ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς θέσπιση νομικού πλαισίου για τις δημοσκοπήσεις – Οι προϋποθέσεις, οι όροι και διοικητικές κυρώσεις

Προς θέσπιση νομικού πλαισίου για τις δημοσκοπήσεις – Οι προϋποθέσεις, οι όροι και διοικητικές κυρώσεις

Πρόταση νόμου, μέσω της οποίας επιχειρείται η θέσπιση νομικού πλαισίου που να διέπει την ανάθεση και διενέργεια δημοσκοπήσεων που αφορούν σε εκλογικές διαδικασίες ή δημοψηφίσματα, κατέθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «με την πρόταση νόμου, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ανάληψης διενέργειας δημοσκοπήσεων, ο τρόπος και ο χρόνος διενέργειας, όπως και της εξαγωγής των συμπερασμάτων, καθώς και ο τρόπος και οι προϋποθέσεις δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων».

Προνοούνται, επίσης, διοικητικές κυρώσεις για την περίπτωση παραβίασης, εσκεμμένης ή μη, οποιασδήποτε πρόνοιας του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου.

«Η παρούσα πρόταση νόμου κρίνεται ότι καλύπτει ένα θεσμικό κενό, σε σχέση με όλα τα θέματα που αφορούν στη διενέργεια δημοσκοπήσεων κατά την προεκλογική περίοδο και διασφαλίζει την ορθή και πλήρη ενημέρωση του εκλογικού σώματος, αποτρέποντας τους κινδύνους παραπληροφόρησης των πολιτών», τονίζει ο εισηγητής της.

Τι προνοεί η πρόταση νόμου

Σύμφωνα με τις διατάξεις της πρότασης νόμου, η δημοσκόπηση θα πρέπει να διενεργείται εντός της προβλεπόμενης για την οικεία εκλογή προεκλογική περίοδο με τη μέθοδο της συλλογής στοιχείων, μέσω συνεντεύξεων που λαμβάνουν χώρα δια ζώσης ή τηλεφωνικώς ή μέσω του διαδικτύου με τη χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, στο χρονικό διάστημα το οποίο εκτείνεται από την ημερομηνία έναρξης της συλλογής των απαιτούμενων στοιχείων και μέχρι την ημερομηνία δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων αυτών και που στο σύνολο του επί ποινή ακυρότητας δεν δύναται να υπερβαίνει τις 15 ημέρες.

Απαιτούμενα στοιχεία

Τα απαιτούμενα για κάθε δημοσκόπηση στοιχεία, τα οποία η εταιρεία δημοσκοπήσεων οφείλει να διασφαλίζει ότι συντρέχουν προτού προχωρήσει στη διενέργεια ανατεθείσας δημοσκόπησης, με βάση την πρόταση νόμου, είναι κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα:
• Το δείγμα, το οποίο πρέπει να αντιστοιχεί σε αντιπροσωπευτική ομάδα πληθυσμού επιλεγόμενη με τη χρήση στατιστικά αποδεκτών δειγματοληπτικών μεθόδων, ώστε τα εξαγόμενα συμπεράσματα να δύναται να γενικευθούν στο σύνολο του πληθυσμού υπό τον όρο ότι στη σύνθεση της μετέχουν αποκλειστικά πολίτες με ενεργό δικαίωμα ψήφου,
• Η μέθοδος συλλογής στοιχείων, που ως τέτοια θεωρείται ο τρόπος της συστηματικής συλλογής και αντικειμενικής καταγραφής και ανάλυσης, βάσει των ευρέως αναγνωρισμένων επιστημονικών κανόνων, των απαντήσεων, απόψεων ή γνωμών ενός επιλεγμένου αντιπροσωπευτικού δείγματος του πληθυσμού, όπως και η επεξεργασία των στοιχείων αυτών, η οποία οδηγεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν στο σύνολο του αντιπροσωπευόμενου πληθυσμού,
• Ο τρόπος καταγραφής της πρόθεσης ψήφου ή της δήλωσης της ήδη δοθείσας ψήφου, κατά την έξοδο των εκλογέων από τα εκλογικά κέντρα (exit poll), που ως τέτοιος θεωρείται η μέθοδος με την οποία αποτυπώνεται η δήλωση πρόθεσης ψήφου ή η δήλωση της ήδη δοθείσας ψήφου του ερωτώμενου, αντίστοιχα, η οποία καταγράφεται βάσει των επιστημονικά αποδεκτών μεθόδων, όπως αυτές προβλέπονται στους κανόνες του εκάστοτε εν ισχύι Διεθνούς Κώδικα Δεοντολογίας για την Πρακτικής της Έρευνας Αγοράς και της Κοινωνικής Έρευνας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κοινής Γνώμης και Έρευνας Αγοράς,
• Το ερωτηματολόγιο, που ως τέτοιο θεωρείται το σύνολο των ερωτήσεων, όπως ακριβώς αυτές διατυπώνονται και κατά τη δοσμένη σειρά και όπως, ακριβώς, απευθύνθηκαν στους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση.
• Η ταυτότητα της δημοσκόπησης
• Ο αριθμός εγγραφής της εταιρείας δημοσκοπήσεων που διενεργεί τη δημοσκόπηση.

