση ΠτΔ με Μακρόν στο περιθώριο του ΕΣ του Μαρτίου, αλλά και η βούληση για επίσκεψή του στο Παρίσι και Βερολίνο.

Στόχος του ΠτΔ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι με την ολοκλήρωση των εκλογών σε Τουρκία και Ελλάδα να μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Προς αυτή την κατεύθυνση, δε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ενεργοποιήσει και τον ρόλο του ΕΛΚ, στην στήριξη του οποίου θα επενδύσει για την υλοποίηση της πρότασης.

Το ίδιο θα επιδιώξει και προς την κατεύθυνση των ΗΕ και των ΗΠΑ.

Τέλος, ως ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζεται από κυβερνητικής πλευράς και η σύσταση του Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, κάτι που, όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό.

"Δεν νοείται η Ελλάδα να έχει θεσμοθετήσει τέτοιες συναντήσεις με, ανάμεσα σε άλλες, την Τουρκία και να μην υπάρχει αντίστοιχη συνεργασία και με την Κυπριακή Δημοκρατία", υπέδειξαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως το ίδιο όργανο συστάθηκε πρόσφατα -όταν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν Υπουργός Εξωτερικών- με την Αίγυπτο, φέρνοντας συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα σε μια πλειάδα θεμάτων που ξεφεύγουν των παραδοσιακών αυστηρά πολιτικών θεμάτων.

Δηλαδή, υπογράμμισαν κυβερνητικές πηγές, βοήθησε πολύ τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η γεωργία, και άλλοι τομείς.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές προανήγγειλαν ότι η Λευκωσία προτίθεται να επιχειρήσει την σύσταση τέτοιων μηχανισμών και με άλλα ομονόουντα Κράτη - με τα οποία δηλαδή έχουμε καλές σχέσεις - στην Ευρώπη και την περιοχή, φέρνοντας ως παράδειγμα τον αντίστοιχο επιτυχή μηχανισμό μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top