ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Έφτασαν στο Κίεβο τα πρώτα Patriot - Τι σημαίνει η κίνηση των ΗΠΑ

Ουκρανία: Έφτασαν στο Κίεβο τα πρώτα Patriot - Τι σημαίνει η κίνηση των ΗΠΑ

Ο ουκρανικός στρατός παρέλαβε τα πρώτα αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, που θα βοηθήσουν το Κίεβο να προστατευθεί από τις ρωσικές επιδρομές, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ.

«Σήμερα, ο όμορφος ουκρανικός ουρανός μας γίνεται ασφαλέστερος διότι τα αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot έφθασαν στην Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο ουκρανός υπουργός Αμυνας ευχαριστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γερμανία και την Ολλανδία που «κράτησαν τον λόγο τους».

Οι Patriot, που κατασκευάζονται από την εταιρείας Raytheon Technology Corp, είναι σχεδιασμένοι για να αναχαιτίζουν εισερχόμενους πυραύλους και η Ρωσία έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές αυτούς τους μήνες πως αν το ΝΑΤΟ παραδώσει τα συγκεκριμένα συστήματα στην Ουκρανία, η κίνηση αυτή θα θεωρηθεί κλιμάκωση της έντασης.

Στην ανάρτησή του, ο Ρεζνίκοφ αναφέρει: «Patriots για τους πατριώτες! Ξέρετε τι πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε ένα όνειρο; Πρέπει να το πούμε στον κόσμο και να το κάνουμε πραγματικότητα. Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Patriots ακόμη και πριν από τον πόλεμο μεγάλης κλίμακας, ακόμη και πριν από τον διορισμό μου στην πιο σημαντική θέση της ζωής μου στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου.

Αυτό ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Αύγουστο του 2021. Τότε ήταν που είπα για πρώτη φορά στους εταίρους μας: «Χρειαζόμαστε τα Patriots». Η ελευθερία και η ανεξαρτησία της χώρας μας απειλούνται. Και τι ακούσαμε; Είναι αδύνατον! Αλλά το αδύνατο είναι δυνατό.

Σήμερα, ο όμορφος ουρανός της Ουκρανίας μας γίνεται πιο ασφαλής επειδή τα συστήματα αεράμυνας Patriot έφτασαν στην Ουκρανία. Οι στρατιώτες μας, έχουν μάθει τον χειρισμό τους, όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Και οι εταίροι μας κράτησαν τον λόγο τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς με επικεφαλής τον Πρόεδρό μας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ευχαριστούμε τον αμερικανικό, γερμανικό και ολλανδικό λαό. Θα νικήσουμε μαζί».

Ουάσινγκτον δεσμεύθηκε στα μέσα του Δεκεμβρίου, κατά την διάρκεια της ιστορικής επίσκεψης του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ, να εφοδιάσει τις ουκρανικές δυνάμεις με το αμερικανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, την στιγμή που η Ρωσία βομβάρδιζε τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Το σύστημα Patriot θα ενισχύσει «κατά σημαντικό τρόπο» την ουκρανική άμυνα απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις, είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί αμυντικά και όχι για πλήγματα κατά του ρωσικού εδάφους.

Στις 20 Ιανουαρίου, η Ολλανδία είχε ανακοινώσει ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με δύο εκτοξευτές Patriot και τους αναχαιτιστικούς πυραύλους που τους συνοδεύουν στο πλαίσιο μία από κοινού με τις ΗΠΑ και την Γερμανία αποστολή. Το Βερολίνο δεσμεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου να στείλει ένα αντιαεροπορικό σύστημα Patriot.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι ανέπτυξε γαλλικά ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 , που χρησιμοποιούνται κυρίως σε αναγνωριστικές αποστολές, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Εκτός των συστημάτων Patriot, οι Δυτικοί σχεδιάζουν να προμηθεύσουν το Κίεβο με τεθωρακισμένα άρματα για να βοηθήσουν στην ουκρανική αντεπίθεση που θα εκδηλωθεί τους προσεχείς μήνες για την ανακατάληψη των κατεχομένων ουκρανικών εδαφών στην ανατολική και την νότια Ουκρανία.

Χρειάστηκαν τουλάχιστον τρεις μήνες για να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί χειριστές και οι ομάδες συντήρησης. Οι εκπαιδεύσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία, ώστε οι Αμερικανοί να μην θεωρηθούν επίσημα συνδαιτυμόνες από τη Μόσχα.

Η αποστολή τους είχε δημιουργήσει αντιπαράθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες σε στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους. Πρώην σύμβουλος των αμερικανικών εξωτερικών μυστικών υπηρεσιών και νυν σύμβουλος του Ινστιτούτου Quincy, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα τους στη συγκεκριμένη περίπτωση. Σύμφωνα με τον εν λόγω εμπειρογνώμονα, πρόκειται για έναν «πολύ ακριβό και όχι πολύ αποτελεσματικό» τρόπο άμυνας κατά των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η διαμάχη αυτή δεν κράτησε πολύ.

Όταν το Κρεμλίνο έλεγε πως οι ΗΠΑ τους κάνει πόλεμο μέσω Ουκρανίας

Έντονη ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου στην ανακοίνωση της αποστολής από τις ΗΠΑ προηγμένων πυραυλικών συστημάτων Patriot προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε επικοινωνία με δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι υπάρχει ετοιμότητα για ειρηνευτικές συνομιλίες κατά την επίσκεψη του Ζελένσκι και ότι αυτό αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ διεξάγουν έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπου με τη Ρωσία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Παράλληλα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η αποστολή των Patriot που ανακοινώθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον χθες Τετάρτη (21/12), δεν θα συμβάλλει στη διευθέτηση της κρίσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και δεν θα αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιτύχει τους στόχους της.

Πηγή: protothema.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

Επίθεση στο Ιράν με πυραύλους σε τουλάχιστον μια στρατιωτική εγκατάσταση πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με τo ABC και το CNN.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top