Μετά την πιλοτική και κυρίως αναγνωριστική εφαρμογή των έξυπνων φώτων τροχαίας στον κυκλικό κόμβο Αγίας Φυλάξεως στη Λεμεσό, η οποία κρίνεται από τους αρμοδίους ως πετυχημένη, το Υπουργείο Μεταφορών και το Τμήμα Δημοσίων Έργων, προχωρούν με την εγκατάσταση του «Νέου Περιφερειακού Συστήματος Ελέγχου της Κυκλοφορίας» σε 125 σημεία σε Λευκωσία και Λεμεσό που θα ρυθμίζουν δυναμικά την κυκλοφορία (real time) και σύμφωνα με υπολογισμούς θα μειώσουν τις καθυστερήσεις στην κυκλοφορία κατά 15% με 35%.
Όπως ανέφερε στο ThemaOnline ο Εκτελεστικός Μηχανικός στο Τμήμα Δημοσίων Έργων και Συντονιστής του Έργου, Αλέξανδρος Αυγουστή, αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται τα έγγραφα του Διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του καλοκαιριού, πιθανότατα περί τα τέλη Μαΐου με μέσα Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον κ. Αυγουστή, το συμβόλαιο που θα υπογραφεί, θα προνοεί την υλοποίηση του έργου εντός δύο ετών από την ημέρα υπογραφής του, συν πέντε χρόνια για συντήρηση, ενώ το κόστος υπολογίζεται στα 6 με 7 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ της Ε.Ε.
Ερωτηθείς αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την προκήρυξη του Διαγωνισμού, ο κ. Αυγουστή ανέφερε στην ιστοσελίδα μας πως θα δοθεί χρόνος δύο μηνών για υποβολή προσφορών, ενώ ανάλογα με τα ερωτήματα που μπορεί να υποβληθούν ή και το ενδιαφέρον που μπορεί να προκύψει και από ξένες εταιρείες, δεν αποκλείεται να δοθεί και μικρή παράταση.
«Εάν όλα πάνε καλά, εντός Σεπτεμβρίου θα παραληφθούν οι προσφορές και θα αρχίσει η αξιολόγησή τους, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την κατακύρωση της προσφοράς πριν το τέλος του χρόνου ή το αργότερο αρχές του 2024, εάν και πάλι δεν υπάρξουν προσφυγές από άλλους προσφοροδότες», πρόσθεσε.
Συνεπώς και με βάση ότι η εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου, θα μπορεί να το πράξει εντός δύο χρόνων μετά την υπογραφή των συμβολαίων, το νέο σύστημα αναμένεται πως θα τεθεί σε λειτουργία τέλη του 2025 ή και αρχές του 2026.
Τα σημεία και πως θα λειτουργούν τα έξυπνα φώτα
Όσον αφορά τα σημεία που θα τοποθετηθούν τα έξυπνα φώτα, ο Συντονιστής του Έργου ανέφερε στο ThemaOnline πως ήδη έχουν επιλεγεί τα σημεία που θα τοποθετηθούν, σημειώνοντας ότι έξυπνα φώτα θα τοποθετηθούν συνολικά σε 126 σημεία -75 στη Λευκωσία και 51 στη Λεμεσό.
Ως προς τα κριτήρια επιλογής των σημείων, ο κ. Αυγουστή ανέφερε πως, τα σημεία επιλέγηκαν με βάση προηγούμενο σύστημα που υπήρχε μέχρι και πριν μερικούς μήνες και στα οποία ήδη υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και συνεπώς δεν θα χρειαστεί η δημιουργία νέων.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Αυγουστή εξήγησε πως, ανάμεσα σε άλλα, τα έξυπνα φώτα θα δίνουν προτεραιότητα σε λεωφορεία όταν παρατηρούνται καθυστερήσεις στην τροχαία κίνηση, σημειώνοντας ότι εκτός από λεωφορεία, θα μπορούν να εξυπηρετούνται από λεωφορειολωρίδες και οχήματα έκτακτης ανάγκης -περιπολικά Αστυνομίας, πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα-, σε περίπτωση που απολύτως αναγκαίο και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις εν λόγω υπηρεσίες.
Επίσης, το σύστημα θα παρακολουθεί τα φώτα τροχαίας σε δίκτυο, με την βοήθεια αισθητήρων οι οποίοι μπορεί να είναι είτε στο οδόστρωμα είτε με κάμερες είτε με άλλους αισθητήρες. «Θα παρακολουθούν έτσι την κυκλοφορία και αναλόγως θα προσαρμόζουν τους χρόνους στα φώτα τροχαίας. Ταυτόχρονα, όμως, θα βλέπουν κι ολόκληρη την πόλη σε δίκτυο προκειμένου να παρουσιαστούν καθυστερήσεις σε άλλα σημεία. Παραδείγματος χάριν, εάν θα γίνουν αλλαγές στα φώτα τροχαίας στην διασταύρωση της λεωφόρου Γρίβα Διγενή με την οδό Δημοσθένη Σεβέρη (πρώην Χόντα), θα κοιτάξει τι συμβαίνει και στα γειτνιάζοντα φώτα τροχαίας προκειμένου ανάλογες αλλαγές να γίνουν και σε αυτά», συμπλήρωσε ο κ. Αυγουστή υπογραμμίζοντας ότι «θα προσαρμόζουν τους χρόνους του πρασίνου σε δίκτυο για να μην παρατηρείται συνεχώς το φαινόμενο ‘σταμάτα-προχώρα’».
Τι θα πετύχει το σύστημα
Κληθείς να αναφερθεί στους στόχους του συστήματος και τι μπορεί αυτό να επιτύχει, ο κ. Αυγουστή ανέφερε πως το σύστημα, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει στη μείωση των καθυστερήσεων, των ουρών οχημάτων και της τροχαίας κίνησης, αυξάνοντας την ίδια ώρα την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του οδικού δικτύου.
Για παράδειγμα, είπε, εάν με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα τα φώτα τροχαίας εξυπηρετούν γύρω στις 2.000 οχήματα σε μία ώρα, με το νέο σύστημα πιθανότητα να εξυπηρετηθούν 2.500 ή και 3.000 οχήματα σε μία ώρα.
«Συνεπώς, μπορείς να βελτιώσεις σημαντικά τις συνθήκες διακίνησης των οχημάτων μέσα σε μία πόλη, επιτυγχάνοντας, ταυτόχρονα, μείωση και των ρύπων», επεσήμανε ο κ. Αυγουστή, αναφέροντας καταληκτικά πως το σύστημα θα βοηθήσει και στην οδική ασφάλεια, αφού μέσω αυτού επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια στο οδικό δίκτυο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις