ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δωρεάν νομική καθοδήγηση και εκπροσώπηση για λήπτες Ε.Ε.Ε - Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα «Δικαιοσύνη για όλους»

Δωρεάν νομική καθοδήγηση και εκπροσώπηση για λήπτες Ε.Ε.Ε  - Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα «Δικαιοσύνη για όλους»

Σε λειτουργία τέθηκε από τον Σεπτέμβριο 2022 το πρόγραμμα «Δικαιοσύνη για όλους», το οποίο προσφέρει δωρεάν νομική αρωγή σε άτομα που το έχουν ανάγκη.

Μια προσπάθεια ώστε να βοηθηθούν ομάδες πληθυσμού, οι οποίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά και να προχωρήσουν όταν χρειαστεί με νομικές διαδικασίες που μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν. Ένας οργανισμός που έρχεται να καλύψει τις ανάγκες ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν τα βασικά και την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε δικηγόρο.

Το Κυπριακό Δίκτυο Δικαιοσύνη για Όλους , δημιουργήθηκε με στόχο την δωρεάν πρόσβαση σε νομική καθοδήγηση και πρόκειται για μη κερδοσκοπική εταιρεία με εγγύηση, χωρίς μετοχικό κεφάλαιο και έχει εγγραφεί ως αγαθοεργός οργανισμός, σύμφωνα με τον Περί Αγαθοεργών Ιδρυμάτων Νόμο.

Σύμφωνα με όσα μπορεί κανείς να πληροφορηθεί και στην ιστοσελίδα του οργανισμού κύριος σκοπός  είναι η δημιουργία, λειτουργία και εποπτεία προγράμματος με το οποίο να προωθείται η παροχή ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης σε νομική καθοδήγηση και δωρεάν νομικής εκπροσώπησης, από εγγεγραμμένους δικηγόρους σε δικαιούχους.

H Συνιδρύτρια του ΚΔΔΟ και δικηγόρος, Αλεξία Κουντουρή, μίλησε στο ThemaOnline για την ιδέα και προσπάθεια του "Justice for All": «Η ιδέα ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι πάρα πολλοί άνθρωποι στην Κύπρο δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε δικηγόρο για να αναζητήσουν νομική συμβουλή για ζητήματα που τους αφορούν και επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά άτομα να μην μπορούν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα ή να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ακόμη και σε απλές υποθέσεις. Συχνά, κάποιοι επιλέγουν να εκπροσωπούν οι ίδιοι τον εαυτό τους ενώπιον του Δικαστηρίου με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για την παρουσίαση της υπόθεσής τους.

Βέβαια, πάντοτε υπήρχαν οι συνάδελφοι που αθόρυβα βοηθούσαν και βοηθούν και σήμερα συνανθρώπους μας όταν αυτοί αποτείνονται κοντά τους αλλά δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να πληρώσουν για τις υπηρεσίες δικηγόρου. Η έννοια επομένως της παροχής νομικών συμβουλών και εκπροσώπησης με μειωμένη, ελάχιστη ή ακόμη και καθόλου αμοιβή, υπάρχει. Εναπόκειται στην καλή θέληση, στην ευαισθησία και βεβαίως στη δυνατότητα της/του κάθε συναδέλφου.

Το πρόγραμμα γεννήθηκε λοιπόν σε μία προσπάθεια να καλύψουμε το κενό που σήμερα υπάρχει αλλά και να εντάξουμε τις όποιες δράσεις των συναδέλφων κάτω από μία ομπρέλα. Έτσι δημιουργήθηκε το Κυπριακό Δίκτυο Δικαιοσύνη για Όλους, ένας φορέας τον οποίο ελέγχει και εποπτεύει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, το θεσμικό όργανο των δικηγόρων. Παρόμοια προγράμματα παροχής pro bono υπηρεσιών να αναφέρω ότι λειτουργούν στο εξωτερικό εδώ και χρόνια».

 

Το πρόγραμμα λειτουργεί σε δύο πυλώνες:

  • μέσω κέντρων εξυπηρέτησης (ένα σε κάθε επαρχία), όπου δικηγόρος θα προσφέρει δωρεάν νομική καθοδήγηση σε δικαιούχους. Ο δικηγόρος θα είναι συνεργάτης του οργανισμού.
  • μέσω των δικηγόρων οι οποίοι θα εγγραφούν εθελοντικά σε ειδικό μητρώο και θα μπορούν από τα γραφεία τους να προσφέρουν νομική εκπροσώπηση χωρίς αμοιβή (pro bono)

Σύμφωνα με την κ.Κουντουρή: «Το πρόγραμμα λειτουργεί μέσα από δύο πυλώνες. Μέσα από τα κέντρα εξυπηρέτησης στα οποία οι δικαιούχοι μπορούν να λαμβάνουν νομική καθοδήγηση από επαγγελματία δικηγόρο και μέσα από τη νομική εκπροσώπηση που μπορούν να έχουν οι δικαιούχοι από δικηγόρους που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους από τα γραφεία τους και είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο εθελοντών δικηγόρων του Δικτύου.


