ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 10,9% στην παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Ιανουάριο

Μείωση 10,9% στην παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Ιανουάριο

Μειωμένη κατά 5,9% ήταν η συνολική καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τον Ιανουάριο 2023, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022, όπως αναφέρει στην τελευταία μηνιαία έκθεση Στατιστικών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στη μεγάλη καθοδική τάση παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, που μειώθηκε κατά 10,9% τον Ιανουάριο 2023 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022 και δεν μπόρεσε να αντισταθμιστεί από την αύξηση 1,6% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Συγκεκριμένα, η συνολική καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 941,9 TWh τον Ιανουάριο του 2023. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε σε 313,4 TWh τον Ιανουάριο του 2023, κυρίως λόγω των ισχυρών ανέμων, που οδήγησαν σε 5,5% ετήσια αύξηση της αιολικής ενέργειας ή 5,9 TWh και την ετήσια αύξηση 7,7% της ηλιακής ενέργειας ή 2,4TWh. Αντίθετα η ενέργεια που παράχθηκε από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε κατά 56,8 TWh σε σύγκριση με το 2022.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα μειώθηκε κατά 16,4% σε ετήσια βάση ή 34,1 TWh, κυρίως λόγω της χαμηλότερης παραγωγής στις χώρες της Αμερικής του ΟΟΣΑ, που ήταν μειωμένη κατά 29,8% σε ετήσια βάση και στις χώρες της Ευρώπη του ΟΟΣΑ, μειωμένη κατά 10,2% σε ετήσια βάση. Αντίθετα, στις χώρες του ΟΟΣΑ σε Ασία-Ωκεανία η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα αυξήθηκε ελαφρά 0,9% ετησίως.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 5,5% σε ετήσια βάση ή 15,6 TWh, με τον ΟΟΣΑ στην Ευρώπη να είναι ο κύριος συντελεστής αυτής της πτώσης, αφού παρατηρήθηκε μείωση 22,3% σε ετήσια βάση ή 16,1 TWh.

Η παραγωγή πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας στον ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά 4,3% ετησίως ή 7,3 TWh τον Ιανουάριο του 2023, κυρίως λόγω της μειωμένης πυρηνικής παραγωγής στην περιοχή του ΟΟΣΑ στην Ευρώπη, που σημείωσε πτώση 10% σε ετήσια βάση ή 6,7 TWh.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top