ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Προτείνει απορρόφηση του κόστους επιτοκίων από τράπεζες και εταιρείες αγοράς πιστώσεων

ΥΠΟΙΚ: Προτείνει απορρόφηση του κόστους επιτοκίων από τράπεζες και εταιρείες αγοράς πιστώσεων

Την απορρόφηση των αυξημένων επιτοκίων από τις τράπεζες και τις εταιρείες αγοράς πιστώσεων αλλά και τη μείωση κάποιων συντελεστών του ΦΠΑ ως μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ανέδειξε την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Σύμφωνα με τον Υπουργό, εξεταζεται η μείωση κάποιων συντελεστών του ΦΠΑ, έως και 0% για βασικά προϊόντα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει τελική τοποθέτηση.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, με θέμα τις κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων από την Κύπρο, ο κ. Κεραυνός είπε πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Κύπρος, αντιμετωπίζουν το σοβαρό πρόβλημα του πληθωρισμού και συνεπακόλουθα τη συνεχή αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τις συνέπειες των εξελίξεων αυτών να δημιουργούν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, κυρίως μεταξύ των μεσαίων στρωμάτων και ειδικά μεταξύ των δανειοληπτών για ανέγερση ή αγορά πρώτης κατοικίας, που αφορά στην πλειοψηφία νεαρά ζευγάρια.

«Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσωπικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα που αφορούν τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας, για το λόγο αυτό έχω προχωρήσει σε ενέργειες με διάφορους τρόπους να αντιμετωπίσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό αυτές τις αρνητικές εξελίξεις», τόνισε ο κ. Κεραυνός.

Προσέθεσε πως έχει αποστείλει επιστολές στον Σύνδεσμο Τραπεζών και στον Σύνδεσμο Εταιρειών Αγοράς Πιστώσεων με τις οποίες ζητά να απορροφηθεί μέρος του κόστους από την αύξηση των επιτοκίων και να σταθεροποιηθούν οι δόσεις των δανείων ώστε να αμβλυνθεί το βάρος που σηκώνουν τα νοικοκυριά.

«Αυτό πιστεύω θα είναι προς όφελος και των ιδίων των τραπεζών και των εταιρειών αγοράς πιστώσεων γιατί θα εκφράσουν την εταιρική και κοινωνική τους ευθύνη», σημείωσε σχετικά.

Συμπλήρωσε πως αυτήν την περίοδο το Υπουργείο εξετάζει και τη μείωση κάποιων συντελεστών του ΦΠΑ ως συνέπεια μιας νέας οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιτρέπει μια τέτοια ενέργεια και αφορά κυρίως μειώσεις κάποιων συντελεστών, αλλά και συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων όπου μπορεί να φτάσει μέχρι και 0%.

«Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε αυτές τις κατηγορίες προϊόντων και ο μηδενικός συντελεστής θα αφορά βασικά, καθημερινά προϊόντα, όπως το γάλα, παιδικές τροφές, πάνες κλπ. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μια τελική τοποθέτηση και οι ανάλογες ανακοινώσεις. Όλα αυτά τα θέματα στοχεύουν ακριβώς στην πολιτική της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ακρίβειας», κατέληξε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς για το ύψος των συντελεστών, ο κ. Κεραυνός είπε ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες συντελεστών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να μειωθούν μέχρι το 5%, κάποιοι μέχρι το 0%, και προσέθεσε πως το Υπουργείο εξετάζει αυτά τα θέματα για να μπορέσει να μορφοποιήσει τη νέα κατηγοριοποίηση του ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η οδηγία της ΕΕ δίνει κάποια ευελιξία για τον αριθμό διαφορετικών συντελεστών, ο κ. Κεραυνός είπε ότι η νέα οδηγία παρέχει ένα βαθμό ευελιξίας στα κράτη μέλη ως προς τη διαφοροποίηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Ερωτηθείς τέλος αν πέραν των επιστολών θα ασκηθούν και άλλες πιέσεις στα τραπεζικά ιδρύματα για την απορρόφηση της αύξησης των επιτοκίων, ο Υπουργός είπε μετά τις πρώτες επαφές και την αποστολή των επιστολών θα έχει συνάντηση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν το θέμα.

Συμπλήρωσε πως από την πρώτη επαφή αποκόμισε την αίσθηση πως υπάρχει μια κατανόηση και εξέφρασε την ελπίδα αυτή να εκδηλωθεί και στην πράξη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top