Η ΔΕΟΚ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της για την έκδηλα ανεπαρκή ποινή της φυλάκισης με αναστολή που επεβλήθη από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας σε εργοδότες για εργασιακή εκμετάλλευση.
Όπως αναφέρει, «οι συγκεκριμένοι εργοδότες εργοδοτούσαν εργάτες στον τομέα της γεωργίας σε συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Προφανώς, προσθέτει, «οι λειτουργοί της δικαιοσύνης που εκδίκασαν την συγκεκριμένη υπόθεση δεν έκλεισαν μόνο τα μάτια τους σύμφωνα με την ρήση ότι η δικαιοσύνη είναι τυφλή αλλά και τα αυτιά τους και δεν άκουσαν τις φριχτές καταγγελίες των θυμάτων που έφταναν μέχρι και την αποστέρηση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων και των στοιχειωδών πόρων για την διαβίωση τους».
«Δυστυχώς τα μηνύματα που στέλνονται από τέτοιου είδους αποφάσεις ενθαρρύνουν αντί να αποτρέπουν κακούς εργοδότες να εκμεταλλεύονται ευάλωτους εργαζομένους από τρίτες χώρες», υπογραμμίζει τονίζοντας πως «σοβαρές ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τις συνθήκες απασχόλησης στην γεωργοκτηνοτροφία έχει και η ίδια η πολιτεία και ιδιαίτερα το υπουργείο εργασίας το οποίο έχει μετατραπεί σε υπηρεσία ανεξέλεγκτης διεκπεραίωσης αδειών εργοδότησης ξένων εργατών χωρίς να ελέγχει και να διασφαλίζει ότι τηρούνται έστω και στο ελάχιστο τα βασικά κριτήρια αξιοπρεπούς εργασίας».
Η πρόσφατη στρατηγική των ανοικτών συνόρων για την απασχόληση εργαζόμενων από τρίτες χώρες, εκτιμά η ΔΕΟΚ, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη όξυνση του προβλήματος, καλώντας τον Υπουργό Εργασίας «να ανταποκριθεί στο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο με στόχο την προστασία των εργαζομένων είτε αυτοί είναι Κύπριοι είτε αυτοί προέρχονται από τρίτες χώρες».
«Το πρόβλημα της εκμετάλλευσης και της διαβίωσης των εργαζομένων από τρίτες χώρες ιδιαίτερα στον κάδο της γεωργοκτηνοτροφία δεν είναι σημερινό ούτε συγκυριακό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Κυπριακή κυβέρνηση εδώ και μια δεκαετία να πάρει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τρίτες χώρες χαρακτηρίζοντας την Κύπρο σαν μια από τις χειρότερες χώρες στην Ευρώπη στον τομέα της προστασίας και διασφάλισης τόσο της αξιοπρεπούς εργασίας όσο και της διαβίωσης των εργαζομένων στην γεωργοκτηνοτροφία», υπογραμμίζει.
Προς αυτή την κατεύθυνση η ΔΕΟΚ έχει είδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Μεταξύ άλλων, αναφέρει, «προτείνουμε την οριζόντια εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων σαν βασικό κριτήριο παραχώρησης αδειών εργοδότησης από τρίτες χώρες και την σύσταση και λειτουργία μεικτών κλιμάκιων για την επιθεώρηση των χώρων εργασίας και των συνθηκών διαμονής και απασχόλησης».
«Προσδοκούμε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα ασκήσει έφεση προσβάλλοντας την απαράδεκτη αυτή απόφαση η οποία αφήνει εκτεθειμένη την κυπριακή δικαιοσύνη», καταλήγει η ΔΕΟΚ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αρτοποιεία: Τους «χτύπησε την πόρτα» η ακρίβεια – Στα ύψη οι τιμές για φλαούνες και τσουρέκια ενόψει Πάσχα
Διαφημίζει κροτίδες προς πώληση μέσω TikTok - Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας ο νεαρός – Βίντεο
ΠΑΣΥΚΙ: «Τέλος χρόνου» - Προχωρεί σε 3ωρη στάση εργασίας στο ΤΑΕΠ ΓΝ Πάφου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Γιος μαχαίρωσε τον πατέρα του στο πόδι - Όλα ξεκίνησαν για ένα κινητό τηλέφωνο
• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους
• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες
• Θλίψη στον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου για τον θάνατο της Ρέας Παπαγεωργίου
• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε
• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις