Κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους προχθές Τρίτη, επιθεωρητές του ΔΟΑΕ, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, διαπίστωσαν πως δέκα δοχεία, με περίπου 2,5 τόνους φυσικού αερίου σε συμπυκνωμένη μορφή («yellow cake»), «δεν βρίσκονταν εκεί όπου είχε δηλωθεί από τις αρχές», αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Γκρόσι σε επιστολή του προς τα κράτη μέλη.
Ο ΔΟΑΕ διευκρίνισε πως θα κάνει «συμπληρωματικές» έρευνες για να «εξακριβώσει τις περιστάσεις της εξαφάνισης αυτού του ραδιενεργού υλικού και το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή».
Η επιθεώρηση επρόκειτο να γίνει πέρυσι, αλλά αναβλήθηκε λόγω «της κατάστασης ασφαλείας» στη χώρα, εξηγείται.
Στο κείμενο του κ. Γκρόσι δεν δίνεται καμιά λεπτομέρεια για την τοποθεσία της εγκατάστασης.
Η Λιβύη εγκατέλειψε το 2003 το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, επί των ημερών του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σε απεργειακό κλοιό η Ελλάδα - Ακυρώνονται πτήσεις, σταματούν οι συγκοινωνίες, δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Τέμπη: Έτοιμο σε ένα μήνα το πρώτο πόρισμα - Ψάχνουν πόρους από ΕΕ για αναβάθμιση του σιδηροδρόμου
Eυθανασία αδέσποτου σκύλου: Ανακαλεί απόφαση ο Δήμος Λεμεσού και προχωρεί σε διερεύνηση
Κρίση στην Credit Suisse: Ρίχνουν «σωσίβιο» 50 δισ. ελβετικών φράγκων - Τι θα σήμαινε η κατάρρευση της
Φωτιά σε όχημα στη Λευκωσία τα ξημερώματα - Όλα δείχνουν κακόβουλη ενέργεια - Δείτε φωτογραφία