ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτροπή Νομικών: Ψάχνουν τρόπους για την σωστή εισαγωγή ηλεκτρονικής παρακολούθησης υποδίκων

Επιτροπή Νομικών: Ψάχνουν τρόπους για την σωστή εισαγωγή ηλεκτρονικής παρακολούθησης υποδίκων

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, είπε ότι η εισαγωγή ηλεκτρονικής παρακολούθησης υποδίκων αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς μπορεί να προσθέσει στην αποφόρτιση των φυλακών «και είναι ακόμα ένα δικαίωμα που δίδεται στον δικαστή για να επιλέξει την ώρα που αποφασίζει για τους υπόδικους».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι μέσα από τη συζήτηση στην Επιτροπή, διαφάνηκε ότι το κράτος δεν έχει τις υποδομές για να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο.

Επιπλέον, ενώ η Επιτροπή θέλει να καθορίσει συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα εξαιρούνται από την ηλεκτρονική παρακολούθηση, η Νομική Υπηρεσία έθεσε θέμα συνταγματικότητας σε περίπτωση εξαιρέσεων.

«Εμείς θα θέλαμε να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις, για παράδειγμα σε περιπτώσεις παιδοβιαστών. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα μπορεί να εφαρμοστεί τέτοιου είδους μέτρο, γι’ αυτό τον λόγο αναθέσαμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να συνδιαβουλευτεί με όλους τους αρμόδιους για το θέμα και να μας καταθέσει το συντομότερο μια ολιστική πρόταση που θα αναφέρεται και στις υποδομές αλλά και στην τελική πρόταση την οποία θα καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, σημείωσε ότι αναφορικά με την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων για κατ’ οίκον περιορισμό υποδίκων με την τοποθέτηση ειδικής ηλεκτρονικής συσκευής, το γνωστό βραχιολάκι, «είναι γνωστό ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ του δικηγορικού συλλόγου, της Νομικής Υπηρεσίας, και του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Ο ίδιος δήλωσε ότι ασφαλώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το μέτρο, «ασφαλώς θα συνδράμει στην προσπάθεια για μερική αποφόρτιση των Κεντρικών Φυλακών». «Το κριτήριο όμως της αποφόρτισης δεν μπορεί να είναι εις βάρος της ασφάλειας των πολιτών», σημείωσε, αναφέροντας ότι κάποια πολύ σοβαρά αδικήματα κατά προσώπου θα πρέπει να εξαιρεθούν, όπως και η εμπορία ναρκωτικών, «ούτως ώστε την ίδια ώρα που θα δώσουμε δυνατότητα στις αρχές για να αποφορτίσουν τις φυλακές, να μη δημιουργήσουμε άλλα προβλήματα σε σχέση με την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και των ίδιων των προσώπων που θα αφεθούν στο σπίτι υπό περιορισμό».

Υπάρχουν ζητήματα δικαιωμάτων και από τις δύο πλευρές, σημείωσε, «γι’ αυτό κι εδώ δώσαμε χρόνο στον διάλογο, κάτι που έπρεπε να είχε προηγηθεί».

Κάνει πίσω ο Φαίδωνος - Αποσύρει το ενδιαφέρον του για τη θέση αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ

Υπόθεση Τρεμιθούσας: Οργισμένη η κόρη του 75χρονου για την απόφαση Δικαστηρίου - «Πήρε κάθε χάπι στο σπίτι και κατανάλωσε αλκοόλ» 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top