ΔΙΕΘΝΗ

Επιβραδύνεται η αγορά εργασίας των ΗΠΑ - Δείκτης δείχνει επερχόμενη ύφεση

Επιβραδύνεται η αγορά εργασίας των ΗΠΑ - Δείκτης δείχνει επερχόμενη ύφεση

Μικρή αύξηση σημείωσε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας σταδιακά επιβραδύνεται, καθώς η εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μειώνει τη ζήτηση.

Η μείωση της δυναμικής της αγοράς εργασίας προσθέτει στην πτώση των λιανικών πωλήσεων και της μεταποιητικής δραστηριότητας, αυξάνοντας τους κινδύνους ύφεσης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι τράπεζες έχουν περιορίσει τον δανεισμό, γεγονός που θα μπορούσε να δυσκολέψει τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις.

Δείκτης που μετρά τη μελλοντική οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δυόμισι ετών, σύμφωνα με άλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

«Μετά από πολλούς μήνες παρακολούθησης, για πρώτη φορά μπορούμε να πούμε ότι βλέπουμε να έρχεται μια ύφεση και θα είναι θαύμα αν δεν έχουμε ύφεση στην οικονομία», δήλωσε ο Christopher Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS στη Νέα Υόρκη.

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 5.000 σε εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, στα 245.000, για την εβδομάδα που έληξε στις 15 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 240.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Ο συνδυασμός των εαρινών διακοπών μαζί με τα άτομα, που έχουν εξαντλήσει τα χρήματα, που περιλαμβάνονταν στα πακέτα απολύσεων τους μετά από τις βεβιασμένες απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας και σε άλλους τομείς της οικονομίας που είναι ευαίσθητοι στα επιτόκια, θα μπορούσε να ευθύνεται για μέρος της αύξησης των απαιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα.

Παρά τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, οι προσαρμοσμένες αιτήσεις στα τρέχοντα επίπεδα υποδηλώνουν ότι η αύξηση της απασχόλησης παραμένει ισχυρή, κάτι που θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, πριν πιθανό σταματήσει τον ταχύτερο κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη δεκαετία του 1980.

Αγορά κατοικίας

Εξάλλου, η αγορά κατοικίας παραμένει βυθισμένη σε ύφεση. Τρίτη έκθεση από την Εθνική Ένωση Μεσιτών κατέδειξε ότι οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 2,4% σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ποσοστό, στα 4,44 εκατομμύρια μονάδες.

Επίσης, ο τομέας της Μεταποίησης αισθάνεται το υψηλότερο κόστος δανεισμού, με μια τέταρτη έκθεση της Fed της Φιλαδέλφειας να δείχνει ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στην περιοχή του μέσου Ατλαντικού βυθίστηκε τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών.

Πηγή: KYΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Τήρησε την υπόσχεση του ο ΠτΔ: Θέτει σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» - Το μήνυμα του προς όλες τις γυναίκες

Την πιλοτική λειτουργία της εφαρμογή «ΕΛΠΙΣ» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μήνυμα του για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top