ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πήρες δάνειο με κρατική επιχορήγηση; Δεν θα μειωθεί το επιτόκιο - Τι λέει εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ

Πήρες δάνειο με κρατική επιχορήγηση; Δεν θα μειωθεί το επιτόκιο - Τι λέει εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ

Κακά μαντάτα για όσους πήραν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια μέσω των δύο κυβερνητικών σχεδίων επιδότησης επιτοκίων, που αποτελούσαν μέρος του έκτακτου πακέτου μέτρων του Μαΐου 2020 για στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες στο EURIBOR, το οποίο χρησιμοποιείται ως βασικό επιτόκιο και είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση στα συνολικά επιτόκια των δανείων, αρκετοί πελάτες έχουν προσεγγίσει τις τράπεζες αιτούμενοι αλλαγή στο επιτόκιο των δανείων τους.

Ωστόσο, όπως τονίζεται στην εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ, η οποιαδήποτε διαφοροποίηση του βασικού επιτοκίου θέτει αυτόματα το δάνειο εκτός των κυβερνητικών σχεδίων και άρα σταματά η κρατική επιχορήγηση.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η επιδότηση των δανείων θα συνεχίζει να καταβάλλεται μόνο νοουμένου ότι ισχύουν τα ακόλουθα:

- δεν παραχωρήθηκε νέο ποσό δανειοδότησης μέσω της αναδιάρθρωσης
- δεν αυξήθηκε το ύψος του επιτοκίου του αναδιαρθρωμένου δανείου
- δεν έχουν τύχει νέας, δεύτερης αναδιάρθρωσης εντός της περιόδου των τεσσάρων ετών επιδότησης του επιτοκίου τους
- η περίοδος επιδότησης του επιτοκίου δεν υπερβαίνει τα τέσσερα έτη από την ημερομηνία της 1ης εκταμίευσης του αρχικού δανείου

Μεταφορά δάνειων στον ΚΦΙΚΒ εάν πληρούν τα κριτήρια

Στην εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται ότι είναι δυνατή η μεταφορά του δανείου στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ) για όσους πληρούν τα κριτήρια και μπορούν να εξασφαλίσουν έγκριση από τον ΚΦΙΚΒ. Ωστόσο αν γίνει η μεταφορά αυτή, θα τερματιστεί η επιδότηση από το κράτος και θα αντικατασταθεί με την επιδότηση του ΚΦΙΚΒ.

Ειδικότερα το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι η επιδότηση από το κράτος θα διακόπτεται άμεσα ανεξαρτήτως του ποσού του δανείου που εγκρίθηκε για επιδότηση από τον ΚΦΙΚΒ.

Για παράδειγμα ένα υφιστάμενο δάνειο €400.000 που είναι ενταγμένο στα σχέδια με την επιδότηση να καλύπτει το 100% του δανείου με την μεταφορά τους κάτω από την επιδότηση του ΚΦΙΚΒ, αυτή θα καλύπτει το ποσό του δανείου για το οποίο έχει ήδη εγκριθεί για επιδότηση από τον ΚΦΙΚΒ (το μέγιστο ποσό δανείου που δύναται να εγκριθεί για επιδότηση επιτοκίου ανέρχεται σήμερα στις €130.000), ενώ το υπόλοιπο του δανείου δεν θα επιδοτείται.

Με βάση την εγκύκλιο, οι δικαιούχοι των Σχεδίων Επιδότησης Επιτοκίων έχουν το δικαίωμα να διακόψουν την υπαγωγή τους στα δύο Σχέδια και να ενταχθούν στο Σχέδιο Επιδότησης του ΚΦΙΚΒ, νοουμένου ότι έχουν λάβει έγκριση από τον ΚΦΙΚΒ, ως ακολούθως:

- όσοι δανειολήπτες έχουν ενταχθεί στα δύο Σχέδια Επιδότησης Επιτοκίων αλλά δεν έχει εκταμιευθεί οποιοδήποτε ποσό μπορεί να γίνει άμεσα η μεταφορά τους,
- όσοι έχουν ενταχθεί στα δύο Σχέδια Επιδότησης Επιτοκίων και έχει γίνει η εκταμίευση μέρους ή/και του συνόλου των δανείων και για καθαρά τεχνικούς λόγους η μεταφορά θα γίνεται την 1η εργάσιμη ημέρα μετά την κεφαλαιοποίηση των τόκων ή την 1η εργάσιμη ημέρα μετά την λήξη κάθε τριμήνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Θωρακίζονται» οι επιφυλασσόμενες τιμές πώλησης ακινήτων – Πόσο θα μειώνονται μετά από ανεπιτυχή πλειστηριασμό

Προς μισάωρη επέκταση το ωράριο των Δημοσίων Υπαλλήλων - Πότε θα πηγαίνουν δουλειά και πότε θα αποχωρούν

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top