ΔΙΕΘΝΗ

Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο ΠΚ: «Εξαιρετικά επικίνδυνος ο εμφύλιος στο Σουδάν»

Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο ΠΚ: «Εξαιρετικά επικίνδυνος ο εμφύλιος στο Σουδάν»

Εξαιρετικά επικίνδυνο χαρακτήρισε τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει στο Σουδάν ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κώστας Μ. Κωνσταντίνου

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ για το θέμα, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν φαίνεται ο διεθνής παράγοντας να έχει ιδιαίτερες δυνατότητες επιρροής προς τις δύο πλευρές.

"Ο εμφύλιος πόλεμος που έχει ξεσπάσει στο Σουδάν είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Διεξάγεται με αφορμή την παρατεταμένη και ταλαιπωρημένη διαδικασία μετάβασης σε δημοκρατικό πολίτευμα που ξεκίνησε μετά τις εξεγέρσεις το 2018. Όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση αφορά βασικά παιγνίδια εξουσίας, τον έλεγχο του στρατού, και δυνητικά μέσω του στρατού τον έλεγχο του κράτους", είπε.

Πρόσθεσε ότι τις αντιμαχόμενες δυνάμεις ελέγχουν δύο φιλόδοξοι και αδίστακτοι στρατηγοί, οι οποίοι υπηρέτησαν μαζί στον πόλεμο και τη γενοκτονία των μη αραβόφωνων μειονοτήτων στο Νταρφούρ. Συνεργάστηκαν επίσης, είπε, στο πραξικόπημα τoυ 2021 που σταμάτησε τη μετάβαση σε δημοκρατικό πολίτευμα.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση του ενός στρατηγού – γνωστού ως Hemedti, Mικρού Μοχάμεντ – είναι πολύ καλά εξοπλισμένη και εδραιωμένη ειδικά στο δυτικό Σουδάν. Πέρα από το Νταρφούρ, συνέχισε, και την καταστολή των δημοκρατικών διαμαρτυριών στο Χαρτούμ, αυτή η οργάνωση γνωστή ως «Δυνάμεις Ταχείας Στήριξης» έχει διεξαγάγει και μισθοφορικές δράσεις στη Λιβύη και την Υεμένη.

Ο άλλος στρατηγός, είπε, ο al-Burhan, είναι ο αρχηγός του επίσημου στρατού και ντε φάκτο αρχηγός του Σουδανικού κράτους. "Έχει όμως σοβαρά προβλήματα νομιμοποίησης της εξουσίας του μετά από τις συνεχείς καθυστερήσεις μετάβασης σε δημοκρατικό πολίτευμα", σημείωσε.

"Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν φαίνεται ο διεθνής παράγοντας να έχει ιδιαίτερες δυνατότητες επιρροής προς τις δύο πλευρές. Είναι τέτοια η κατάσταση που ακόμη και οι διεθνείς μεσολαβητές έχουν δεχτεί επιθέσεις, διαμαρτύρονται έντονα, και η ασφάλεια τους δεν είναι δεδομένη. Ακόμη και η Ερυθρά Ημισέληνος έχει ανακοινώσει ότι τις τελευταίες μέρες αδυνατεί να εμπλακεί για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια", τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

Επιπρόσθετα, είπε ότι οι γειτονικές χώρες με δυνατότητες επιρροής – Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Αιθιοπία – παρόλο που προτιμούν τη σταθερότητα, δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα και για δικούς τους λόγους να προωθηθεί η δημοκρατική μετάβαση στο Σουδάν.

"Δυστυχώς, ακόμη και μετά τη διαπραγμάτευση της εύθραυστης 24ωρης εκεχειρίας στη χώρα, δεν υφίσταται ευρύτερη συνεννόηση και δεν διαφαίνεται να υπάρχει σύντομη επίλυση του προβλήματος" κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top