ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Κύπρο οι πιο πολλές αναλογικά χορηγήσεις προστασίας σε Ουκρανούς τον Φεβράρη

Στην Κύπρο οι πιο πολλές αναλογικά χορηγήσεις προστασίας σε Ουκρανούς τον Φεβράρη

Τη μεγαλύτερη αναλογία Ουκρανών προσφύγων οι οποίοι έλαβαν καθεστώς προσωρινής προστασίας σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε τη Κύπρος τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Ειδικότερα, στην Κύπρο καταγράφηκε αναλογία 1,1 Ουκρανών με καθεστώς προσωρινής προστασίας ανά 1000 κατοίκους, με τη δεύτερη μεγαλύτερη αναλογία να καταγράφεται στην Τσεχία (0,9 ανά 1000 κατοίκους).

Σε απόλυτους αριθμούς, η Γερμανία ήταν το κράτος μέλος το οποίο έδωσε καθεστώς προσωρινής προστασίας στους περισσότερους Ουκρανούς πρόσφυγες τον Φεβρουάριο του 2023 (25.125 άτομα). Ακολουθούσαν η Πολωνία (24.905), η Τσεχία (9.775) και η Ρουμανία (7.920).

Ο αριθμός των ατόμων στα οποία χορηγήθηκε το συγκεκριμένο καθεστώς μειώθηκε σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023 σε 19 από τα 26 κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν δεδομένα. Η Κύπρος είναι ένα από τα λίγα κράτη μέλη όπου δόθηκε καθεστώς σε περισσότερα άτομα τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς τον Ιανουάριο το καθεστώς χορηγήθηκε σε 935 άτομα, και τον Φεβρουάριο σε 1035.

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Πολωνία (3.450 άτομα λιγότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023) και ακολουθούσαν η Γερμανία (3.080 λιγότερα), στην Τσεχία (2.630 λιγότερα) και τη Ρουμανία (1.035 λιγότερα).

Οι πιο σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν την ίδια περίοδο στην Ιρλανδία (540 περισσότερα άτομα) και τη Φινλανδία (520 περισσότερα).

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2023, ο συνολικός αριθμός Ουκρανών πολιτών που έλαβαν καθεστώς προσωρινής προστασίας μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (μεταξύ των χωρών για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία) ήταν υψηλότερα στη Γερμανία (1.000.530 άτομα) και την Πολωνία (989.080 άτομα).

Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2023 η Γερμανία απέδωσε το συγκεκριμένο καθεστώς σε 7.725 ανήλικους (κάτω των 18 ετών), τους περισσότερους από όλα τα κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν στοιχεία (31% όλων των Ουκρανών που έλαβαν το καθεστώς σε εθνικό επίπεδο τον Φεβρουάριο).

Ακολουθούσαν η Πολωνία (6.070 ή 24% του συνόλου σε εθνικό επίπεδο), η Ρουμανία (2.590 ή 33%) και η Τσεχία (2.550 ή 26%).

Στην Κύπρο, το καθεστώς προσωρινής προστασίας χορηγήθηκε τον Φεβρουάριο σε 295 ανήλικα άτομα από τα συνολικά 1.035 άτομα που έλαβαν καθεστώς προσωρινής προστασίας τον ίδιο μήνα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Λεμεσός: Χειροπέδες σε 48χρονο για τη ρίψη πυροβολισμών κατά οικίας

• Από δρόμους και κυβερνητικά κτήρια μέχρι... φυλακή – Όλα τα έργα που ολοκληρώνονται και ξεκινούν το 2025

• H Κολομβία «λύγισε» από τις απειλές Τραμπ: Αποδέχθηκε τους όρους επιστροφής παράνομων μεταναστών, αναστέλλονται οι αυξημένοι δασμοί

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 27 Ιανουαρίου



Στο μνημόσυνο του Γρίβα για τα μάτια του ΕΛΑΜ; - Οι παρουσίες, οι αντιδράσεις και τα μηνύματα

Στο μνημόσυνο του Γρίβα για τα μάτια του ΕΛΑΜ; - Οι παρουσίες, οι αντιδράσεις και τα μηνύματα

Η παρουσία Υπουργού της κυβέρνησης και σύσσωμου του ΔΗΣΥ με επικεφαλής την Πρόεδρο του κόμματος και Πρόεδρο της βουλής Αννίτα Δημητρίου στο μνημόσυνο του Γεώργιου Γρίβα Διγενή, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, Συναγερμός και ΕΛΑΜ υποκλίθηκαν φέτος στον ολετήρα της πατρίδας μας, Γρίβα. Στη συνέχεια, το ΑΚΕΛ κάλεσε τα κόμματα της συγκυβέρνησης να πάρουν θέση για την παρουσία της κυβέρνησής τους, στο μνημόσυνο του Γρίβα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top