ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έγινε το «σώσε» με τις αναλύσεις στο ΓεΣΥ - Κάθε πότε θα δικαιούσαι τελικά - Τι ισχύει αν είσαι υγιής και τι ασθενής

Έγινε το «σώσε» με τις αναλύσεις στο ΓεΣΥ - Κάθε πότε θα δικαιούσαι τελικά - Τι ισχύει αν είσαι υγιής και τι ασθενής

Μια κατάσταση «χάους» προκάλεσε η ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για τον καθορισμό περιορισμών και προϋποθέσεων στην διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων σε ενήλικες δικαιούχους του ΓεΣΥ για σκοπούς πρόληψης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΟΑΥ, πλέον για τα άτομα 18-44 ετών θα δίνεται το δικαίωμα διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων (αναλύσεων) για σκοπούς πρόληψης κάθε πέντε χρόνια, στα άτομα 45-64 ετών κάθε δύο χρόνια και στα άτομα 65 ετών και άνω κάθε χρόνο.

Ο λόγος που λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση

Μιλώντας στο ThemaOnline, η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Γνωσία Αχνιώτου ανέφερε ότι απόφαση λήφθηκε μετά από την διενέργεια σχετικής μελέτης.

«Επιστημονική επιτροπή με διάφορες ειδικότητες γιατρών, οι οποίοι συμβουλεύουν τον ΟΑΥ διεξήγαγαν μελέτη μέσω βιβλιογραφίας και κατέληξαν σε ένα πρωτόκολλο το οποίο βάσει ηλικίας, φύλου και παραγόντων κινδύνου καταγραφεί ποιες εξετάσεις θα γίνονται και με ποια συχνότητα για να γίνεται σωστή πρόληψη βάση τεκμηρίωσης», εξήγησε η κα. Αχνιώτου, τονίζοντας ότι αυτό έγινε για να μην ζητά ο καθένας αυθαίρετα τις εξετάσεις που νομίζει ότι πρέπει να κάνει.

«Έχουν καταγραφεί γύρω στις 20 εξετάσεις αναφορικά με ποια συχνότητα πρέπει να γίνονται, ώστε να γίνεται σωστή πρόληψη. Στόχος ήταν η δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών όσο αφορά την πρόληψη, οι οποίες δεν υπήρχαν προηγουμένως αλλά και να μην γίνεται κατάχρηση», επεσήμανε.

Όπως συμπλήρωσε η κα. Αχνιώτου, αυτό που ίσχυε, σύμφωνα με τον κανονισμό, ήταν ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες αφορούν σε έλεγχο ρουτίνας σε δικαιούχους χωρίς συμπτώματα και διάγνωση, δεν καλύπτονταν από τον Οργανισμό, πέρα από αυτών που δικαιολογούνταν βάσει του ιστορικού, τεκμηριωμένης κλινικής πρακτικής ή σύμφωνα με κατευθυντήριες κλινικές οδηγίες.

Πότε θα δικαιούσαι - Αναλυτικά ανά ηλικία - Τι ισχύει αν είσαι υγιής και τι ασθενής

Σύμφωνα με την ανώτερη λειτουργό του ΟΑΥ, η απόφαση που λήφθηκε αφορά καθαρά τις εργαστηριακές εξετάσεις πρόληψης για υγιές άτομα και όχι για ασθενείς που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και πιθανώς να χρειάζονται πιο συχνά να κάνουν αναλύσεις.

«Οι εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας είναι αυτές που ο καθένας αποφάσιζε από μόνος του ποιες ήθελε να κάνει και τις απαιτούσε, παρόλο που ο γιατρός του μπορεί να του έλεγε δεν τις χρειάζεσαι. Η απόφαση του ΟΑΥ αφορά ασυμπτωματικά άτομα, τα οποία δεν διαγνώστηκαν, δεν έχουν συμπτώματα και δεν παίρνουν φαρμακευτική αγωγή. Όταν μιλούμε για κάποιο άτομο που είναι ασθενείς, παίρνει φαρμακευτική αγωγή και έχει συμπτώματα, δεν μιλούμε για ασυμπτωματικό και άρα για εξετάσεις πρόληψης άρα μπορεί να κάνει πιο συχνά και εκεί που χρειάζεται αναλύσεις», εξήγησε.

Όπως προαναφέραμε, σύμφωνα με τις Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες από τον ΟΑΥ, οι ασυμπτωματικοί ενήλικες μπορούν να προχωρήσουν με εξετάσεις πρόληψης ως εξής:

- Για ασυμπτωματικούς ενήλικες ηλικίας 18-44 ετών οι εργαστηριακές εξετάσεις θα γίνονται μέσω ΓεΣΥ κάθε 5 χρόνια
- Για ασυμπτωματικούς ενήλικες ηλικίας 45-64 ετών οι εργαστηριακές εξετάσεις θα γίνονται μέσω ΓεΣΥ κάθε 2 χρόνια
- Για ασυμπτωματικούς ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω, οι εργαστηριακές εξετάσεις θα γίνονται μέσω ΓεΣΥ κάθε χρόνο

Αναλυτικά οι Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες εργαστηριακών εξετάσεων ρουτίνας για ασυμπτωματικούς ενήλικες:

Πώς σχολιάζει την απόφαση η ΟΣΑΚ

Σχολιάζοντας στο ThemaOnline την συγκεκριμένη απόφαση του ΟΑΥ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας, σημείωσε ότι η ΟΣΑΚ την βλέπει με μεγάλη ικανοποίηση, αφού αποτελεί κάτι πολύ καλό και θετικό.

«Πολλές φορές είχαμε το θέμα της πίεσης που ασκείται από τους γιατρούς από υγιείς άτομα για εργαστηριακές εξετάσεις που δεν είναι στο ΓεΣΥ, το οποίο να σημειώσουμε έχει σχεδιαστεί για αγορά υπηρεσιών για ασθενείς και όχι υγιείς άτομα. Ακριβώς επειδή υπήρχε αυτή η πίεση, η Επιστημονική Επιτροπή αποφάσισε ότι θα ήταν καλό να τις εντάξουμε με ένα σωστό πλαίσιο παρά να δημιουργείται αυτό το χάος», επεσήμανε.

Ωστόσο, ο κ. Κουλούμας σημείωσε ότι η ΟΣΑΚ πιστεύει στην πρόληψη και θεωρεί ότι η δημόσια υγεία είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας.

«Γι’ αυτό είχαμε πει και στους εκάστοτε Υπουργούς ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να χρηματοδοτήσει και να επενδύσει στην πρόληψη. Η πρόληψη πρέπει να μπει στο ΓεΣΥ αλλά να χρηματοδοτείται από την Κυβέρνηση και να γίνεται σε σωστό πλαίσιο επιστημονικά τεκμηριωμένο», τόνισε.

«Η μόνη μας κριτική είναι ότι ο ΟΑΥ δεν επικοινώνησε σωστά αυτό το θέμα, επειδή μπορεί κάποιος να έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι μπορούσες μέχρι στιγμής να κάνεις όποτε ήθελες αναλύσεις, κάτι που δεν ισχύει», κατέληξε ο κ. Κουλούμας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top