Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν με ένα λογικό χρονοδιάγραμμα, χωρίς να περάσει πολύς χρόνος, ωστόσο εάν υπάρξει μεγάλη βιασύνη, κάποια πράγματα μπορεί να διαφύγουν της προσοχής και αργότερα να προκαλέσουν προβλήματα που δεν θα μπορούν να επιλυθούν, δήλωσε ο νέος “πρέσβης” της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Ντεριά Κανμπάϊ κατά τη συνάντησή του με τον τέως ηγέτη των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Κανμπάι ανέφερε ότι εάν προσπαθήσουν να διευθετήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας και τα ατομικά δικαιώματα “σαν να κάνουν παζάρι σε λαχαναγορά” φαίνεται ότι θα είναι πιο δύσκολο και πολύπλοκο.
Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη, “είναι πλέον μια πραγματικότητα ότι στο νησί υπάρχουν δύο χωριστά εδάφη, δύο χωριστές εθνότητες, δύο χωριστά κράτη. Αυτά μπορούν να ζήσουν κάτω από μια ομόσπονδη δομή δίπλα - δίπλα και σε ορισμένα θέματα στη διεθνή αρένα να έχουν μια φωνή. Εάν μπορεί να προκύψει ένα τέτοιο ομόσπονδο κράτος, ίσως να είναι και επιτυχημένο”.
Κατά τον ίδιο η αρχή του τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα εμποδίζει “το να μοιραστούν κάποια πράγματα”. Όπως πρόσθεσε, κάποια πράγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μπορεί να δημιουργήσουν ερωτήματα στον κόσμο, ιδιαίτερα όσον αφορά ατομικά θέματα και τη ζωή τους.
“Οι άνθρωποι θα ζήσουν σε μια δομή δύο εδαφών, δύο εθνοτήτων, δύο κρατιδίων. Σε αυτό το πλαίσιο, να πάρεις ένα μικρό κομμάτι από τη μέση και σε επιμέρους πράγματα να λες `όχι αυτό είναι συνδεδεμένο με αυτά και εκείνο με εκείνα` θεωρώ ότι θα προκαλέσει δυσκολίες που θα είναι δύσκολο να επιλυθούν. Ίσως θα πρέπει να λύσουν το περιουσιακό μέσα από πιο βασικές αρχές. Πλέον υπάρχει και ο τ/κ λαός που ζει σε ένα έδαφος και ο ε/κ λαός. Υπάρχει ένα σπίτι, ένα μαγαζί, ένα ξενοδοχείο, ένα λεωφορείο, κάτι του καθενός”, υποστήριξε στις δηλώσεις του.
Ο Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι οι προσδοκίες μεγάλωσαν πολύ απότομα και ευχήθηκε να μην υπάρξει απογοήτευση μετά, λέγοντας πως οι διαπραγματεύσεις δεν εξαρτώνται μόνο από την τ/κ πλευρά αλλά από τη στάση και καλή πρόθεση και της ε/κ πλευράς.
Υπήρξαν συγκλίσεις από πριν, οι οποίες συζητήθηκαν ξανά, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι “εάν κάθε φορά που αλλάζει ο ηγέτης αρχίζαμε από την αρχή, αυτή η δουλειά σημαίνει δεν θα τελειώσει ποτέ”.
Ο τέως Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι η μορφή της λύσης που αναζητείται είναι διζωνική, δικοινοτική, σύμφωνη με τις παραμέτρους του ΟΗΕ με την ίδρυση ενός ομόσπονδου κράτους με ίσο καθεστώς δύο κρατιδίων. Κάποτε, συνέχισε, η “ε/κ διοίκηση” δηλώνει ότι θα υπάρχει μετεξέλιξη σε ομοσπονδία της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας πως όταν αυτό συμβαίνει πρέπει να υπάρχει αντίδραση.
Πρέπει να δοθεί προσοχή, συνέχισε, ώστε να μην διαλυθεί η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα, υπενθυμίζοντας ότι στο θέμα της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου ο ίδιος επέμενε σε μόνιμες παρεκκλίσεις και υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει πρωτογενές δίκαιο (η συμφωνία), λέγοντας ότι δεν είχε αποδεχτεί τις αρχές της ΕΕ για τις ελευθερίες διακίνησης – εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας και εξεύρεσης εργασίας.
Και το ότι παρακάθεται στο τραπέζι αρμόδιος της ΕΕ πρέπει να συζητηθεί, υποστήριξε ο Ντερβίς Έρογλου, λέγοντας ότι επί δικής του θητείας είχε γίνει τέτοια πρόταση αλλά δεν την είχε κάνει αποδεκτή ενώ ισχυρίστηκε ότι είναι μειονέκτημα να είναι ο αρμόδιος της ΕΕ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. “Εάν θέλουμε να διαβουλευτούμε, τον βρίσκουμε, τον καλούμε στο γραφείο μας και μαθαίνουμε τις απόψεις τους”, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις