Φαίδωνας Φαίδωνος: Τι πρέπει να γίνει με τα επιτόκια των τραπεζών - Ποιο είναι το παρόδοξο που εντοπίζει

Φαίδωνας Φαίδωνος: Τι πρέπει να γίνει με τα επιτόκια των τραπεζών - Ποιο είναι το παρόδοξο που εντοπίζει

«Η συζήτηση που γίνεται για τα επιτόκια πρέπει να επικεντρωθεί στο εξής παράδοξο που συμβαίνει μόνο στην Κύπρο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» σημείωσε σήμερα σε ανάρτησή του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το παράδοξο είναι ότι «οι τράπεζες δίνουν στους καταθέτες επιτόκιο από 0% έως 1% και δανείζουν σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με επιτόκια από 5% έως 6% ενώ την ίδια στιγμή καταθέτουν την επιπλέον ρευστότητα τούς στην Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή τα κεφάλαια που δεν τα δανείζουν αποκομίζοντας επιπλέον επιτοκιακό κέρδος».

Πρόσθεσε πως «από αυτά τα πολύ απλά αλλά ουσιαστικά στοιχεία βγαίνει το πολύ ισχυρό συμπέρασμα ότι εδώ στην χώρα μας κάποιοι δεν έχουν καταλάβει το ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν στην οικονομία και την κοινωνία».

Ο Δήμαρχος Πάφου προτείνει: απορρόφηση μέρους της αύξησης των επιτοκίων, άμεση επαναξιολόγηση της πολιτικής των καταθετικών επιτοκίων, στοχευμένα μέτρα για τους ευάλωτους δανειολήπτες, δημιουργία μητρώου δανειοληπτών για να μην υπάρχουν δικαιολογίες για κακοπληρωτές και υιοθέτηση εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης ιδιωτικού χρέους με γρήγορες διαδικασίες μέσω της δημιουργίας τεχνολογικής πλατφόρμας από τις λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Είδε Ολγκίν ο ΠτΔ – «Έτοιμοι να αρχίσουμε να δουλεύουμε ουσιαστικά»

Είδε Ολγκίν ο ΠτΔ – «Έτοιμοι να αρχίσουμε να δουλεύουμε ουσιαστικά»

Αισιόδοξη δηλώνει η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Ανχελα Ολγκίν, μετά τη συνάντηση, που είχε το Σάββατο το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ανέφερε σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ ότι είναι "καλό σημάδι" το ότι θα συναντηθούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων την άλλη εβδομάδα μετά την απραξία και επανέλαβε ότι είναι ενθαρρυμένη από τη συνάντηση που είχε με τους νέους στο Αμμάν πριν από μερικές εβδομάδες.