Ποιοι είναι δικαιούχοι;

«Δικαιούχοι του προγράμματος είναι τα άτομα που είναι λήπτες του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και αναζητούν νομική βοήθεια σε τομείς δικαίου που δεν καλύπτονται από τον Νόμο για τη νομική αρωγή. Η νομική αρωγή είναι ένας θεσμός που υπάρχει με βάση το Νόμο. Σήμερα προβλέπεται νομική αρωγή για παροχή νομικής συμβουλής και εκπροσώπησης ενώπιον Δικαστηρίου σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι ελάχιστες, στη βάση υποχρεώσεων που απορρέουν για τη Δημοκρατία από διεθνείς συμβάσεις και αφορούν σε κυρίως ποινικές διαδικασίες, διαδικασίες εκτέλεσης ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης, διαδικασίες για καθορισμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαδικασίες ενώπιων Οικογενειακού Δικαστηρίου και αιτητές διεθνούς προστασίας. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται για την νομική αρωγή, η οποία περιλαμβάνει την έκδοση πιστοποιητικού από το Δικαστήριο στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Παραδείγματα υποθέσεων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο δικό μας πρόγραμμα είναι υποθέσεις εργατικού δικαίου, ενοικιοστασίου, αστικές υποθέσεις κτλ», αναφέρει η κ.Κουντουρή.

Σε ερώτηση ποια ζητήματα απασχολούν περισσότερο τον κόσμο που έχει αποταθεί στον Οργανισμό η κ.Κουντουρή ανέφερε: «Τα ζητήματα που φαίνεται να απασχολούν περισσότερο τον κόσμο είναι ζητήματα κυρίως αστικού δικαίου, υποθέσεις ενοικιοστασίου, συμβάσεων,
διαφορών με τις τράπεζες, εργατικά θέματα και θέματα επιδομάτων χαμηλοσυνταξιούχων».

 

Εθελοντές δικηγόροι

Το ΚΔΔΟ λειτουργεί στη βάση εθελοντισμού από δικηγόρους ή δικηγορικά γραφεία που αιτούνται να λάβουν μέρος.

Επίσης υπάρχει και δικλείδα ασφαλείας προς τους πελάτες, καθώς οι δικηγόροι που θα αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση υποθέσεων χωρίς αμοιβή, δεν επιτρέπεται να αναλάβουν στο μέλλον οποιαδήποτε υπόθεση επ’ αμοιβή από τον συγκεκριμένο πελάτη για περίοδο 4 ετών.

«Αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένοι 30 εθελοντές δικηγόροι στο πρόγραμμα και 14 δικηγορικές εταιρείες. Στο κέντρο εξυπηρέτησης στη Λευκωσία έχουν αποταθεί από την αρχή λειτουργίας του προγράμματος πέραν των 100 προσώπων, και οι δικαιούχοι οι οποίοι βοηθήθηκαν ήταν γύρω στους 40», εξηγεί η συνιδρύτρια του ΚΔΔΟ.

Η αξιολόγηση κάθε περίπτωσης αιτήματος για βοήθεια και η παραπομπή θα γίνεται όταν οι δικαιούχοι χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες από δικηγόρο (πέραν δηλαδή από την αρχική καθοδήγηση που θα δίνεται στα κέντρα) ή όταν υπάρχει ανάγκη για εκπροσώπηση στο Δικαστήριο ή για διαμεσολάβηση. Τα πραγματικά έξοδα (χαρτόσημα) θα τα αναλαμβάνει ο ίδιος ο δικαιούχος. Στόχος είναι μελλοντικά να καταβληθεί προσπάθεια σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς για να υπάρξει είτε εξαίρεση, είτε ειδική ρύθμιση για μειωμένα έξοδα.

 Η Χρηματοδότηση και στήριξη του Οργανισμού

Οπως εξηγεί η συνιδρύτρια του ΚΔΔΟ και δικηγόρος, Αλεξία Κουντουρή : «Η χρηματοδότηση είναι αναγκαία για την κάλυψη των εξόδων των κέντρων εξυπηρέτησης, αφού το Δίκτυο είναι ένας Οργανισμός χωρίς άλλα έσοδα. Η χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών και χορηγήθηκε από το Κράτος μέσω του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Αναφορικά τώρα με τον χώρο που στεγάζει το κέντρο στη Λευκωσία, αυτός έχει παραχωρηθεί δωρεάν από το Δήμο Λευκωσίας και βρίσκεται στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «Το Στέκι». «Το Στέκι» είναι πρόγραμμα του Δήμου Λευκωσίας, που υλοποιείται από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας και εντάσσεται σ' ένα ευρύτερο δίκτυο κοινωνικών δομών με στόχο να συμβάλλει στον κοινωνικό και πολιτισμικό συγχρωτισμό ντόπιων και μεταναστών. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε., την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λευκωσίας.

Κατά το πρότυπο του Δήμου Λευκωσίας, κέντρα εξυπηρέτησης θα λειτουργήσουν προς το παρόν στη Λεμεσό και στη Λάρνακα, μετά από σχετική συνεννόηση με τους Δημάρχους των πόλεων αυτών.

Για το πρόγραμμα της νομικής εκπροσώπησης από δικηγόρους που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο εθελοντών δεν υπάρχει κάποια χρηματοδότηση, αφού εκεί οι υπηρεσίες προσφέρονται εθελοντικά, χωρίς αμοιβή (pro bono) από τους συναδέλφους».

Αν κάποιος είναι δικαιούχος μπορεί να αποταθεί στα τηλέφωνα του οργανισμού 22797880 , 22797889, ο οποίος λειτουργεί στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «Το ΣΤΕΚΙ», Περικλέους 66, 1010, Λευκωσία, Κύπρος. Μπορεί επίσης να στείλει e-mail στο [email protected]  και να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα  https://justiceforall.org.cy/

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top