ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ολομέλεια για ψήφιση ο πρώτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2023 – Τι θα καλύψει

Στην Ολομέλεια για ψήφιση ο πρώτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2023 – Τι θα καλύψει

Στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, οδηγείται σήμερα (6/4) ο πρώτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός του κράτους για το 2023, ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, στον προϋπολογισμό του 2023 περιλαμβάνονται πιστώσεις ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, λόγω των συνεπειών στην κυπριακή οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία και των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, οι εν λόγω πιστώσεις κατέστησαν ανεπαρκείς, λόγω της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και της αυξανόμενης ροής ασυνόδευτων ανηλίκων στη Δημοκρατία.

Ως εκ τούτου και επειδή κρίνεται απαραίτητη η παράταση εφαρμογής σειράς μέτρων για απάμβλυνση των συνεπειών που προκύπτουν από τις πιο πάνω συνθήκες και καθότι δε δύναται να υπάρξουν διαθέσιμες εξοικονομήσεις από άλλα κεφάλαια του προϋπολογισμού, αλλά ούτε είναι δυνατή η μεταφορά ισόποσων πιστώσεων από το κεφάλαιο «Μη Προβλεπόμενες Δαπάνες και Αποθεματικό», οι απαιτούμενες πιστώσεις πρέπει να εξασφαλιστούν μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η δημοσιονομική επίπτωση που αναμένεται να προκύψει από τον υπό αναφορά συμπληρωματικό προϋπολογισμό ανέρχεται στο 0,26% του ΑΕΠ.

Αξίζει να αναφερθεί πως, οι απαιτούμενες πρόσθετες πιστώσεις αφορούν στα ακόλουθα:
• Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο πρόσθετου πακέτου μέτρων για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και του τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που αφορούν στην περίοδο τιμολόγησης Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 (54 εκατ. ευρώ).
• Φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων που αφίχθησαν στη Δημοκρατία και αιτήθηκαν προσωρινή διαμονή για την περίοδο Νοεμβρίου 2022-Φεβρουαρίου 2023 και ασυνόδευτων ανηλίκων σε ξενοδοχειακές μονάδες ή άλλα καταλύματα για την περίοδο Οκτωβρίου 2022-Φεβρουαρίου 2023 (6 εκατ. ευρώ).
• Φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων που αφικνούνται στη Δημοκρατία και αιτούνται προσωρινή διαμονή και ασυνόδευτων ανηλίκων σε ξενοδοχειακές μονάδες ή άλλα καταλύματα για την περίοδο Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2023 (15 εκατ. ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top