ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«SOS» για ελλείψεις σε φάρμακο διαβητικών - Το χρησιμοποιούν υγιείς για να… αδυνατίσουν

«SOS» για ελλείψεις σε φάρμακο διαβητικών - Το χρησιμοποιούν υγιείς για να… αδυνατίσουν

«Καμπανάκι» κινδύνου κτυπούν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες σχετικά με ελλείψεις στο φάρμακο ozempic το οποίο χορηγείται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αφού υγιείς άτομα το χρησιμοποιούν για να… αδυνατίσουν.

Μιλώντας στο Themaonline, η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου, ανέφερε ότι υγιείς άτομα το χρησιμοποιούν για να χάσουν κιλά, ωστόσο το χρησιμοποιούν χωρίς τις ενδείξεις και την εγκεκριμένη επίσημη ένδειξη του φαρμάκου, η οποία είναι καθαρά για τους διαβητικούς τύπου 2.
Ελλείψεις παγκοσμίως, υπάρχει ακόμα απόθεμα στη Κύπρο

Ερωτηθείσα αν λόγω της λανθασμένης χρήσης του φαρμάκου από άτομα που δεν το χρειάζονται παρατηρήθηκαν ελλείψεις, η κα. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι στην Κύπρο λόγω της καλής διαχείρισης του αποθέματος υπάρχουν ακόμα κάποιες ποσότητες, ωστόσο παγκόσμια υπάρχουν ελλείψεις, με την Ευρώπη να καταγράφει μεγάλο πρόβλημα.

«Στην Κύπρο όμως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τόσοι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί όσο και οι ασθενείς και ο κόσμος, έτσι ώστε το φάρμακο να χρησιμοποιείται και να χορηγείτε ορθολογικά. Όταν χρησιμοποιείται αλόγιστα θα μείνουν εκείνοι που το έχουν πραγματικά ανάγκη χωρίς φάρμακο», επεσήμανε.

Παρενέργειες στους υγιείς από την χρήση του - Μόνο με συνταγή η χορήγηση του

Κληθείσα να απαντήσει αν παρατηρούνται παρενέργειες στους υγιείς που λαμβάνουν το συγκεκριμένο φάρμακο, η κα. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν χρησιμοποιείται αλόγιστα και υπάρχουν παρενέργειες, κυρίως παγκρεατίτιδα καθώς και επηρεασμό στα νεφρά και στο ήπαρ.

Όπως σημείωσε η κα. Παναγιωτοπούλου, το φάρμακο αυτό μπορεί να ληφθεί μόνο με συνταγή και γι’ αυτό γίνονται προσπάθειες ενημέρωσης των γιατρών.

«Έχουμε εκδώσει εκπαιδευτικό υλικό στους γιατρούς όπου αναφέρεται η στοχευμένη συνταγογράφηση. Επίσης οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες έχουν εντείνει τις επιθεωρήσεις στα φαρμακεία ώστε να παρακολουθούνται οι συνταγογραφήσεις για να είναι στοχευμένες και εκεί όπου χρειάζονται», επεσήμανε.

Την ίδια στιγμή, η κα. Παναγιωτοπούλου σημείωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων γνωρίζει το πρόβλημα και προβαίνει σε πολλά διαβήματα ώστε να υπάρχει παρακολούθηση σχετικά με το απόθεμα του φαρμάκου και την διαχείριση του καθώς επίσης είναι σε ενεργή συνεργασία η κατασκευάστρια εταιρεία.

Η δράση του ozempic

Το Ozempic, το οποίο χορηγείται με ένεση μία φορά την εβδομάδα, είναι φάρμακο για τον διαβήτη. Βοηθά στη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Το Ozempic ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστά ως μιμητικά ινκρετινών, τα οποία βοηθούν το πάγκρεας να απελευθερώσει κατάλληλα επίπεδα ινσουλίνης όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά.

Το Ozempic μιμείται μια από τις ορμόνες που δημιουργούνται στο σώμα. Αυτή η ορμόνη είναι γνωστή ως πεπτίδιο-1 που μοιάζει με γλυκαγόνο (GLP-1), το οποίο επιβραδύνει την πέψη και μειώνει την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που απορροφώνται στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Γιατί το οzempic μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους

Η σεμαγλουτίδη, το δραστικό συστατικό του Ozempic, είναι αποτελεσματική για άτομα με διαβήτη τύπου 2, επειδή βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Όμως δύο επιπλέον δράσεις του Ozempic εξηγούν γιατί μπορεί να είναι χρήσιμο όταν πρόκειται για απώλεια βάρους: Η σεμαγλουτίδη προκαλεί επιβράδυνση στην κένωση του στομάχου. Και δεύτερον το Ozempic δρα στον εγκέφαλο για να καταστέλλει την όρεξή.

Ωστόσο σημειώνεται ότι το Ozempic, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει εγκριθεί για απώλεια βάρους από τον FDA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γκάφα Χατζηγιάννη πλήττει το Προεδρικό, νέο στραβοπάτημα σε λίγες μέρες

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ ο Γιώργος Βαρνάβα, μέσω γραπτής δήλωσης του, στην οποία εξηγεί τους λόγους της απομάκρυνσης του, ενώ την ίδια ώρα «πυροβολεί» και τον Πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top