Λάρνακα και Λεμεσός είναι οι πόλεις με τη μεγαλύτερη χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή Έρευνα Ανάλυσης Λυμάτων για τη χρήση ναρκωτικών σε περισσότερες από 100 πόλεις. Επίσης, η Λεμεσός παρουσιάζει αύξηση στη χρήση κοκαϊνης, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Ανακοίνωση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου αναφέρει πως τα αποτελέσματα για την Κύπρο προκύπτουν από τη συνεργασία της Αρχής και του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ – European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, EMCDDA) .
Η συγκεκριμένη μελέτη βασίζεται στη μεθοδολογία της επιδημιολογίας λυμάτων, η οποία στηρίζεται στο γεγονός ότι τόσο χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ή καταναλώνονται από τους κατοίκους μίας κοινότητας (π.χ. φαρμακευτικές ενώσεις, ναρκωτικά, φυτοφάρμακα, προϊόντα προσωπικής υγιεινής), όσο και ιοί/παθογόνοι οργανισμοί που κυκλοφορούν στην κοινότητα, καταλήγουν στο κοινό δίκτυο των αστικών λυμάτων και στο σταθμό επεξεργασίας τους που εξυπηρετεί την περιοχή.
Όπως αναφέρει η Δρ. Δέσπω Φάττα-Κάσινου, Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού ΝΗΡΕΑΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου, «από το 2012 συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό δίκτυο SCORE του EMCDDA, παρέχοντας δεδομένα κατανάλωσης ναρκωτικών για τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, εφαρμόζοντας αυτή τη μεθοδολογία».
Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) χρηματοδοτεί πλήρως το ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης ψυχοδραστικών ουσιών στα λύματα του νησιού, και σε συνεργασία με την ομάδα του Νηρέα, μελετά την κατανάλωσή τους στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Κύπρου (Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος, Αγία Νάπα-Παραλίμνι).
Η μελέτη εκπονείται με βάση το κοινό αναλυτικό πρωτόκολλο του δικτύου SCORE, παρέχοντας τα δεδομένα χρήσης αμφεταμίνης, μεθαμφεταμίνης, MDMA (ecstasy), κοκαΐνης και κεταμίνης στο δίκτυο, ενώ επιπλέον παρακολουθείται η κατανάλωση ηρωίνης, μεφεδρόνης και οξυκωδόνης τα τελευταία δύο χρόνια[1].
Σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός EMCDDA δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη την άνοιξη του 2022 από το συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο SCORE, με τη συμμετοχή φέτος 104 πόλεων από 21 χώρες (20 χώρες της Ευρώπης και Τουρκία), συμπεριλαμβανομένης της Λευκωσίας, της Λεμεσού, της Πάφου, της Λάρνακας και της περιοχής Αγίας Νάπας-Παραλιμνίου, με πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα.
Αυξητική τάση στη χρήση κοκαϊνης στην Ευρώπη - Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στην Κύπρο
Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας, αυξητική τάση παρουσιάζει η χρήση της κοκαΐνης στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο.
Η αύξηση παρατηρείται στην πλειοψηφία των πόλεων που συμμετείχαν στη μελέτη, ενώ οι υψηλότερες τιμές κατανάλωσης κοκαΐνης παρατηρήθηκαν σε περιοχές της δυτικής και νότιας Ευρώπης (Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία).
Η χρήση κοκαΐνης στην Κύπρο βρέθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τη μεγαλύτερη κατανάλωση να παρουσιάζεται στη Λεμεσό, για άλλη μια χρονιά, όπου επίσης παρατηρήθηκε αύξηση της χρήσης της, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Χρήση μεθαμφεταμίνης - αύξηση σε όλες τις πόλεις πανευρωπαϊκά
Ακόμη, σημαντικότερη είναι η αύξηση που παρατηρήθηκε στη χρήση μεθαμφεταμίνης (στα 2/3 των πόλεων που συμμετείχαν στην έρευνα), η οποία πλέον βρίσκεται σε σημαντικά επίπεδα σε Βέλγιο, Ισπανία, Γερμανία, αλλά και στην Τουρκία, όπως επίσης και στην Κύπρο, όπου σε όλες τις πόλεις παρατηρήθηκε αύξηση της χρήση της, σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, οι κυπριακές πόλεις είναι αρκετά ψηλά στην κατάταξη, με τη μεγαλύτερη κατανάλωση να παρουσιάζεται σε Λάρνακα και Λεμεσό.
Στον αντίποδα, πολύ χαμηλή σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, βρέθηκε η χρήση MDMA και αμφεταμίνης, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.
Γενικά, η μεγαλύτερη κατανάλωση της MDMA παρατηρήθηκε στο Βέλγιο, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης αμφεταμίνης παρατηρήθηκαν σε χώρες της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης (Σουηδία, Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία).
Κάνναβη και κεταμίνη
Μεικτή εικόνα με αυξομειώσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παρουσιάζει η χρήση κάνναβης στην Ευρώπη, με τις χώρες του νότου και της ανατολικής Ευρώπης να εμφανίζουν μεγαλύτερη κατανάλωση κάνναβης. Στην Κύπρο, η χρήση της είναι επίσης σημαντική, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Τέλος, για πρώτη φορά, η κεταμίνη συμπεριλήφθηκε στις εξεταζόμενες ενώσεις, καθώς παρατηρείται αυξημένη διαθεσιμότητα της ουσίας στην Ευρώπη. Στην Κύπρο, τα επίπεδα κεταμίνης που μετρήθηκαν ήταν πολύ χαμηλά, ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση εντοπίστηκε σε Δανία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.
Ο πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Δρ. Χρίστος Μηνά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχολίασε τα ευρήματα της έρευνας, τονίζοντας τη σημασία της, λέγοντας πως τέτοιου είδους μελέτες επιτρέπουν την έγκαιρη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρήσης παράνομων ναρκωτικών ουσιών τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Σφίγγουν τα λουριά» σε ιδιοκτήτες σκύλων – Πρόστιμα από 50 μέχρι 2000 ευρώ – Στοιχεία
Μέχρι αρχές Απριλίου στην Βουλή το application για σύγκριση τιμών - Πέρασε από νομοτεχνικό έλεγχο
Κάνει πίσω ο Φαίδωνος - Αποσύρει το ενδιαφέρον του για τη θέση αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις