Αλλάζουν όσα είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα σχετικά με την διαχείριση των ληγμένων φαρμάκων που έχουμε στα σπίτια μας, αφού δεν θα μπορούμε να τα πετάμε πλέον στα σκουπίδια αλλά σε καθορισμένα σημεία.
Μιλώντας στο ThemaOnline, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοποιών Κύπρου, Ελένη Πιέρα, ανέφερε ότι η Βουλή ψήφισε κανονισμούς, με τους οποίους θεσπίζεται η υποχρέωση απόρριψης φαρμάκων οικιακής προέλευσης σε καθορισμένα σημεία, ώστε να τυγχάνουν ορθολογικής διαχείρισης.
«Προς το παρόν έχουν περάσει κανονισμοί από την Βουλή οι οποίοι αναφέρονται στην διαχείριση των αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων οικιακής προέλευσης και ληγμένων φαρμάκων. Προβλέπουν το θεωρητικό κομμάτι, ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πετά τα ληγμένα φάρμακα στα σκουπίδια», ανέφερε η κα. Πιέρα, προσθέτοντας ότι οι φαρμακοποιοί είναι απόλυτα σύμφωνοι με αυτή την απόφαση λόγω της βλαπτικής επίδρασης που έχουν τα απόβλητα φαρμάκων στο περιβάλλον.
Ωστόσο η κα. Πιέρα σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη ένα πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών.
«Είχαμε πει ότι αφού θα μαζεύουμε τα οικιακά απόβλητα, θα έπρεπε να βάζουμε μαζί και τα δικά μας, για τα οποία μέχρι σήμερα πληρώνουμε κάποια εταιρεία, αντίθετα έχουν βάλει απαγόρευση στους κανονισμούς», επεσήμανε.
Την ίδια στιγμή, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοποιών Κύπρου άσκησε κριτική στο διαδικαστικό κομμάτι των κανονισμών στο οποίο, σύμφωνα με την ίδια, αναφέρεται ότι τα φάρμακα θα τα παραλαμβάνουν τα φαρμακεία και άρα πιθανώς να χρειάζεται να κάνουν και την διαλογή των αποβλήτων.
«Δεν έχουν ψηφίσει τους κανονισμούς σε επίπεδο Βουλής που θα μπορούσαμε να έχουμε λόγο ακριβώς πως πρέπει να είναι η συμμετοχή μας. Αντίθετα αποφάσισαν ότι πρέπει να γίνει ένα ατομικό ή συλλογικό σύστημα από τους χονδρέμπορους, οι οποίοι θα έχουν το οικονομικό κόστος, και θα αδειοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας. Αυτά όμως τα θεωρητικά ζητήματα δεν έπρεπε να τα περάσουν σαν κανονισμούς χωρίς να είναι παρόντες οι φαρμακοποιοί», σχολίασε.
Επιπλέον, η κα. Πιέρα σημείωσε ότι οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι οι κάδοι για τα φάρμακα θα πρέπει να είναι έξω από τα φαρμακεία όπως στην Ελλάδα και όχι μέσα στα φαρμακεία.
«Αν θα είναι μέσα στα φαρμακεία οι κάδοι, τότε πρέπει να είναι μικροί ενώ πρέπει να καθοριστεί και η συχνότητα συλλογής τους», επεσήμανε, τονίζοντας την ίδια στιγμή ότι στους κανονισμούς έχουν συμπεριλάβει και εξαιρέσεις σε κάποια φάρμακα, τα οποία ο κόσμος δεν θα δικαιούται να τα παίρνει στα φαρμακεία αλλά στους νοσοκομειακούς κάδους.
«Αυτό ζητούμε να μάθουμε αν απαιτεί ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να ελέγχει τα απόβλητα φαρμάκων, κάτι που είναι αδύνατο και πολύ χρονοβόρο», επεσήμανε.
Σύμφωνα με την κα. Πιέρα, τα φάρμακα που θα εξαιρούνται είναι κάποια δοκιμαζόμενα φάρμακα των κλινικών μελετών και επίσης τα ελεγχόμενα φάρμακα όπως τα ορίζει η νομοθεσία.
«Έχουμε τις επιφυλάξεις μας αν όλα αυτά τα θεωρητικά να μπορούν να γίνουν με πρακτικό τρόπο και για αυτό θα ζητήσουμε άμεσα συνάντηση με την νέα Υπουργείο Υγείας για να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις και ανησυχίες μας, ελπίζοντας να γίνουν αντιληπτές για να καταλήξουμε σε ένα σωστό διαδικαστικό μέρος», ανέφερε καταληκτικά.
Σημειώνεται ότι η νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις