ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός στην Κύπρο για την Credit Suisse και την κατάρρευση της SVB

Συναγερμός στην Κύπρο για την Credit Suisse και την κατάρρευση της SVB

Διαβεβαιώσεις ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου δεν θα έχει καμιά άμεση επίπτωση από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) και την κρίση που περνά ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός Credit Suisse δίδουν οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες παρακολουθούν την κατάσταση και βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε να τηρείται ενήμερος για την τραπεζική κρίση και είχε μακρά συνομιλία με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου, ο οποίος βρίσκεται στη Φραγκούρτη για τη σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ηροδότου διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι κυπριακές τράπεζας δεν έχουν οποιαδήποτε έκθεση στην ελβετική τράπεζα, η οποία ούτως ή άλλως δεν έχει εργασίες στην Κύπρο. Οι επενδύσεις των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα της Credit Suisse είναι εξαιρετικά περιορισμένα και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ωστόσο, ο φόβος της κατάρρευσης της Credit Suisse, την οποία η ελβετική κεντρική τράπεζα στήριξε με ένεση 50 δισεκατομμύρια ευρώ και οι συνειρμοί με το 2013 έφεραν ανησυχία στην αγορά αλλά και στην πολιτική ηγεσία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την Πέμπτη συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, από τον οποίο ζήτησε όπως παρακολουθεί την κατάσταση και τον ενημερώνει για τις εξελίξεις. Ο υπουργός Οικονομικών, όπως και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, εξήγησαν στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι οι τράπεζες στην Κύπρο έχουν πολύ καλή κεφαλαιουχική κατάσταση, και διαθέτουν υψηλή ρευστότητα.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση δεν πρέπει να συγκρίνεται με την τραπεζική κρίση του 2013 που οδήγησε στην επώδυνη λύση της απομείωσης των καταθέσεων στη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου.

Καθησυχάζει και η ΕΚΤ

Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις από την κατάρρευση της SVB στις τράπεζες της Ευρωζώνης γιατί η αμερικανική τράπεζα αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση, το μοντέλο λειτουργίας της οποίας δεν συναντάται στην Ευρώπη.

Καθησυχαστικές για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, περιπτώσεις παρόμοιων χρεοκοπιών είναι και οι εκτιμήσεις οικονομολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η SVB είναι μια μη συστημική τράπεζα των ΗΠΑ με μια πολύ ιδιαίτερη και μοναδική δομή του ισολογισμού της, επικεντρωμένη σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, επιχειρηματικά κεφάλαια και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία της καταθετικής της βάσης (περίπου 87%) βρισκόταν εκτός των ορίων εγγύησης των καταθέσεων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top