Την πρώτη σφοδρή επίθεση κατά της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, εξαπέλυσε χθες (28/3) ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τις τελευταίες μέρες και μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος, συμμετέχει σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.
Αφορμή για τα «πυρά» του κ. Νεοφύτου προς την Κυβέρνηση, αποτέλεσαν οι αναφορές του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, κατά τη διάρκεια της πρώτης παρουσίας του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, και δη οι υποδείξεις του προς τις τράπεζες και τις εταιρίες εξαγοράς πιστώσεων για το θέμα των εκποιήσεων, καθώς επίσης και για την επισήμανση ότι ενώ αυξάνονται τα δανειστικά επιτόκια, δεν καταγράφεται παρόμοια αύξηση και στα επιτόκια για τις καταθέσεις.
Σχολιάζοντας τις πιο πάνω αναφορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, η οποία έληξε χθες άδοξα κι ενώ επρόκειτο να συζητήσει το θέμα των αυξημένων επιτοκίων και την ανάγκη προστασίας των δανειοληπτών, ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε αρχικά ότι «η καλύτερη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες είναι να τους λέμε αλήθειες, δηλαδή ότι το κύμα αυξήσεων των δανειστικών επιτοκίων δεν έχει τελειώσει».
Πρέπει, υπέδειξε σε έντονο ύψος, να προετοιμάζουμε τον κόσμο για αυτό παρά να τον προετοιμάζουμε ότι θα μειωθούν.
Την ίδια ώρα, ο κ. Νεοφύτου τόνισε πως το 1/3 των δανειοληπτών έχει σταθερό επιτόκιο σε όλη τη διάρκεια του δανείου του, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί η νομισματική πολιτική να ακολουθεί την πορεία μείωσης του πληθωρισμού και η δημοσιονομική πολιτική να ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό».
Συνεχίζοντας και σε ακόμη πιο έντονο ύψος, ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε πως «οι εκλογές τελείωσαν και η Κυβέρνηση πρέπει να πολιτεύεται με βάση τις πραγματικότητες και όχι να συνεχίζει στη σφαίρα της επικοινωνιακής πολιτικής».
«Θα μπορούσε κάλλιστα ο Υπουργός Οικονομικών να πει ότι προτίθεται η Κυβέρνηση να κάνει ένα στοχευμένο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής λόγω αύξησης των επιτοκίων», υπογράμμισε περαιτέρω.
Βέβαια, πέραν του τέως Προέδρου του ΔΗΣΥ, «πυρά» κατά του Υπουργού Οικονομικών εξαπέλυσε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος ήταν μάλιστα πολύ πιο έντονος από τον κ. Νεοφύτου.
«Δεν διανοείται ένας Υπουργός να επεμβαίνει στη νομισματική πολιτική της χώρας και να το παίζει συνδικαλιστής των δανειζόμενων, όπως έκανε χθες (σ.σ. προχθές) ο Υπουργός Οικονομικών», τόνισε καλώντας, ταυτόχρονα, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζα να πει μέχρι που μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η παρέμβαση.
Τι προηγήθηκε του άδοξου τέλους της Κ.Ε. Εμπορίου
Αξίζει να αναφερθεί πως, η χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν προγραμματισμένη η συζήτηση του θέματος της αύξησης των επιτοκίων και της ανάγκης προστασίας των δανειοληπτών, έληξε άδοξα και χωρίς οποιοδήποτε αποτέλεσμα, αφού θεωρήθηκε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν ήταν σε θέση να δώσει επαρκείς απαντήσεις.
Τη διακοπή ζήτησε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ενώ η Επιτροπή αποφάσισε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί μια νέα κοινή συνεδρία με την Επιτροπή Οικονομικών για το θέμα, με τη συμμετοχή τόσο του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνου Ηροδότου, όσο και του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού.
Πάντως, πριν αποφασιστεί η διακοπή της συνεδρίας, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας παρέθεσε κάποια στοιχεία στην Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία το διατραπεζικό επιτόκιο αυξήθηκε 3,3% από τον Ιούλιο, ενώ υπήρξε αύξηση 3,5% περίπου στο δεκαετές κυβερνητικό ομόλογο. Παράλληλα είπε ότι, η αύξηση στα δανειστικά επιτόκια στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις ήταν περίπου γύρω στο 1%.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δε, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν και αρκετά δάνεια με σταθερά επιτόκια, ωστόσο τα περισσότερα είναι κυμαινόμενα. Κάποια από τα κυμαινόμενα, πρόσθεσε είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της. Τη δεδομένη στιγμή, ανέφερε, αυξήθηκαν τα επιτόκια, αλλά όχι στο μέγιστο ποσοστό της ΕΚΤ. Την ίδια ώρα είπε ότι, κάποια στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα ακόμα ελέγχονται και πως θα δοθούν στη Βουλή στη συνέχεια.
Επιπρόσθετα, παραδέχθηκε και πως η Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την αύξηση των επιτοκίων, αφού δεν επιθυμεί τη δημιουργία νέων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, υπογραμμίζοντας πως στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κεντρικής Τράπεζας για αποτροπή αυτού του σεναρίου, εντάσσεται και η προτροπή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προς τις τράπεζες για έγκαιρες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.
Κατά τη σύντομη διάρκεια της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, ακόμη, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, έθεσε επίμονα ερωτήματα προς την Κεντρική Τράπεζα για ζητήματα όπως το ποσοστό των δανείων που είναι με σταθερό επιτόκιο και για πόσο καιρό, τονίζοντας ότι ένα 30% περίπου των καταθετών είναι εκτός τραπεζικού συστήματος λόγω της πώλησης των δανείων σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.
Παράλληλα είπε ότι είναι αντιφατικό να μην αυξάνονται τα καταθετικά επιτόκια την ώρα που υπάρχει νομισματική πολιτική που στοχεύει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι αναμένονται νέες αυξήσεις επιτοκίων, και ως εκ τούτου «δεν μπορεί να αφεθεί η κοινωνική πολιτική στο έλεος των επιτοκίων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτά είναι τα μέτρα κατά της βίας που θα αποφασιστούν σήμερα
Σε ποια χώρα προτίμησαν να ταξιδέψουν οι Κύπριοι τον Φεβρουάριο – Αύξηση στα ταξίδια - Πίνακας
Καιρός: Σφοδροί άνεμοι, βροχές και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας - Κίτρινη προειδοποίηση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις