ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσφυγικές πολυκατοικίες: Οδηγείται ολοκληρωμένο σχέδιο στο Υπουργικό την Παρασκευή - Τι προνοεί

Προσφυγικές πολυκατοικίες: Οδηγείται ολοκληρωμένο σχέδιο στο Υπουργικό την Παρασκευή - Τι προνοεί

Μετά από συναντήσεις επί συναντήσεων, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναμένεται να καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με το θέμα των προσφυγικών πολυκατοικιών που χρήζουν επιδιόρθωσης και αναδόμησης.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών στο ThemaOnline στόχος είναι το σχέδιο να κατατεθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή το απόγευμα, μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Κάιρο.

Όπως είχε ενημερώσει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου τους Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων την περασμένη εβδομάδα, στόχος είναι η εφαρμογή του σχεδίου να αρχίσει από 1η Μαΐου. Στο μεσοδιάστημα, είπε, θα γίνουν όλες οι προετοιμασίες που απαιτούνται για να μπορέσει να ξεκινήσει ομαλά η διαδικασία από την 1η Μαΐου, όπως η ενημέρωση των τοπικών αρχών, η ανάρτηση ερωταπαντήσεων ηλεκτρονικά, θα ετοιμαστούν τα σχετικά έντυπα, ενώ θα ενημερωθούν και οι ενδιαφερόμενοι και θα κληθούν να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα αφορά άμεσα 43 προσφυγικές πολυκατοικίες που το Τμήμα Πολεοδομίας έκρινε ως ακατάλληλες και αναμένεται να κατεδαφιστούν ή να επιδιορθωθούν, ενώ σταδιακά θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες προσφυγικές πολυκατοικίες, στο σύνολο 358.

Η προκαταρκτική ιεράρχηση των πολυκατοικιών

Μετά τη μελέτη αποτίμησης της στατικής επάρκειας που διενεργήθηκε από Τεχνική Επιτροπή, ορισμένη από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έγινε προκαταρκτική ιεράρχηση των 358 υφιστάμενων πολυκατοικιών, σε σχέση με τα στατικά και κατασκευαστικά προβλήματα που εντοπίστηκαν.

Αναλυτικά:
(α) Υπάρχουν 43 πολυκατοικίες για τις οποίες η επιδιόρθωση κρίνεται ως μη συμφέρουσα (περίπου 375 διαμερίσματα). Σημειώνεται πως για τις 43 αυτές πολυκατοικίες έγινε συνεννόηση με το ΕΤΕΚ να γίνει από μέρους τους μια επιβεβαίωση των ευρημάτων της έκθεσης κατά πόσο οι πολυκατοικίες κρίνονται κατεδαφιστέες. Αυτό είναι μια βοήθεια που παραχωρεί το ΕΤΕΚ.

(β) 70 πολυκατοικίες με ορισμένες ανάγκες επιδιόρθωσης και

(γ) 245 πολυκατοικίες με λιγότερες ανάγκες επιδιόρθωσης.

Να σημειωθεί, ότι για τα πλείστα εκ των 3.128 διαμερισμάτων των 358 πολυκατοικιών, έχουν παραχωρηθεί τίτλοι ιδιοκτησίας στους αντίστοιχους δικαιούχους, όπου η πολυκατοικία είναι κτισμένη σε γη Ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας, ή Πιστοποιητικά Μίσθωσης, όπου η πολυκατοικία είναι κτισμένη σε γη Τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας.

Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι έχουν ήδη βρεθεί τα τεμάχια για τις νέες πολυκατοικίες, οι οποίες θα είναι των 16 διαμερισμάτων, αντί των 9 ή 12 που ήταν οι περισσότερες προσφυγικές πολυκατοικίες μέχρι τώρα. Πρόσθεσε ότι έχει ήδη βγει ενδεικτικό προσχέδιο μιας τυπικής πολυκατοικίας. Οι μελετητές θα αξιολογούν ξανά τις πολυκατοικίες, ενώ οι τοπικές αρχές θα εμπλακούν για να εκκενώσουν άμεσα τις πολυκατοικίες που θα κατεδαφιστούν.

Τρεις κατηγορίες δικαιούχων

Σύμφωνα με το Σχέδιο θα υπάρξει διαφοροποίηση των δικαιούχων σε τρεις κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά πρόσφυγες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, που ήταν οι αρχικοί δικαιούχοι των διαμερισμάτων.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά μεταγενέστερους αγοραστές που είναι πρόσφυγες που έτυχαν και άλλης βοήθειας.

Η τρίτη κατηγορία είναι μόλις το 11% βάσει προκαταρκτικής εκτίμησης και θα περιλαμβάνονται μεταγενέστεροι αγοραστές των διαμερισμάτων, μη εκτοπισθέντες και μεταγενέστεροι αγοραστές των διαμερισμάτων, εκτοπισθέντες, οι οποίοι δεν δικαιούνται και δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε στεγαστική βοήθεια/επιχορήγηση από το Κράτος.

Δεκαετές το σχέδιο χορηγιών - Τι προνοεί

Το «Σχέδιο Χορηγιών, για Υφιστάμενες Πολυκατοικίες σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων» όπως έχει ονομαστεί είναι δεκαετές και περιλαμβάνει δυνατότητα για επιδιόρθωση/ ενίσχυση ή ακόμα και αναδόμησή τους, ανάλογα με το βαθμό στατικών προβλημάτων των πολυκατοικιών.

Βασικό πλεονέκτημα του Σχεδίου Χορηγιών είναι, πως οι απαιτούμενες εργασίες επιδιόρθωσης, ενίσχυσης ή αναδόμησης των διαμερισμάτων των πολυκατοικιών, θα εκτελούνται από τον ιδιωτικό κατασκευαστικό τομέα, γεγονός που καθιστά δυνατή την παράλληλη/ ταυτόχρονη αξιοποίηση του Σχεδίου Χορηγιών, από μεγάλο αριθμό δικαιούχων, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο να υλοποιήσει ο κρατικός τομέας.

Στον ιδιώτη κατασκευαστή, πέραν της κρατικής χορηγίας και της συνεισφοράς των δικαιούχων συνιδιοκτητών, δίδεται Ειδικό Κίνητρο παροχής πρόσθετου συντελεστή δόμησης, προς αξιοποίηση είτε στο ίδιο το Έργο, είτε σε άλλο Έργο, που εκτελεί ο κατασκευαστής, σε κατάλληλες περιοχές.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι για τις πολυκατοικίες που θα κατεδαφιστούν θα δοθεί στους ενοίκους επίδομα ενοικίου για 24 μήνες, για προσωρινή μετεγκατάσταση, ενώ για όσους το διαμέρισμα τους θα τύχει επιδιόρθωσης, αν χρειάζεται να μετακινηθούν, θα δοθεί επίδομα 12 μηνών ή λιγότερο αν ολοκληρωθούν οι εργασίες νωρίτερα. Διευκρίνισε ότι αν κάποιοι επιλέξουν να μείνουν σε συγγενικά πρόσωπα θα πάρουν ένα μειωμένο ποσό ως επίδομα.

Με την εξαγγελία του Σχεδίου Χορηγιών, δεδομένου ότι θα εγκριθεί την επόμενη Παρασκευή 7 Απριλίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα δημοσιευθεί ο κατάλογος με τις 358 πολυκατοικίες, που περιλαμβάνονται σε αυτό, καθώς και το δεκαετές πρόγραμμα εφαρμογής του, με το οποίο δίδεται προτεραιότητα στη διαχείριση των 43 πολυκατοικιών. Κατά τα υπόλοιπα εννέα έτη, θα παρέχεται η δυνατότητα χορηγίας σε ιδιοκτήτες περίπου 35 πολυκατοικιών ανά έτος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top