ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: H ώρα των εξηγήσεων για τον Μακρόν - Καλείται να πείσει τους Γάλλους για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Γαλλία: H ώρα των εξηγήσεων για τον Μακρόν - Καλείται να πείσει τους Γάλλους για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει το ήδη τεταμένο κλίμα στη Γαλλία , ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν θα επιχειρήσει στο σημερινό τηλεοπτικό του διάγγελμα στα δίκτυα «France 2» και «TFI» να πείσει τους συμπολίτες του για το συνταξιοδοτικό του «όραμα»: ότι θα πρέπει να αυξηθεί το όριο ηλικίας από τα 62 στα 64.

Αφού κατάφερε έστω και οριακά να επιβιώσει πολιτικά- για εννέα ψήφους - καθώς καταψηφίστηκαν οι δύο προτάσεις μομφής σε βάρος της κυβέρνησής του, ο ένοικος των Ηλυσίων θα απευθυνθεί στο γαλλικό λαό στις 2 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει ο γαλλικός Τύπος, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την αντιπολίτευση να καρατομήσει την Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν καθώς θεωρούν ότι φέρει μεγάλη ευθύνη για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού.

Έγκυρες πηγές από το κοντινό του περιβάλλον υποστηρίζουν ότι ο ένοικος του Ελιζέ δεν θα διαλύσει τη βουλή, δεν θα προχωρήσει ανασχηματισμό αλλά και δεν θα προκηρύξει δημοψήφισμα δίνοντας στους Γάλλους τη δυνατότητα να αποφασίσουν για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien.

Την ώρα που συνεχίζονται οι ταραχές σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να «καθησυχάσει» τους Γάλλους, σπεύδει να τονίζει ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Modem, Φρανσουά Μπαϊρού, ένας εκ των υποστηρικτών του σχεδίου του προέδρου, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Μετά την την «πύρρειο νίκη» του στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο Μακρόν θα επιχειρήσει να πείσει το λαό του ότι θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί συνταξιοδοτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- όπως η Ισπανία, η Γερμανία, και η χώρα μας- όπου τα όρια συνταξιοδότησης είναι τα 65 και τα 67 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, υιοθετήθηκε οριστικά τη Δευτέρα, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος που παρακάμπτει την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση και αφού η κυβέρνηση επέζησε των προτάσεων μομφής εναντίον της. Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης θα γίνει σταδιακά με την πρόσθεση ενός τριμήνου και εν συνεχεία των υπολοίπων, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο και ολοκλήρωση το 2030.

Την ώρα που ο Μακρόν βάζει τις τελευταίες του πινελιές στη σημερινή του ομιλία, τα συνδικάτα καλούν σε νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους και στα διυλιστήρια, εγείροντας φόβους για το ενδεχόμενο να εμφανιστούν εκτεταμένες ελλείψεις στα πρατήρια βενζίνης από τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι, για αύριο έχει κηρυχθεί από τα συνδικάτα πανεθνική απεργία. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας προειδοποίησε το επιβατικό κοινό ότι θα υπάρξουν προβλήματα στα αεροπορικά δρομολόγια όλη την εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top