ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη η Κίνα και 2η η Τουρκία στη λίστα των χωρών που «διώκουν» υπηκόους τους στο εξωτερικό

Πρώτη η Κίνα και 2η η Τουρκία στη λίστα των χωρών που «διώκουν» υπηκόους τους στο εξωτερικό

Η Κίνα βρίσκεται στην 1η θέση και η Τουρκία στη 2η στη λίστα με τις χώρες που καταδιώκουν, εκφοβίζουν, απαγάγουν, ακόμη και δολοφονούν υπηκόους τους στο εξωτερικό για να καταπνίξουν κάθε διαφωνία. Αυτό αναφέρει έκθεση αμερικανικού κέντρου μελετών, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η έκθεση αναφέρει ότι στην 1η θέση της λίστας φιγουράρει η Κίνα που από το 2014 ως τώρα ευθύνεται για το 30% αυτών των περιπτώσεων, ενώ μια θέση πίσω της είναι η Τουρκία.

Το κέντρο μελετών Freedom House, ανεξάρτητος οργανισμός που πάντως χρηματοδοτείται από το αμερικανικό κράτος, αναφέρεται στην έκθεσή του σε 854 περιπτώσεις «διασυνοριακής καταστολής» από τις αρχές 38 κρατών από το 2014 μέχρι το 2022.

Πέρυσι, προχώρησαν σε τέτοιες ενέργειες 20 κράτη, συμπεριλαμβανομένων για πρώτη φορά του Μπανγκλαντές και του Τζιμπουτί, σύμφωνα με το κείμενο.

Το 30% όλων των περιπτώσεων από το 2014 αποδίδεται στο καθεστώς της Κίνας, κατά το Freedom House.

Η έκθεση στέκεται ιδίως στις κινεζικές προσπάθειες να ασκηθεί πίεση σε άλλες χώρες για την έκδοση μελών της μειονότητας των Ουιγούρων, που σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ υφίσταται «γενοκτονία» στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

«Παρά την αυξημένη συνειδητοποίηση του προβλήματος, ολοένα περισσότερες αυταρχικές κυβερνήσεις προσπαθούν να ασκήσουν έλεγχο στη διασπορά και στους εξόριστους», σημείωσε ο Μάικλ Αμπράμοβιτς, πρόεδρος του Freedom House.

Η έκθεση κάνει συστάσεις σε άλλες κυβερνήσεις προκειμένου να λάβει τέλος η διασυνοριακή καταστολή, προτείνει ιδίως την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων και περιορισμούς στη βοήθεια και στη συνεργασία ως προς την ασφάλεια.

Μετά την Κίνα, η Τουρκία κατατάσσεται δεύτερη στον κατάλογο. Η Άγκυρα έχει αναλωθεί σε διωγμό πολιτών της στο εξωτερικό από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 εναντίον του προέδου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και χρησιμοποιεί την αίτηση της Σουηδίας να γίνει κράτος μέλος του NATO για να της παραδοθούν εκατοντάδες από αυτούς, μάταια μέχρι τώρα.

Ανάμεσα σε άλλες χώρες που επικρίνονται στο κείμενο ξεχωρίζουν η Ρωσία και το Τατζικιστάν, αλλά και η Αίγυπτος, τη Λευκορωσία, το Ιράν, η Ρουάντα και το Μπανγκλαντές.

Πηγή: newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βανδαλισμοί λεωφορείων: Απειλεί με τερματισμό 15 σχολικών διαδρομών η εταιρία – Χιλιάδες ευρώ οι ζημιές

• Βίαιη επίθεση σε οπαδούς της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Άμστερνταμ: Βούτηξαν σε κανάλια για να γλιτώσουν - Δείτε βίντεο

• Τραμπ: Γιατί η δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο δεν θα μοιάζει με την πρώτη

• Καιρός: Πότε θα έχουμε έντονες βροχές, καταιγίδες αλλά και χαλάζι - Αναλυτική πρόγνωση μέχρι τη Δευτέρα



Πολιτικός Αναλυτής στο «Τ»: Η εκλογή Τραμπ και τα τέσσερα ανοιχτά κεφάλαια που επηρεάζουν την παγκόσμια σφαίρα

Πολιτικός Αναλυτής στο «Τ»: Η εκλογή Τραμπ και τα τέσσερα ανοιχτά κεφάλαια που επηρεάζουν την παγκόσμια σφαίρα

Η εκλογή νέου Πλανητάρχη είναι ήδη γεγονός, με τον Ντόναλτ Τραμπ να επιστρέφει μετά από τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο και να γίνεται ο 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την σαρωτική νίκη του.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top