Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απολογισμός ΟΕΒ για το 2022: Ανάπτυξη μεν αλλά σε χαμηλότερο δε ρυθμό από το 2021 κινήθηκε η ανάπτυξη της κυπριακής βιομηχανίας

Απολογισμός ΟΕΒ για το 2022: Ανάπτυξη μεν αλλά σε χαμηλότερο δε ρυθμό από το 2021 κινήθηκε η ανάπτυξη της κυπριακής βιομηχανίας

Κατά το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης του Βιομηχανικού Τομέα παρουσίασε αύξηση ύψους 2,3% σε σύγκριση με 7,1% το 2021. Παράλληλα, η συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ ανήλθε στο 9,3% από 8,7% το 2021.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ως βασικός εταίρος στην Εθνική Βιομηχανική Πολιτική, έθεσε για ακόμα μια χρονιά τη Βιομηχανία στις προτεραιότητες της με στόχο την χάραξη μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδιασμού ο οποίος να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του κλάδου και να συμβάλλει στην εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του τομέα.

Με γνώμονα τη στήριξη της Κυπριακής Μεταποιητικής Βιομηχανίας, η ΟΕΒ κατά το 2022 ασχολήθηκε με τα ακόλουθα:

Με σκοπό την αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ συμμετείχε ενεργά στην εφαρμογή των δράσεων της Βιομηχανικής Πολιτικής του Υπουργείου Βιομηχανίας.

Συμμετείχε στις επισκέψεις που πραγματοποίησε η Υπουργός Βιομηχανίας στις Τεχνικές Σχολές σε όλες τις πόλεις στα πλαίσια της εβδομάδας βιομηχανίας με στόχο την προσέλκυση μαθητών στα τεχνικά επαγγέλματα και την ενημέρωση τους για τις προοπτικές απασχόλησης και ανέλιξης στη βιομηχανία.

Υπέβαλε εισηγήσεις για βελτίωση προνοιών των σχεδίων χορηγιών, μείωση των φόρων/τελών που καταβάλλουν οι Βιομηχανίες, διευκόλυνση των εξαγωγών, των επενδύσεων, του εμπορίου καθώς και προτάσεις για μείωση της γραφειοκρατίας και ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του δημοσίου τομέα.

Διαβουλεύθηκε με την αρμόδια Υπουργό για τη δημιουργία νέου Σχεδίου χορηγιών αποκλειστικά για τις μεγάλες βιομηχανίες.

Προώθησε τις δυνατότητες της Κυπριακής αμυντικής Βιομηχανίας, τα προϊόντα διττής χρήσης, τη βιομηχανική συμμετοχή σε εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Άμυνας και τη συνεργασία με την Ακαδημαϊκή κοινότητα για σκοπούς έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας.

Ανέδειξε το πρόβλημα με τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που προκύπτουν από το τρόπο που εφαρμόζεται ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής για το εμπόριο με τα κατεχόμενα και πρότεινε τρόπους βελτίωσης της διαδικασίας εφαρμογής του Κανονισμού.

Ικανοποιήθηκε αίτημα της για την παροχή δυνατότητας στις βιομηχανίες που εγκρίθηκαν στα πλαίσια του σχεδίου χορηγιών του Μεταποιητικού τομέα για ανακατανομή των δαπανών τους λόγω προβλημάτων που προέκυψαν από τις ανατιμήσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Υπέβαλε εισήγηση στο αρμόδιο Υπουργείο, η οποία έγινε αποδεκτή, όπως οι εξοικονομήσεις του σχεδίου χορηγιών της Μεταποίησης καταβληθούν σε επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση στην τελευταία προκήρυξη αλλά λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού οι αιτήσεις τους δεν εξετάστηκαν.

Για το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων με τις απαραίτητες για τη Μεταποιητική Βιομηχανία γνώσεις και δεξιότητες, μετά από πρόταση της ΟΕΒ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το νέο πρόγραμμα σπουδών στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με τίτλο «Τεχνικός Βιομηχανίας».

Ενήργησε για συγκράτηση του λειτουργικού κόστους των βιομηχανιών (ηλεκτρικής ενέργειας, νερού, δημοτικών τελών, ενοικίων στις βιομηχανικές περιοχές / ζώνες, κλπ.), γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση της απόδοσης του τομέα.

Ζήτησε τον εξορθολογισμό των ενοικίων που καταβάλλουν στο κράτος οι βιομηχανίες που είναι εγκατεστημένες σε βιομηχανικές ζώνες και συγκεκριμένα ζήτησε όπως στον υπολογισμό της αγοραίας αξίας της κρατικής γης λαμβάνεται υπόψη αποκλειστικά ο σκοπός της χρήσης (βιομηχανική) και να μην επηρεάζεται η αγοραία αξία από άλλες παραπλήσιες αναπτύξεις.

Ζήτησε τη δημιουργία κεντρικού φορέα διαχείρισης όλων των βιομηχανικών αναπτύξεων που βρίσκονται τόσο στις Βιομηχανικές Περιοχές όσο και στις Βιομηχανικές Ζώνες.

Συνέβαλε στην απλοποίηση του νέου νόμου για την εκλογή διαχειριστικών επιτροπών σε βιομηχανικές αναπτύξεις.

Υπέβαλε εισηγήσεις για βελτίωση της λειτουργίας και συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών των Βιομηχανικών Περιοχών / Ζωνών, όπως δρόμοι, πεζοδρόμια, σύνδεση με βασικές οδικές αρτηρίες, καθαρισμός, χώροι στάθμευσης, οδικός φωτισμός, διαχείριση αποβλήτων καθώς και ενίσχυση της αστυνόμευσης/ασφάλειας ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες για αποτροπή κλοπών και βανδαλισμών. Ιδιαίτερη δραστηριότητα επιδείχθηκε στα θέματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας.

Υπέβαλε πρόταση για διεύρυνση των επιτρεπόμενων χρήσεων στις κρατικές Βιομηχανικές Περιοχές λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των αναγκών της βιομηχανίας για λήψη εξειδικευμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών που τους είναι απαραίτητες.

Διοργάνωσε εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης για τα στελέχη των βιομηχανιών καθώς και ενημερωτικές παρουσιάσεις.

Υποστήριξε τη συμμετοχή Κυπριακών επιχειρήσεων σε εξειδικευμένες ή γενικές εκθέσεις στο εξωτερικό με ιδιωτική συμμετοχή ή με κρατικό περίπτερο, για προώθηση των εξαγωγών.

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top