ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα: Με σήμα για αναβάθμιση και πρωτογενές πλεόνασμα ξεκινά η προεκλογική περίοδος

Ελλάδα: Με σήμα για αναβάθμιση και πρωτογενές πλεόνασμα ξεκινά η προεκλογική περίοδος

Το νέο «μοντέλο» παραγωγής πλεονασμάτων που εγκαινιάστηκε το 2022, με Ανάπτυξη και στήριξη της αγοράς και της κοινωνίας αντί για σκληρή λιτότητα, «λανσάρει» πλέον η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια. Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις από Eurostat και Standard and Poor’s, η προεκλογική περίοδος στη χώρα ξεκινά έχοντας «μηδενίσει το κοντέρ» των πρωτογενών ελλειμμάτων, εξέλιξη που καθιστά εύκολα εφικτό πλέον, τόσο τον στόχο-δέσμευση για συνεχή πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα από το 2023 και μετά, όσο και εκείνον για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στη χρονιά.

Η μείωση-σοκ του δημοσίου χρέους το 2022 κατά 35% του ΑΕΠ και η επίτευξη-έκπληξη πρωτογενούς πλεονάσματος ένα έτος νωρίτερα από το αναμενόμενο, ωθούν τους Οίκους αξιολόγησης σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Θυμίζουν όμως εντός και εκτός συνόρων, το πόσο σημαντικό είναι να αναδειχθεί σταθερή κυβέρνηση και να στηριχθεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μετά τις εκλογές.

Ζητούμενο τώρα…. η συνέχεια!

Από τις εξελίξεις αυτές εξαρτά και η S&P την τελική αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα: τονίζει ότι αναμένεται περαιτέρω βελτίωση τα επόμενα χρόνια, εφόσον η δημοσιονομική πειθαρχία διατηρηθεί μέχρι το 2026. Και αναφέρεται ρητά ότι η αναβάθμιση πιθανότατα θα συνδεθεί με το αν η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει το ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δίνοντας ώθηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Με βάση και τα νέα δημοσιονομικά στοιχεία και όσα έγιναν χθες γνωστά:

• η κυβέρνηση βάζει στόχο να σπάσει το «στερεότυπο» ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα συνεπάγονται μόνο «θυσίες», μειώσεις μισθών και συντάξεων, ύφεση και υπανάπτυξη. Προτάσσει σαν «συνταγή» επιτυχίας, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ήδη γεγονός, με μείωση σε 50 φόρους, με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που –χωρίς σκληρή λιτότητα- οδήγησαν σε πρωτοφανή Ανάπτυξη, που εκμηδενίζει ελλείμματα και χρέη, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Είναι ενδεικτικό ότι με ΑΕΠ στα 356 δισ. ευρώ και χρέος 171,3% η Ελλάδα, το 2022 έφτασε και ξεπέρασε τα επίπεδα 2019 (τα προ πανδημίας και ενεργειακής κρίσης δηλαδή): όχι μόνο ανέκτησε τις απώλειες της καταστροφικής παγκοσμίως τριετίας 2020-2022, αλλά σήμερα η χώρα είναι κατά 14% πλουσιότερη εν σχέσει το 2019 με 25 δισεκατομμύρια μεγαλύτερο ΑΕΠ, ενώ έχει και σχεδόν 10 μονάδες μικρότερο δημόσιο χρέος (171,3% του ΑΕΠ το 2022 έναντι 180,6% τότε). Αλλά και εν σχέσει με το μακρινό 2011, η Ελλάδα έχει ίδιο και καλύτερο ΑΕΠ και χρέος εν σχέσει με τότε. Ωστόσο πλέον έχει προοπτική αναβάθμισης σε investment grade και να βγει από την κατηγορία «σκουπίδι» (junk) που τότε ήταν μόνο «όνειρα» μέσα στα Μνημόνια.
• για τους διεθνείς οργανισμούς (Eurostat, Κομισιόν, ESM, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ) αλλά και για τους Οίκους αξιολόγησης που έχουν την Ελλάδα «στο μικροσκόπιο» εδώ και χρόνια, δεν είναι απλώς μια χώρα που το 2022 είχε πρωτογενές πλεόνασμα αντί για έλλειμμα, όπως νόμιζαν και περίμεναν. Αλλά ανήκει στο «κλαμπ» των μόλις 9 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πέτυχαν πρωτογενές πλεόνασμα το 2022. Αυτό την κατατάσσει στις πλέον αξιόπιστες χώρες, όταν τα 2 στα 3 κράτη-μέλη της ΕΕ «κόλλησαν» στα ελλείμματα και συνολικά η Ευρωζώνη εμφανίζει πρωτογενές έλλειμμα 1,9% το 2022! ΄Το «κλαμπ» των 9 χωρών με πρωτογενή πλεονάσματα στην ΕΕ ήταν: Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Κροατία και το πριγκιπάτο του Λουξεμβούργου.
• για την αγορά και τις επιχειρήσεις, ο «λογαριασμός» το 2022 δεν ήταν μόνο ένα έτος ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας, αλλά και έτος μεγάλων κρατικών επιδοτήσεων. Υπό συνθήκες πολέμου και εκρηκτικής ακρίβειας, κατέβαλαν 39 δισ. ευρώ σε έμμεσους φόρους το 2022, δηλαδή 8 δισ. ευρώ περισσότερα εν σχέσει με το 2019 και πριν. Αλλά την ίδια στιγμή, το κράτος μοίρασε σε επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις για μέτρα στήριξης κλπ 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 8 δισ. ευρώ από τα 2 δισ. και κάτω που έδινε ετησίως, το 2019 και πριν! Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση πήρε χρήματα από φόρους λόγω ανάπτυξης και ακρίβειας, και έκανε αναδιανομή τους με κοινωνικά αλλά και αναπτυξιακά κριτήρια, προκειμένου να επανέλθει δριμύτερη η ελληνική οικονομία μετά την κρίση.

Υπό το βλέμμα των αγορών

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Ελλάδα παραμένει ακόμα η χώρα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη. Και για αυτό έχει τεράστια σημασία όχι μόνο η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας –όταν τελικώς αυτή επιτευχθεί- αλλά και η διατήρησή της στους επόμενους μήνες και χρόνια, ώστε να μη μπει ξανά στον «αναπνευστήρα», όπως όλη την περασμένη δεκαετία.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ενδεχόμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος στο ΡΙΚ - Πίνακας αξίας 4 χιλιάδων δώρο σε Υπουργό - Τι διερευνά η Επ. Ελέγχου

• «Υπάρχει άδεια Οικοδομής;» - Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα πολιτών αναφορικά με ανέγερση ξενοδοχείου σε παραλία της Λάρνακας

• Κίνδυνος για φωτιά - Αποσύρεται επικίνδυνος αυτόματος διακόπτης διαρροής από την κυπριακή αγορά - Δείτε φωτογραφία

• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις

• Κέντρα εστίασης: Ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον «Βαλεντίνο» - Τα ειδικά μενού, οι τιμές και το πρόβλημα που πρωταγωνιστεί

• Έρχεται το S25 Edge - H Samsung ετοιμάζεται να «χτυπήσει» την Apple με το νέο της έξτρα λεπτό smartphone



Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Δεν είναι μέσα από τις όποιες δημόσιες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που μπορεί να δημιουργηθεί εκείνο το θετικό κλίμα που επιδιώκουμε, παρά στο τραπέζι του διαλόγου με ειλικρινή πολιτική βούληση, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top