Εξαιρετικά επικίνδυνο χαρακτήρισε τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει στο Σουδάν ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κώστας Μ. Κωνσταντίνου
Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ για το θέμα, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν φαίνεται ο διεθνής παράγοντας να έχει ιδιαίτερες δυνατότητες επιρροής προς τις δύο πλευρές.
"Ο εμφύλιος πόλεμος που έχει ξεσπάσει στο Σουδάν είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Διεξάγεται με αφορμή την παρατεταμένη και ταλαιπωρημένη διαδικασία μετάβασης σε δημοκρατικό πολίτευμα που ξεκίνησε μετά τις εξεγέρσεις το 2018. Όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση αφορά βασικά παιγνίδια εξουσίας, τον έλεγχο του στρατού, και δυνητικά μέσω του στρατού τον έλεγχο του κράτους", είπε.
Πρόσθεσε ότι τις αντιμαχόμενες δυνάμεις ελέγχουν δύο φιλόδοξοι και αδίστακτοι στρατηγοί, οι οποίοι υπηρέτησαν μαζί στον πόλεμο και τη γενοκτονία των μη αραβόφωνων μειονοτήτων στο Νταρφούρ. Συνεργάστηκαν επίσης, είπε, στο πραξικόπημα τoυ 2021 που σταμάτησε τη μετάβαση σε δημοκρατικό πολίτευμα.
Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση του ενός στρατηγού – γνωστού ως Hemedti, Mικρού Μοχάμεντ – είναι πολύ καλά εξοπλισμένη και εδραιωμένη ειδικά στο δυτικό Σουδάν. Πέρα από το Νταρφούρ, συνέχισε, και την καταστολή των δημοκρατικών διαμαρτυριών στο Χαρτούμ, αυτή η οργάνωση γνωστή ως «Δυνάμεις Ταχείας Στήριξης» έχει διεξαγάγει και μισθοφορικές δράσεις στη Λιβύη και την Υεμένη.
Ο άλλος στρατηγός, είπε, ο al-Burhan, είναι ο αρχηγός του επίσημου στρατού και ντε φάκτο αρχηγός του Σουδανικού κράτους. "Έχει όμως σοβαρά προβλήματα νομιμοποίησης της εξουσίας του μετά από τις συνεχείς καθυστερήσεις μετάβασης σε δημοκρατικό πολίτευμα", σημείωσε.
"Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν φαίνεται ο διεθνής παράγοντας να έχει ιδιαίτερες δυνατότητες επιρροής προς τις δύο πλευρές. Είναι τέτοια η κατάσταση που ακόμη και οι διεθνείς μεσολαβητές έχουν δεχτεί επιθέσεις, διαμαρτύρονται έντονα, και η ασφάλεια τους δεν είναι δεδομένη. Ακόμη και η Ερυθρά Ημισέληνος έχει ανακοινώσει ότι τις τελευταίες μέρες αδυνατεί να εμπλακεί για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια", τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.
Επιπρόσθετα, είπε ότι οι γειτονικές χώρες με δυνατότητες επιρροής – Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Αιθιοπία – παρόλο που προτιμούν τη σταθερότητα, δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα και για δικούς τους λόγους να προωθηθεί η δημοκρατική μετάβαση στο Σουδάν.
"Δυστυχώς, ακόμη και μετά τη διαπραγμάτευση της εύθραυστης 24ωρης εκεχειρίας στη χώρα, δεν υφίσταται ευρύτερη συνεννόηση και δεν διαφαίνεται να υπάρχει σύντομη επίλυση του προβλήματος" κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λύθηκε το «μυστήριο» για τον πάσσαλο που αιωρείτο και «τάραξε» το διαδίκτυο - Φωτογραφίες
Δείτε την αγέλη σκύλων που περιφέρονται κοντά στον Πεδιαίο - Δεν έχει εντοπιστεί ακόμη - Βίντεο
Ξεκινούν τη σεζόν με υποστελέχωση τα ξενοδοχεία – Για ποιο λόγο δεν πάνε να εργαστούν οι Κύπριοι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Πόσα λεφτά κερδίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τα μπόνους για ταξίδια και διασκέδαση
• Το Netflix θα αφαιρέσει μια ολόκληρη ενότητα περιεχόμενου - Μάθε ποια είναι
• Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ - Μάθε αν κέρδισες 3.100.000 ευρώ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις