Ολοένα και περισσότερο γίνεται κατανοητό σε όλους ότι σωματική και ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Η μία επηρεάζει άμεσα την άλλη και ένας υγιής οργανισμός πρέπει να φροντίζει και τις δύο αυτές εκφάνσεις. Ένα πρόβλημα υγείας του οργανισμού μπορεί να επιδεινώσει την ψυχική κατάσταση του ασθενή, αλλά και η αρνητική ψυχολογία είναι ικανή να δημιουργήσει παθήσεις στο σώμα. Μια εξ αυτών είναι και η κνίδωση, ένα είδος δερματικού εξανθήματος που προκύπτει εξαιτίας του έντονου στρες.
Είναι πιθανό να γνωρίζετε την κνίδωση που προκαλείται ως αλλεργική αντίδραση, όμως πρόκειται για ένα σύμπτωμα που ενδέχεται να οφείλεται στο άγχος. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η πάθηση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε ανθρώπους που έχουν προηγουμένως αναπτύξει άσθμα, έκζεμα, ροδόχρους ακμή ή υποφέρουν από αλλεργίες.
«Το άγχος προκαλεί μεγαλύτερη έκκριση κορτιζόλης στον οργανισμό, η οποία, με τη σειρά της, αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα, οδηγώντας σε κνίδωση, ακμή, έκζεμα ή τριχόπτωση, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων», αναφέρει η δερματολόγος Elizabeth Farhat.
Διαβάστε παρακάτω πώς θα αναγνωρίσετε το εξάνθημα του στρες και τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από αυτό:
Πώς μοιάζει ένα εξάνθημα στρες;
Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, οι κυψέλες του εξανθήματος του στρες μοιάζουν με πρησμένα εξογκώματα με ελαφρώς ερυθρό χρωματισμό. Μπορεί να αναπτυχθούν ως μικρά, μεμονωμένα σημεία ή ραβδώσεις, ενδέχεται όμως στη συνέχεια να εξελιχθούν σε πρησμένα κόκκινα σμήγματα και να ενωθούν, συνθέτοντας ένα ενιαίο σχήμα, στο μέγεθος ενός πιάτου. Με την πάροδο του χρόνου, είναι πιθανό οι κυψέλες να αλλάξουν μέγεθος και σχήμα, προκαλώντας συμπτώματα όπως κάψιμο, φαγούρα, ακόμη και πόνο.
Πού εμφανίζονται συνήθως αυτά τα εξανθήματα;
Γενικά, η κνίδωση μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αν και οι συνηθέστερες περιοχές όπου αναπτύσσεται είναι το πρόσωπο, τα χέρια, το στήθος και ο λαιμός. Σε περίπτωση που το εξάνθημα αναπτυχθεί στο πρόσωπο, είναι επίσης πιθανό να εμφανίσετε επώδυνο πρήξιμο στα χείλη, τα μάτια και το εσωτερικό του λαιμού. Δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να επιστρέψουν. Για να υποχωρήσει και τελικά να εξαφανιστεί το εξάνθημα μπορεί να χρειαστούν ολόκληρες εβδομάδες ή και χρόνια.
Πώς να απαλλαγείτε από την κνίδωση
Η Mayo Clinic συνιστά να ξεκινήσετε με ένα δροσερό μπάνιο, προσθέτοντας μαγειρική σόδα και πλιγούρι βρώμης στη μπανιέρα, δύο υλικά που μπορούν να ανακουφίσουν τον κνησμό. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για το Στρες συνιστά να δοκιμάσετε κομπρέσες γάλακτος, επισημαίνοντας ότι και οι κρύες κομπρέσες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τον κνησμό και το πρήξιμο. Η χρήση αντιισταμινικών μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά βοηθητική, καθώς τα αντιισταμινικά είναι ικανά να ανακουφίσουν τη φαγούρα και να μειώσουν το πρήξιμο. Τέλος, συνιστάται να φοράτε φαρδιά ρούχα, ώστε να αποφύγετε τον περαιτέρω ερεθισμό του εξανθήματος.
Σε περίπτωση που παρατηρήσετε έντονο πρήξιμο στην περιοχή του στόματος ή του λαιμού, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό. Καλό θα είναι, επίσης, να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που:
• Παρατηρήσετε συριγμό στην αναπνοή σας
• Εάν το εξάνθημα επιμείνει για περισσότερο από 6 εβδομάδες
• Εάν τα συμπτώματα δεν αντιμετωπιστούν με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όσο ενοχλητικά κι αν είναι, τα συμπτώματα είναι συνήθως αβλαβή και εξαφανίζονται από μόνα τους.
Πώς θα αποφύγετε ένα εξάνθημα στρες
Δεν είναι εύκολο, όμως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να εξασφαλίσετε ότι δεν θα έρθετε αντιμέτωποι με τα εξανθήματα στρες είναι να διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας.
Αν δεν ξέρετε πώς να το καταφέρετε αυτό, η Thea Gallagher, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ψυχιατρικής στο NYU Langone Health της Νέας Υόρκης δίνει μερικές συμβουλές που ίσως σας βοηθήσουν:
1. Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας: Πλήθος μελετών αναδεικνύει τα επιβεβαιωμένα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στη μείωση των επιπέδων άγχους.
2. Δοκιμάστε τεχνικές ενσυνειδητότητας: Η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής είναι ορισμένες από τις καλύτερες τεχνικές για να διαχειριστείτε το καθημερινό στρες.
3. Εξασφαλίστε επαρκή και ποιοτικό ύπνο: Διαμορφώστε μια όσο το δυνατόν πιο σταθερή ρουτίνα ύπνου, διασφαλίζοντας ότι κοιμάστε τουλάχιστον 6-8 ώρες κάθε μέρα.
4. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή: Ενσωματώστε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη στα γεύματά σας
5. Συναναστραφείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα: Ο ποιοτικός χρόνος με τους αγαπημένους σας μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την ψυχική σας υγεία, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους.
6. Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού: Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τους παράγοντες της καθημερινότητάς σας που σας δημιουργούν έντονο στρες και να σας καθοδηγήσει, προτείνοντάς σας αλλαγές που θα βελτιώσουν την ψυχική σας υγεία.
7. Διατηρήστε την προοπτική σας: Εστιάστε στα θετικά της ζωής σας και θέστε στόχους που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά σας.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καλά… Χριστούγεννα το «e-kalathi» στα χέρια των καταναλωτών – Τα επόμενα βήματα
Με σκόνη και βροχές ο καιρός – Πότε αναμένεται νέα αύξηση της θερμοκρασίας – Αναλυτικά η πρόγνωση
Χειροπέδες στον 21χρονο που καταζητείτο για ληστεία πέρασε η Αστυνομία – Το χρονικό της υπόθεσης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις