ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίση στην Credit Suisse: Ρίχνουν «σωσίβιο» 50 δισ. ελβετικών φράγκων - Τι θα σήμαινε η κατάρρευση της

Κρίση στην Credit Suisse: Ρίχνουν «σωσίβιο» 50 δισ. ελβετικών φράγκων - Τι θα σήμαινε η κατάρρευση της

Σωσίβιο 50 δισ. ελβετικών φράγκων ρίχνουν στην Credit Suisse oι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας, κίνηση άνευ προηγουμένου από την ελβετική κεντρική τράπεζα, καθώς οι μετοχές της τράπεζας κατακρημνίστηκαν χθες Τετάρτη και έφθασαν να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 30% στο χρηματιστήριο, προτού κλείσουν στο –24,24%.

Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της κεντρικής τράπεζας σκοπό έχει να «ενισχυθεί» ο τραπεζικός όμιλος αυτός, που θεωρείται συστημικά σημαντικός, ή αλλιώς πολύ μεγάλος για να αφεθεί να πτωχεύσει. Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008, πάντως κεντρικές τράπεζες είχαν παρέμβει για να εγγυηθούν πως οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα άντεχαν την πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Crédit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,6 δισεκ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο καλυμμένης δανειακής διευκόλυνσης και βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης ρευστότητας.

«Η επιπρόσθετη ρευστότητα θα υποστηρίξει τις κύριες δραστηριότητες της Crédit Suisse και των πελατών της, καθώς η Crédit Suisse λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργηθεί μια τράπεζα πιο απλή και στοχευμένη, βασισμένη στις ανάγκες των πελατών της», ανέφερε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Όταν έκλεισε χθες το χρηματιστήριο, η τράπεζα είχε κεφαλαιοποίηση μόλις 6,7 δισεκ. ελβετικά φράγκων (6,8 δισεκ. ευρώ), ψίχουλα για μια από τις 30 τράπεζες σε όλο τον κόσμο που θεωρούνται συστημικά σημαντικές, ή αλλιώς πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν.

“Τα μέτρα αυτά καταδεικνύουν αποφασιστική δράση για την ενίσχυση της Credit Suisse, καθώς συνεχίζουμε τον στρατηγικό μας μετασχηματισμό για να προσφέρουμε αξία στους πελάτες μας και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Oύρλιχ Κέρνερ.

“Ευχαριστούμε την SNB και τη FINMA καθώς εκτελούμε τον στρατηγικό μας μετασχηματισμό. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα για να δημιουργήσουμε μια απλούστερη και πιο εστιασμένη τράπεζα που θα βασίζεται στις ανάγκες των πελατών”, δήλωσε.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο, με τον βιομηχανικό Dow Jones futures να κερδίζει περισσότερες από 100 μονάδες μετά την ανακοίνωση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 αυξήθηκαν επίσης κατά 0,45% και τα futures του Nasdaq 100 σημείωσαν άνοδο 0,54%.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και μικρότερων τραπεζών στις ΗΠΑ πυροδότησε κρίση εμπιστοσύνης, που πλέον μεταφέρθηκε στην Ευρώπη. Οι επενδυτές φάνηκαν να αψηφούν τις διαβεβαιώσεις, ιδίως από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για τα μέτρα που εγγυώνται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του αμερικανικού και του διεθνούς.

Πτώση άνευ προηγουμένου

Η FINMA και η ελβετική κεντρική τράπεζα θέλουν επίσης να καθησυχάσουν, να πείσουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης της αναταραχής του αμερικανικού τραπεζικού τομέα στον ελβετικό.

Νωρίτερα χθες, ηγετικά στελέχη της Crédit Suisse είχαν ήδη αποπειραθεί να κατευνάσουν τις ανησυχίες για τη σταθερότητα της τράπεζας, χωρίς μολαταύτα να πείσουν τους επενδυτές: η μετοχή της υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ούλριχ Κέρνερ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel News Asia διαβεβαίωνε χθες πως «είμαστε ισχυρή τράπεζα, είμαστε τράπεζα με παγκόσμια διάσταση υπό ελβετική εποπτεία» και «εκπληρώνουμε και ξεπερνάμε όλες τις απαιτήσεις των εποπτικών φορέων», «το κεφάλαιό μας, η βάση της ρευστότητάς μας είναι πάρα πολύ σθεναρά».

Η ανησυχία ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας των Άλπεων, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει πως «παρακολουθεί την κατάσταση» και «βρίσκεται σε επαφή» με τις αρχές «διεθνώς».

Ενώ στη Γαλλία, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κάλεσε τις ελβετικές αρχές να επιλύσουν τα προβλήματα της Crédit Suisse και έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών της να συζητήσει με τον ομόλογό του στη Βέρνη.

Η ιλιγγιώδης πτώση άρχισε έπειτα από δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, του σημαντικότερου μετόχου της Crédit Suisse.

Οι Σαουδάραβες μπήκαν στο κεφάλαιο της τράπεζας τον Νοέμβριο. Όμως η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας δεν σχεδιάζει να κάνει νέες ενέσεις ρευστότητας στην Crédit Suisse, κυρίως για ρυθμιστικούς λόγους, είπε χθες ο Άμαρ αλ Χουντάιρι, ο πρόεδρός της.

