Βρισκόμαστε μια «ανάσα» πριν το Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, στην οποία τιμάται η Ανάσταση του Χριστού με τους πιστούς να περνούν από την πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας στο συναίσθημα της χαράς και της λύτρωσης.
Γενικότερα το Πάσχα αποτελεί μια ένδοξη γιορτή αγάπης, από την στιγμή που ο ίδιος ο Χριστός θυσιάστηκε για τη σωτηρία του κόσμου, με την σταύρωση Του να συνιστά την πιο έκδηλη μορφή της αγάπης Του.
Η σημασία του Πάσχα - Από που προήλθε η λέξη
Μιλώντας στο Themaonline, ο γνωστός Θεολόγος Ανδρέας Πιτσιλλίδης, αναφορικά με την σημασία που κατέχει για την θρησκεία το Πάσχα, ανέφερε ότι για τον Χριστιανισμό το Πάσχα είναι το κέντρο της πίστης, της ιστορίας και της λατρείας του.
«Σε ότι αφορά την σημερινή εποχή δεν είναι για εμάς ένα ιστορικό γεγονός του χθες τα Πάθη και η Ανάσταση αλλά είναι κάτι που το βιώνουμε με διάφορους τρόπους για αυτό και δεν κουράζει ποτέ κανένα να γιορτάζει το Πάσχα κάθε Άνοιξη», επεσήμανε.
Ερωτηθείς σχετικά με την προέλευση της λέξης «Πάσχα», ο κ. Πιτσιλλίδης ανέφερε είναι εβραϊκή λέξη που σημαίνει πέρασμα (πέσαχ).
«Αφορά το πέρασμα από την σκλαβιά της Αιγύπτου στην ελευθερία της γης της Παλαιστίνης. Στον Χριστιανισμό αλλάζει νόημα και σημαίνει το πέρασμα από την σκλαβιά του θανάτου στην ελευθερία της Ανάστασης», εξήγησε.
Η σημασία των Νηστειών
Αναφορικά με τις νηστείες, ο κ. Πιτσιλλίδης ανέφερε ότι το σημαντικό δεν είναι να νηστεύουμε το φαγητό αλλά τα αποτελέσματα που αποκτά κανείς από την άσκηση της αυτοπειθαρχίας και της εγκράτειας μέσω της νηστείας.
«Μέσα από την υπομονή και την δύναμη του, ο πιστός πρέπει να χαλιναγωγήσει τελικά όχι το στομάχι, αλλά την γλώσσα του, την κακία, την μνησικακία, την χαιρεκακία, την κακεντρέχεια κτλ. Η νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός είναι μέσο για να μας οδηγήσει κάπου. Αν νηστεύουμε απλά για να νηστεύουμε δεν κάνουμε τίποτα. Πιο δύσκολο από το να νηστέψεις το φαγητό είναι να νηστέψεις αυτά που πρέπει να νηστέψεις», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι τρόπος ζωής η Ανάσταση και η αγάπη»
Σαν μήνυμα ενόψει του Πάσχα, ο κ. Πιτσιλλίδης επεσήμανε ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι η συγχώρεση και η αγάπη που επικρατεί αυτές τις ιερές ημέρες.
«Με συγκλονίζει ο Λόγος του Χριστού - “Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γάρ οίδασι τί ποιούσι”. Αποτελεί καθαρά μήνυμα συγχώρεσης και αγάπης προς όλους, ακόμα και αυτούς που μας έφταιξαν. Αν ανοίξουμε την καρδιά μας στην συγχώρεση και στην αγάπη, πρώτα εμάς θα ευεργετήσουμε και μετά τους άλλους. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το ακολουθούμε ολόχρονα, γι’ αυτό και η Εκκλησία ψάλλει “σήμερα κρεμάται επί ξύλου”, είναι τρόπος ζωής η Ανάσταση και η αγάπη. Αυτές οι μέρες είναι ορόσημο για να θυμόμαστε το πρέπει να κάνουμε πάντα», ανέφερε καταληκτικά.
Τι γιορτάζουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα
Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα και αφορά την εβδομάδα από την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο).
Την Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα:
α) Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.
β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός. Συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.
Την Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε και ζούμε δύο παραβολές:
α) Των δέκα παρθένων, που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία.
β) Των Ταλάντων, που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.
Μεγάλη Τετάρτη (Μεγάλη Τρίτη βράδυ):
Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα, που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο (δοξαστικό) της Υμνογράφου Μοναχής Κασσιανής.
Μεγάλη Πέμπτη (Μεγάλη Τετάρτη βράδυ):
Την Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε 4 γεγονότα :
α) Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, δείχνοντας για το ποια πρέπει να είναι η διακονία των πιστών στην Εκκλησία.
β) Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
γ) Την Προσευχή του Κυρίου, στο Όρος των Ελαιών.
δ) Την Προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή του Πάθους του Κυρίου.
Μεγάλη Παρασκευή (Μεγάλη Πέμπτη βράδυ):
Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την Κορύφωση του θείου δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου. Δηλαδή:
α) Τα πτυσίματα
β) τα μαστιγώματα
γ) τις κοροϊδίες
δ) τους εξευτελισμούς
ε) τα κτυπήματα
στ) το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως την
ζ) Σταύρωση και
η) τον θάνατο του Χριστού.
Μεγάλο Σάββατο (Μεγάλη Παρασκευή πρωί και βράδυ):
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί γιορτάζουμε:
α) την Ταφή Του Κυρίου
β) την Κάθοδο Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς.
Κυριακή του Πάσχα (Μ. Σάββατο πρωί και νύχτα από τις 12.00 π.μ.):
Το Μεγάλο Σάββατο (ημερολογιακά) το πρωί, έχουμε την λεγόμενη «1η Ανάσταση», δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο.
Το Μεγάλο Σάββατο στις 12.00 (δηλαδή ουσιαστικά την Κυριακή), έχουμε την ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου, την ήττα του θανάτου και της φθοράς και την αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από το Πανάγιο Τάφο.
Την Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται η Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Στις 11.00 π.μ. ή το απόγευμα, τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», όπου σε πολλές γλώσσες διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο και διατρανώνεται παγκοσμίως η νίκη του θανάτου και η εποχή της Καινούριας Διαθήκης, της χαράς και της Αναστάσιμης ελπίδας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εύα Καϊλή: Περιορισμός κατ’ οίκον από σήμερα - Πώς «ξεκλείδωσε» η πόρτα της φυλακής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις