ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δελφίνοι μετρούν δυνάμεις στον ΔΗΣΥ- Το σκέφτεται και ο Φουρλάς

Δελφίνοι μετρούν δυνάμεις στον ΔΗΣΥ- Το σκέφτεται και ο Φουρλάς

Εξαιρετικά ρευστό παραμένει το προεκλογικό σκηνικό στον Δημοκρατικό Συναγερμό ενόψει της κάλπης της 6ης Μαΐου 2023 για την ανάδειξη της ανώτατης ηγετικής ομάδας του κόμματος, η οποία θα πλαισιώνει την πρόεδρο της παράταξης, Αννίτα Δημητρίου. Η απόσυρση του ενδιαφέροντος του δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος όπως και η απόφαση του τέως υπουργού Γιάννη Καρούσου να μην διεκδικήσει τελικώς οποιοδήποτε αξίωμα, παρά τις σχετικές εξαγγελίες, είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην παράταξη.

Οι κινήσεις αυτές δεν είναι άσχετες με τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στη βάση του κόμματος και την εκλογική επιρροή ενός εκάστου, όπως αποτυπώνονται από τις έρευνες που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα. Πέραν όμως αυτής της πτυχής, υπάρχει ακόμη ένα ζήτημα που προκύπτει από την πρόσφατη εκλογική ήττα στις προεδρικές εκλογές. Ανθυποψήφιοι για διάφορες θέσεις στην ηγεσία του κόμματος μιλούν ανοικτά πλέον για την ύπαρξη δύο στρατοπέδων: Από τη μια είναι οι υποστηρικτές συνεργασίας με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και από την άλλη είναι οι θιασώτες της καθαρής αντιπολιτευτικής γραμμής. Αναφορά στα δύο στρατόπεδα έκανε ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, με την δήλωση με την οποία ανακοίνωσε την απόσυρση του ενδιαφέροντός του για τη θέση του αναπληρωτή Προέδρου. Στην κούρσα για τη συγκεκριμένη θέση τρέχουν ο αντιπρόεδρος Ευθύμιος Δίπλαρος, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, Μιχάλης Σοφοκλέους και ο πρώην αντιπρόεδρος, Σωτήρης Σαμψών. Ο τελευταίος εξαπέλυσε επίθεση για τη στάση του ΔΗΣΥ τα τελευταία χρόνια τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό όσο και για την πολιτική του σε θέματα οικονομίας και εσωτερικής διακυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι χάθηκε η επαφή με τη βάση.

Συνεχείς ανατροπές

Tις τελευταίες ώρες είναι έντονες οι πληροφορίες που φέρουν τον ευρωβουλευτή του κόμματος Λουκά Φουρλά να δέχεται παραινέσεις για να διεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή Προέδρου, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν διαψεύδει. Φέρεται μάλιστα να έχει επαφές με φίλους και συνεργάτες για να καθορίσει τα επόμενα του βήματα. Όλα θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες μέρες και μέχρι τις στις 4 Απριλίου, ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές.

Μικρότερο είναι το ενδιαφέρον που παρατηρείται για τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων του κόμματος, για τις οποίες επί του παρόντος έχουν εξαγγείλει υποψηφιότητα οι βουλευτές Σάββια Ορφανίδου και Φωτεινή Τσιρίδου καθώς και ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να φανεί κατά πόσον θα υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες ή εάν οι τρεις θα ανακηρυχθούν χωρίς ανθυποψήφιους. Εκτός από τον αναπληρωτή πρόεδρο και τους δύο αντιπροέδρους, η εκλογική συνέλευση θα αναδείξει τα 25 εκλελεγμένα μέλη του Πολιτικού Γραφείου καθώς και της προέδρου της ΓΟΔΗΣΥ. Δικαίωμα διεκδίκησης ενός μόνο αξιώματος, έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, τα οποία είχαν εγγραφεί στο Κεντρικό Μητρώο μέχρι και την 6η Φεβουαρίου 2023 και τα οποία κατά την ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων έχουν τακτοποιημένες τις ταμειακές τους υποχρεώσεις προς το Κόμμα, δηλαδή τη συνδρομή μέλους για το 2022 και 2023. Κάλπες θα στηθούν σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top