Η Saudi National Bank κατέχει το 9,8% των μετοχών της Crédit Suisse. Ωστόσο, δυνάμει του ελβετικού δικαίου, χρειάζεται πράσινο φως από τον FINMA, τον ελβετικό εποπτικό φορέα, για να ξεπεραστεί το όριο του 10%.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. αλ Χουντάιρι δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Crédit Suisse, κατ’ αυτόν «πολύ στέρεης τράπεζας».

«Εντελώς άλλη διάσταση»

Η συγκεκριμένη τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1856, χαρακτηρίζεται πυλώνας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα, όμως αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την κατάρρευση της βρετανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill, το έναυσμα σειράς σκανδάλων που την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Από τον Μάρτιο του 2021, η μετοχή της Crédit Suisse έχει απολέσει το 83% της αξίας της.

«Η πίεση στην Crédit Suisse επηρέασε την ήδη νευρική αγορά», σχολίαζε χθες αναλυτής της Robobank. Οι επενδυτές μοιάζουν «ολοένα πιο ανήσυχοι» για τις τράπεζες, υπερθεμάτιζε αναλυτής της εταιρείας Finalto. Αλλά, σύμφωνα με τον τελευταίο, αν η Crédit Suisse φθάσει να αντιμετωπίσει «υπαρξιακό πρόβλημα, θα είμαστε μπροστά σε εντελώς άλλη διάσταση».

«Είναι αληθινά πολύ σημαντική για να αφεθεί να βυθιστεί», εξήγησε: το μέγεθός της δεν έχει καμιά σχέση με αυτό της SVB.

«Την ώρα που οι χρηματοπιστωτικές αγορές έδειχναν να ηρεμούν μετά την κατάρρευση της SVB, το ξεπούλημα των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών χθες (σ.σ. συνεδρίαση 15ης Μαρτίου) λόγω των ανησυχιών για τη ρευστότητα και την κατάσταση της Credit Suisse, η οποία τελικά διασώθηκε, δημιουργεί μια εντελώς νέα συνθήκη», εξηγεί η Capital Economics.

Σε αυτό το στάδιο, πολλά μένει να ξεκαθαρίσουν, αλλά μερικά σημεία αξίζει να αναφερθούν, αναφέρει σε ανάλυσή της η Capital Economics.

· Πρώτον, η Credit Suisse προκαλεί κατ’ αρχήν πολύ μεγαλύτερη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία από ό,τι οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ που βρέθηκαν στη γραμμή πυρός την περασμένη εβδομάδα. Ομολογουμένως, τα προβλήματά της ήταν γνωστά και έτσι δεν αποτελούν πλήρες σοκ ούτε για τους επενδυτές ούτε για τους φορείς χάραξης πολιτικής.

Ωστόσο, η Credit Suisse έχει πολύ μεγαλύτερο ισολογισμό από την SVB (530 δισ. ελβετικά φράγκα στο τέλος του 2022) και είναι πολύ πιο διασυνδεδεμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλές θυγατρικές εκτός Ελβετίας, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ. Είναι επίσης πρωτογενής χρηματιστής στις ΗΠΑ. Η Credit Suisse δεν είναι μόνο ένα ελβετικό πρόβλημα, αλλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

· Δεύτερον, αν η Credit Suisse χρεοκοπήσει, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο ομαλή είναι η εξυγίανση της. Ως παγκόσμια συστημικά σημαντική τράπεζα (ή GSIB) θα έχει σχέδιο εξυγίανσης, αλλά τα σχέδια αυτά (ή “διαθήκες”) δεν έχουν δοκιμαστεί από τότε που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η εμπειρία δείχνει ότι μπορεί να επιτευχθεί γρήγορη εξυγίανση χωρίς να προκληθεί μεγάλη μετάδοση, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρχές ενεργούν αποφασιστικά και ότι προστατεύονται οι ανώτεροι οφειλέτες. Ενώ οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν επίγνωση του γεγονότος αυτού, ο κίνδυνος μιας κακής εξυγίανσης θα ανησυχεί τις αγορές έως ότου διαφανεί μια λύση.

· Τρίτον, το ξεπούλημα στα χρηματιστήρια μπορεί να έχει επιπτώσεις στην απόφαση πολιτικής της ΕΚΤ που αναμένεται σήμερα. Είναι σαφές ότι υπάρχει ισχυρή επιχειρηματολογία για την ΕΚΤ να περιμένει και να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αλλά η καλύτερη εκτίμηση σε αυτό το στάδιο είναι ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει το προαναγγελθέν σχέδιό της να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων από 2,5% σε 3%, τονίζοντας παράλληλα ότι η πολιτική δεν βρίσκεται σε προκαθορισμένη πορεία.

· Τέλος, και το πιο σημαντικό, τα προβλήματα στην Credit Suisse εγείρουν για άλλη μια φορά το ερώτημα αν πρόκειται για την αρχή μιας παγκόσμιας κρίσης ή απλώς για μια ακόμη “ιδιοσυγκρασιακή” περίπτωση. Η Credit Suisse θεωρούνταν ευρέως ως ο πιο αδύναμος κρίκος μεταξύ των μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης, αλλά δεν είναι η μόνη τράπεζα που αγωνίστηκε με χαμηλή κερδοφορία τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, αυτό είναι το τρίτο “μεμονωμένο” πρόβλημα μέσα σε λίγους μήνες, μετά την κρίση στην αγορά των ομολόγων στο Ηνωμένο Βασίλειο το Σεπτέμβριο και τις πτωχεύσεις περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, οπότε θα ήταν ανόητο να υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα προβλήματα στην πορεία.

Πηγή: newmoney.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top