ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς αύξηση οι αξίες ακινήτων που εμπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%

Προς αύξηση οι αξίες ακινήτων που εμπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%

Σε αύξηση της αξίας των ακινήτων που εμπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% φαίνεται να καταλήγει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, υπό την αίρεση ωστόσο της σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών συζητήθηκε εκ νέου το θέμα με την Πρόεδρο της Επιτροπής, βουλευτή του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να εκφράζει σε δηλώσεις της ικανοποίηση, αφού όπως είπε, από την κατάθεση του νομοσχεδίου από την προηγούμενη Κυβέρνηση μέχρι και τη συζήτησή του σήμερα έχουν επέλθει πολύ σημαντικές βελτιώσεις στις πρόνοιες του νομοσχεδίου. Όπως είπε στους δημοσιογράφους, έχει διευρυνθεί πάρα πολύ ο αριθμός και το εύρος των δικαιούχων κάτω από αυτό το νομοσχέδιο.

Πρόσθεσε ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσαν από το Υπουργείο Οικονομικών ότι μπορούν οι αξίες των ακινήτων όσον αφορά τις κατοικίες να διευρυνθούν στις €385.000 για οικίες και €220.000 για διαμερίσματα, με βάση το αναθεωρημένο νομοσχέδιο. Σημείωσε επίσης ότι ενδεχομένως να μπορέσει να υπάρξει ακόμα μια μικρή αύξηση στις αξίες στο νομοσχέδιο που θα έρθει ενώπιον της Ολομέλειας.

Είπε επίσης ότι συζητήθηκαν και κάποιες άλλες εναλλακτικές προτάσεις και εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπάρξει κατάληξη.

Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει και μια σκέψη για μικρή αύξηση των τετραγωνικών, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 170 τ.μ. για οικίες και 90 τ.μ για διαμερίσματα.

Σχολιάζοντας την πρόταση του ΔΗΣΥ για καθορισμό του ανώτατου ορίου για μειωμένο ΦΠΑ 5% στη βάση της αξίας του ακινήτου, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι η ίδια δεν διαφωνεί με αυτή την πρόταση που είναι ορθολογιστική και λογική. Πρόσθεσε ωστόσο ότι πιθανόν να μην τύχει έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού κάποιοι μπορούν να πουν ότι δεν ικανοποιεί το μέτρο της κοινωνικής πολιτικής που ζητά η Κομισιόν, αφού θα είναι καθολικό. Σημείωσε ότι οτιδήποτε νομοθετήσουν θα πρέπει να τύχει έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου ανέφερε ότι το κόμμα είχε και συνεχίζει να έχει διαφωνίες με την κυβερνητική πρόταση για το 5% ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία. Εξέφρασε τη θέση ότι η διάκριση στη βάση των εμβαδών αλλά και μεταξύ διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, θα δημιουργήσει πολλές νέες και σοβαρές στρεβλώσεις.

Αναφέρθηκε στην πρόταση του ΔΗΣΥ η οποία βασίζεται μόνο στο κριτήριο της αξίας, χωρίς όπως είπε, να είναι εξαντλητική και απόλυτη.

«Για παράδειγμα, θα μπορούσαν οι πρώτες €350.000 να φορολογούνται με 5% ΦΠΑ και οτιδήποτε υπερβαίνει αυτό το όριο, με 19%, ίσως και με ένα ανώτατο όριο. Έτσι το μέτρο θα είναι απλό, εφαρμόσιμο και κοινωνικά πιο δίκαιο», είπε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου όπως είναι αυτή τη στιγμή, θα οδηγήσει σε κοινωνικές ανισότητες και ενδεχομένως και σε σοβαρές επιπτώσεις στην κυπριακή Οικονομία.

«Γι’ αυτό και από την πλευρά της ΕΔΕΚ θεωρούμε ότι το μόνο κριτήριο για τον καθορισμό πρέπει να είναι τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου και όχι και η αξία του ακινήτου. Η συμπερίληψη της αξίας του ακινήτου στα κριτήρια, θα οδηγήσει σε σημαντικό βαθμό στην ενίσχυση της παραοικονομίας, γιατί θα αποκρύβονται στην ουσία ποσά τα οποία δίνονται για την αγορά, για να μπορέσει να καθοριστεί η τιμή στο πλαίσιο του νομοσχεδίου», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν σημαντικές απώλειες εσόδων από το κράτος τόσο όσον αφορά το Φόρο Εισοδήματος, αλλά και από την αύξηση της τιμής από ΦΠΑ το οποίο θα προκύψει.

Είπε ακόμα καθορισμός της τιμής θα οδηγήσει και σε κοινωνικές ανισότητες δεδομένου ότι στην κάθε περιοχή της Κύπρου το ίδιο υποστατικό έχει διαφορετική αξία. Επίσης, συμπλήρωσε, το γεγονός ότι υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας της αύξησης των κατασκευαστικών υλικών, θα δίνει τη δυνατότητα ή θα επιβάλλει σε τακτά χρονικά διαστήματα να γίνονται αναπροσαρμογές των τιμών.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι οφείλει το Υπουργείο Οικονομικών να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην βάση κοινωνικών κριτηρίων που υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο. Η Κύπρος, σημείωσε, δεν είναι μια χώρα όπως τις υπόλοιπες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «δεδομένου ότι έχουμε 40% κατοχή, είχαμε ένα μεγάλο αριθμό από πρόσφυγες, είμαστε μια μικρή σε επικράτεια εδαφική χώρα και την ίδια στιγμή η απόσταση η οποία έχουμε από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αντιλαμβάνεστε ότι αυξάνει σημαντικά το κόστος κατασκευής μιας κατοικίας».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι υπάρχει μια πρόοδος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με την αύξηση των αξιών.

«Η εισήγησή μας είναι να δώσουμε ακόμα περισσότερη αύξηση στις αξίες λόγω της αύξησης των κατασκευαστικών υλικών, δηλαδή για πρώτη κατοικία να πάμε στις οικίες στις €400.000 και στα διαμερίσματα στις €250.000», είπε.

Σημείωσε παράλληλα ότι το θέμα της μεταβατικής περιόδου είναι σημαντικότατο και ότι η μεταβατική περίοδος μπορεί να ρυθμιστεί είτε με ένα εξάμηνο που θα καταλήγει στο Νοέμβριο από την ψήφιση του νομοσχεδίου ή ακόμα και ως το τέλος του χρόνου όπου θα είναι 7 μήνες η μεταβατική περίοδος. Επιπρόσθετα, ανέφερε, θα πρέπει να ισχύει και να έχουν το δικαίωμα για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, όσοι καταθέσουν την αίτηση για τη πολεοδομική άδεια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top