Το μέγεθος του δείγματος

Περαιτέρω η πρόταση νόμου προνοεί, μεταξύ άλλων, πως δημοσκόπηση η οποία έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση της πρόθεσης ψήφου επί παγκύπριας βάσης δεν δύναται να έχει συνολικό δείγμα μικρότερο των 1.000 ατόμων, ενώ αποσαφηνίζεται ότι υποανάλυση αναφορικά με βάση αριθμού μικρότερου των 100 ατόμων θα θεωρείται ενδεικτική και υποανάλυση αναφορικά με βάση αριθμού μικρότερου των 60 ατόμων θα απαγορεύεται.

Διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα

Με την πρόταση νόμου, εξάλλου, παρέχονται συγκεκριμένες εξουσίες τόσο στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης όσο και στη Αρχή Τύπου, για διενέργεια ελέγχων σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, κι εκεί και όπου διαπιστώνουν παραβιάσεις της νομοθεσίας θα μπορούν να επιβάλλουν και διοικητικές ή άλλες κυρώσεις.

Ειδικότερα, θα μπορούν να επιβάλλουν διοικητικές κυρώσεις κατά εταιρείας δημοσκοπήσεων ή μέσου ενημέρωσης υπό τη δικαιοδοσία τους, οι οποίες διαζευκτικά ή/και σωρευτικά κι ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, οι οποίες συνίστανται σε:
1. Σύσταση ή προειδοποίηση για παύση ή/και μη επανάληψη της γενομένης παράβασης ή επανόρθωση, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων εντός ταχθείσας χρονικής προθεσμίας
2. Προσωρινή διαγραφή για ορισμένη χρονική περίοδο, η οποία εκτείνεται από ένα έτος μέχρι και δώδεκα μήνες ή/και για οριστική διαγραφή εταιρείας δημοσκοπήσεων από το αντίστοιχο τηρητέο μητρώο, κατόπιν έκδοσης αιτιολογημένης απόφασης
3. Επιβολή, με αιτιολογημένη απόφαση της αρμόδιας αρχής, σε εταιρεία δημοσκοπήσεων ή σε μέσο ενημέρωσης διοικητικού προστίμου για την παραβίαση οποιασδήποτε διάταξης που περιλαμβάνεται στην πρόταση νόμου, το οποίο ανάλογα με τη φύση, τη βαρύτητα και τη διάρκεια της παραβίασης, δύναται να είναι μέχρι και 15.000 ευρώ.

Μέχρι πότε θα δημοσιοποιούνται

Σύμφωνα, επίσης, με τις διατάξεις της πρότασης νόμου, η δημοσιοποίηση καθ’ οιονδήποτε τρόπο των αποτελεσμάτων δημοσκόπησης, με τη μετάδοση ή αναμετάδοση τους από μέσο ενημέρωσης, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο αυτό μεταδίδει ή εκπέμπει, στο διάστημα το οποίο αρχίζει επτά μέρες πριν από την καθορισθείσα ημερομηνία διενέργειας της οικείας εκλογικής διαδικασίας και ως προς δημοψήφισμα ύστερα από τη 19.00 ώρα της ημέρας που προηγείται της καθορισθείσας ημερομηνίας διεξαγωγής του, απαγορεύεται.

Η εν λόγω απαγόρευση, ισχύει και στην περίπτωση εκλογικής διαδικασίας για την οποία προβλέπεται επαναληπτική εκλογή.

Σε ό,τι αφορά τα exit polls, τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να δημοσιοποιούνται μετά την ώρα λήξης της ψηφοφορίας, όπως άλλωστε ισχύει και σήμερα.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως, η εν λόγω πρόταση νόμου αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το επόμενο διάστημα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top