ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Βολές» ΔΕΟΚ: «Απαράδεκτα ανεπαρκής η ποινή για εργασιακή εκμετάλλευση»

«Βολές» ΔΕΟΚ: «Απαράδεκτα ανεπαρκής η ποινή για εργασιακή εκμετάλλευση»

Η ΔΕΟΚ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της για την έκδηλα ανεπαρκή ποινή της φυλάκισης με αναστολή που επεβλήθη από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας σε εργοδότες για εργασιακή εκμετάλλευση.

Όπως αναφέρει, «οι συγκεκριμένοι εργοδότες εργοδοτούσαν εργάτες στον τομέα της γεωργίας σε συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Προφανώς, προσθέτει, «οι λειτουργοί της δικαιοσύνης που εκδίκασαν την συγκεκριμένη υπόθεση δεν έκλεισαν μόνο τα μάτια τους σύμφωνα με την ρήση ότι η δικαιοσύνη είναι τυφλή αλλά και τα αυτιά τους και δεν άκουσαν τις φριχτές καταγγελίες των θυμάτων που έφταναν μέχρι και την αποστέρηση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων και των στοιχειωδών πόρων για την διαβίωση τους».

«Δυστυχώς τα μηνύματα που στέλνονται από τέτοιου είδους αποφάσεις ενθαρρύνουν αντί να αποτρέπουν κακούς εργοδότες να εκμεταλλεύονται ευάλωτους εργαζομένους από τρίτες χώρες», υπογραμμίζει τονίζοντας πως «σοβαρές ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τις συνθήκες απασχόλησης στην γεωργοκτηνοτροφία έχει και η ίδια η πολιτεία και ιδιαίτερα το υπουργείο εργασίας το οποίο έχει μετατραπεί σε υπηρεσία ανεξέλεγκτης διεκπεραίωσης αδειών εργοδότησης ξένων εργατών χωρίς να ελέγχει και να διασφαλίζει ότι τηρούνται έστω και στο ελάχιστο τα βασικά κριτήρια αξιοπρεπούς εργασίας».

Η πρόσφατη στρατηγική των ανοικτών συνόρων για την απασχόληση εργαζόμενων από τρίτες χώρες, εκτιμά η ΔΕΟΚ, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη όξυνση του προβλήματος, καλώντας τον Υπουργό Εργασίας «να ανταποκριθεί στο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο με στόχο την προστασία των εργαζομένων είτε αυτοί είναι Κύπριοι είτε αυτοί προέρχονται από τρίτες χώρες».

«Το πρόβλημα της εκμετάλλευσης και της διαβίωσης των εργαζομένων από τρίτες χώρες ιδιαίτερα στον κάδο της γεωργοκτηνοτροφία δεν είναι σημερινό ούτε συγκυριακό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Κυπριακή κυβέρνηση εδώ και μια δεκαετία να πάρει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τρίτες χώρες χαρακτηρίζοντας την Κύπρο σαν μια από τις χειρότερες χώρες στην Ευρώπη στον τομέα της προστασίας και διασφάλισης τόσο της αξιοπρεπούς εργασίας όσο και της διαβίωσης των εργαζομένων στην γεωργοκτηνοτροφία», υπογραμμίζει.

Προς αυτή την κατεύθυνση η ΔΕΟΚ έχει είδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Μεταξύ άλλων, αναφέρει, «προτείνουμε την οριζόντια εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων σαν βασικό κριτήριο παραχώρησης αδειών εργοδότησης από τρίτες χώρες και την σύσταση και λειτουργία μεικτών κλιμάκιων για την επιθεώρηση των χώρων εργασίας και των συνθηκών διαμονής και απασχόλησης».

«Προσδοκούμε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα ασκήσει έφεση προσβάλλοντας την απαράδεκτη αυτή απόφαση η οποία αφήνει εκτεθειμένη την κυπριακή δικαιοσύνη», καταλήγει η ΔΕΟΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κανονικά η καταβολή επιδομάτων και συντάξεων παρά την «κατάρρευση» των server – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Αναστάτωση σε Γραφείο Ευημερίας: Αιτητής ασύλου μπούκαρε στο κτήριο και προκάλεσε ζημιές - Του πέρασαν χειροπέδες - Φωτογραφίες

«Τρέχουν» στις υπεραγορές ενόψει Πάσχα οι Κύπριοι - Αυξημένη η κίνηση παρά την ακρίβεια - «Δεν αλλάζει η νοοτροπία…»

Αρτοποιεία: Τους «χτύπησε την πόρτα» η ακρίβεια – Στα ύψη οι τιμές για φλαούνες και τσουρέκια ενόψει Πάσχα

Διαφημίζει κροτίδες προς πώληση μέσω TikTok - Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας ο νεαρός – Βίντεο

ΠΑΣΥΚΙ: «Τέλος χρόνου» - Προχωρεί σε 3ωρη στάση εργασίας στο ΤΑΕΠ ΓΝ Πάφου

Άφησαν εκτεθειμένους τους server παρότι υπήρχε απόφαση για μετακίνησή τους – Αρχίζει έρευνα το Υφυπουργείο Έρευνας

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top