Οι λοιμώξεις από υπερβακτήρια που είναι ανθεκτικά στα περισσότερα φάρμακα έχουν παρουσιάσει μια «τεράστια πρόκληση» για τη θεραπεία των σοβαρών τραυματισμών ανθρώπων στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσαν γιατροί στη Γερμανία την Τρίτη.
Τα “σούπερ μικρόβια” -- στελέχη βακτηρίων ανθεκτικά στα αντιβιοτικά -- θεωρούνταν ήδη μείζον πρόβλημα υγείας στην Ουκρανία πριν εισβάλει η Ρωσία και οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.
Από τους 47 τραυματίες που μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charite του Βερολίνου για θεραπεία πέρυσι, 14 είχαν τραυματισμούς μολυσμένους με πολυανθεκτικά βακτήρια, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ο αριθμός αυτός περιελάμβανε τρία παιδιά και έναν στρατιώτη, με τα έξι να φέρουν τραύματα από πυροβολισμούς και τα άλλα οκτώ από εκρήξεις βομβών ή χειροβομβίδων.
Ο Αντρέι Τραμπούζ, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο συνδυασμός των περίπλοκων τραυμάτων και των λοιμώξεων από υπερμικροβιακές λοιμώξεις είχε δημιουργήσει την «πιο δύσκολη κατάσταση» που είχε βιώσει τα τελευταία 25 χρόνια ως γιατρός.
Η γιατρός Μαρία Βιρτζίνια Ντος Σάντος είπε ότι οι λοιμώξεις προέκυψαν επειδή οι θύματα του πολέμου στην Ουκρανία «συχνά λαμβάνουν μη βέλτιστη χειρουργική και αντιβιοτική θεραπεία σε συχνά μη στείρες, χαμηλών πόρων συνθήκες, σε καταστάσεις εμπόλεμης ζώνης και έκτακτης ανάγκης, μερικές φορές για εβδομάδες ή και μήνες».
Η μικροβιακή αντοχή, η οποία υποκινείται από τη μαζική χρήση αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα, έχει ονομαστεί «η σιωπηλή πανδημία».
Υπολογίζεται ότι τα σούπερ μικρόβια έχουν σκοτώσει 1,27 εκατομμύρια ανθρώπους το 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι ο ετήσιος αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί στα 10 εκατομμύρια μέχρι το 2050.
Ο Τραμπούζ είπε ότι βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα υπήρχαν ήδη «παντού» στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο, προσθέτοντας ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στη χρήση αντιβιοτικών σε ζώα.
Αλλά η προσθήκη σοβαρών, ανοιχτών πληγών που δεν αντιμετωπίζονται γρήγορα κατά τη διάρκεια του πολέμου οδήγησε σε περισσότερες λοιμώξεις, είπε, με τον συνδυασμό να παρουσιάζει «μια τεράστια πρόκληση» για τους γιατρούς.
Είπε ότι η ιατρική ομάδα είχε χρησιμοποιήσει αρκετούς καινοτόμους τρόπους για τη θεραπεία των λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης αντιβιοτικών απευθείας στην πληγή κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης καθώς και της ανάπτυξης βακτηριοφάγων, οι οποίοι είναι ιοί που στοχεύουν μόνο τα βακτήρια.
Μετά τη θεραπεία, 10 από τους ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, με δύο να πιστεύεται ότι επέστρεψαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη.
Δύο εξακολουθούν να υποβάλλονται σε θεραπεία, ενώ δύο άλλοι που δεν βρίσκονται πλέον στο νοσοκομείο έχουν αναπτύξει νέες οξείες λοιμώξεις, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους.
Παρά τις ανησυχίες ότι τα ανθεκτικά στα φάρμακα υπερβακτήρια θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στη Γερμανία, ο Τραμπούζ είπε ότι δεν είχε μεταδοθεί κανένα κρούσμα επειδή οι ασθενείς απομονώθηκαν και αντιμετωπίστηκαν γρήγορα.
Ο Τραμπούζ ζήτησε όπως οι γιατροί στην Ουκρανία λάβουν περισσότερη υποστήριξη και πόρους, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά αμέσως μετά τον τραυματισμό τους.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΠΟΥ είπε ότι παρέδωσε 10 βακτηριολογικούς αναλυτές και 1.200 κιτ δοκιμών σε νοσοκομεία και περιφερειακά κέντρα στην Ουκρανία.
Ανέφερε ότι οι παραδόσεις θα συμβάλουν στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών και θα παρέχουν μια σαφέστερη εικόνα της μικροβιακής αντοχής στην Ουκρανία.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πάγωσαν τα περιουσιακά ατόμων και οντοτήτων που περιλήφθηκαν στις λίστες κυρώσεων Βρετανίας-ΗΠΑ
Ψάχνουν BMW μαύρο για το τροχαίο στη Λεμεσό - Πέρασε με κόκκινο και παρέσυρε πεζή
Ζήτησε στοιχεία από τις ΗΠΑ για τους Κύπριους που περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων η Κυβέρνηση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις